Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Welke uitrusting voor een wandeltocht met warm weer?

Mooiweerwandelaars kunnen er geen genoeg van krijgen: wandelen in een behaaglijk zonnetje bij een lekkere temperatuur. Bovendien haal je vitamines uit zonlicht. Het is dus nog gezond ook. En helemaal als je zorgt voor de juiste uitrusting.

Zonnebril met bescherming tegen UV-stralen

Verstandig op pad

Als je gaat wandelen in warm en zonnig weer, moet je een paar voorzorgsmaatrelen nemen. Een felle zon kan je huid verbranden of zelfs een zonnesteek veroorzaken. Hitte zorgt ervoor dat je meer vocht verliest dan normaal. Wat moet je in ieder geval in je rugzak stoppen voordat je gaat wandelen bij warm en zonnig weer?

Zonnepet - Foto: Kirsten den Boef
Foto: Kirsten den Boef

1. Petje

Bij felle zon is een petje of hoedje geen overbodige luxe. Hiermee voorkom je dat je hoofd en gezicht verbranden of dat je een zonnesteek oploopt.

Er zijn speciale petten op de markt die ook je nek beschermen tegen de zon. Ook al is het niet zonnig op het moment dat je aan je wandeling begint, de zon kan nog doorbreken. Zorg er zeker in de zomer voor dat je altijd een petje in je rugzak hebt zitten, zeker als je een langere wandeling gaat maken. Een petje of hoedje neemt maar weinig plek in je rugzak in.

2. Zonnebril

Met een zonnebril kun je je ogen beschermen tegen UV-stralen. Te veel UV-straling kan schade veroorzaken aan je ogen. Een zonnebril houdt deze UV-stralen tegen. Bovendien maakt een zonnebril het zicht bij felle zon een stuk aangenamer. Ook een zonnebril kun je makkelijk meenemen in je rugzak, voor het geval het tijdens je wandeling zonnig wordt. Er zijn zeer veel verschillende soorten zonnebrillen op de markt.

3. Zonnebrand

UV-stralen kunnen niet alleen je ogen, maar ook je huid aantasten. Smeer je voor je op pad gaat daarom goed in met zonnebrandmiddel. Welke factor je het best kunt gebruiken, is afhankelijk van je huidtype.

Kies liever een te hoge dan een te lage factor. Neem bij zonnig weer altijd een flesje zonnebrand mee in je rugzak. Smeer je tijdens een zonnige wandeling iedere twee uur opnieuw in. Er zijn kleinere verpakkingen in de handel die je makkelijk kunt meenemen.

Zonnebrand voor tijdens warm weer bij wandeltocht -  Foto: freeimages.com/Kerem Yucel
Foto: freeimages.com/Kerem Yucel

4. Water

Bij warm weer verlies je meer vocht dan normaal. Voldoende drinken is daarom erg belangrijk. Drink voordat je gaat wandelen voldoende, maar houd ook tijdens je wandeling je vochtbalans op peil. Te weinig drinken kan kramp of zelfs uitdroging veroorzaken. Zorg ervoor dat je een flesje water bij je hebt en drink hier regelmatig uit. Het voordeel van water is dat je jezelf er ook nog nat mee kunt maken ter verkoeling. Het is beter om regelmatig een kleinere hoeveelheid te drinken, dan in één keer heel veel. Behalve flesjes, zijn er ook speciale rugzakken met daarin een waterzak te koop. Dit laatste is vooral handig als je een langere wandeling gaat maken en onderweg nergens je flesje kunt bijvullen.

 

5. Smartphone/gps-toestel

Eigenlijk geldt dit advies voor iedere wandeling: neem je smartphone mee. Mocht er iets gebeuren onderweg waardoor je niet meer verder kunt lopen, dan kun je hulp inschakelen. Ook een gps-toestel is handig, voor het geval je mocht verdwalen. Zorg dat je apparatuur voordat je vertrekt voldoende is opgeladen.

6. Contant geld

Ook het meenemen van wat contant geld is onder alle omstandighden aan te raden, maar zeker bij warm weer. Mocht je onderweg onverhoopt zonder drinken komen te zitten, dan kun je ergens wat drinken halen. Je moet dan natuurlijk niet ergens in een verlaten gebied lopen. Of je moet het geluk hebben een hulpvaardige passant tegen het lijf te lopen die wat van zijn of haar drinken wil afstaan.