Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Kooptips: welke regenjas voor de wandelaar?

Iedere wandelaar heeft een regenjas nodig. Een goede regenjas is waterdicht, zo goed mogelijk ademend, lichtgewicht en klein op te vouwen. Lees alle tips op Wandel.nl.

Kooptips Welke Regenjas Voor De Wandelaar
Kooptips: welke regenjas voor de wandelaar? (Foto: © Andrea Piacquadio, Pexels)

Iedere wandelaar, zeker in Nederland, heeft een regenjas nodig. Met name als het hard of langdurig regent, moet de wandelaar op zijn regenjas kunnen vertrouwen. Uiteraard is een goede regenjas waterdicht, maar ook zo goed mogelijk ademend, lichtgewicht en lekker klein op te vouwen.

Hoe kies ik de juiste regenkleding?

Regenkleding: je hebt ze in vele verschillende vormen, maten en kleuren. Van Beertje Paddington-geel tot camouflerend groen en alles daartussen en daarbuiten. Om nog maar niet te spreken over alle verschillende soorten regenkleding. Er bestaan regenbroeken, regenjassen, volledige regenpakken, hardshell regenjassen en poncho's. Hoe kies je de juiste regenkleding? En wat past bij jou als wandelaar? We geven je alle tips & tricks.

Regenbroek kopen

Welke regenbroek wandelen?

Een goede wandelbroek voor het wandelen heeft ritsen aan de zijkant, is winddicht, waterdicht en ademend. Zorg dat je regenbroek voor het wandelen lang genoeg is en een clipje om je veters aan te haken. Op deze manier wordt je broek eronder niet nat.

Hoe draag je een regenbroek?

Je regenbroek moet altijd iets langer zijn dan de broek die je eronder draagt. Het liefst heeft je regenbroek een nauwsluitende boord, die je eigen broek goed beschermd tegen de regen. Dit is belangrijk, want anders wordt je eigen broek gauw nat en koud.

Regenjas kopen

Wat is de beste regenkleding?

Goede regenkleding is winddicht, waterdicht, ademend en is gemaakt van materialen die vocht van binnen naar buiten laten ontsnappen. Tegelijkertijd moet het water van buiten naar binnen tegenhouden. Je blijft dan droog van zowel de regen als je eigen zweet.

Hoelang gaat een regenjas mee?

Een goed ademende en waterdichte regenjas gaat 5 jaar of langer mee. Uiteraard is dit wel afhankelijk van de kwaliteit, gebruik en onderhoud. Een goede regenjas kun je niet zomaar wassen bijvoorbeeld.

Hardshell regenjas kopen

Wat is een hardshell regenjas?

Een hardshell regenjas is een waterdichte en winddichte jas, gemaakt van kwalitatief materiaal. Een goede hardshell regenjas is gemaakt van een stevig membraan om de waterdichtheid te combineren met een ademend vermogen.

Is hardshell waterdicht?

Ja, een goede hardshell regenjas is volledig waterdicht. Daarnaast is een hardshell jas ook volledig winddicht en ademend. Een hardshell regenjas wordt waterdicht gemaakt door een coating of membraan aan de binnenzijde van het materiaal.

Poncho kopen

Is een poncho waterdicht?

Een goede poncho is niet alleen waterdicht, maar ook winddicht en ademend. Daarnaast heeft een goede poncho reflecterende elementen op bijvoorbeeld de rugzijde, zodat je goed opvalt in de regen en het donker.

Wat is beter poncho of regenjas?

Een groot voordeel van een poncho is dat je deze snel over je hoofd trekt. Een nadeel van een poncho is dat je broek vaak niet volledig wordt beschermd tegen de regen. Een regenbroek doet dat wel, maar kost meer tijd om aan te trekken. Wat beter is, is dus vooral afhankelijk wat jij fijner vindt.

⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯

Dit artikel bevat affiliate links.

Kooptips Welke Regenjas Voor De Wandelaar (2)
Ook in de regen kun je plezier hebben. (Foto: © Torwai, Getty Images Pro)

Hoe kies je de juiste regenjas of regenbroek?

Wat er ook wordt beweerd, wie zich flink inspant en transpireert zal altijd last krijgen van condens aan de binnenkant van een ademende waterdichte regenjas.

Goede regenjas kopen

Zelfs het best ademende waterdichte materiaal en de allerduurste regenjas zijn onder die omstandigheden niet in staat om al het vocht snel door te laten en daardoor kan je toch langzaam nat worden aan de binnenkant. Ook als de buitenlaag van de jas doorweekt raakt, neemt het ademend vermogen van een regenjas af.

Welke regenjas is de beste?

Maar laten we het niet al te ingewikkeld maken: zonder goede regenjas kan een wandelaar niet veel doen in de regen. En liever wat transpiratievocht aan de binnenkant van je jas dan nat tot op het bot.

Wat kost een regenjas?

Goedkope regenjassen

Lichte regenjassen (of complete regenpakken) met een coating zijn er o.a. bij de Hema al vanaf zo’n € 40. Verwacht op dat prijsniveau echter niet dat de stof ademt of bij regelmatig gebruik lang mee gaat.

Middenklasse regenjassen

Voor een jas met een ademende coating gaat het richting de € 80. Zoek je er een met een tweelaags membraan, in feite het meest geschikt voor de serieuze wandelaar, dan zit je al snel tussen de € 120 en € 270.

Hoog segment regenjassen

Aantrekkelijk geprijsde regenjassen met een drielaags membraan vind je vanaf zo’n € 150 tot desnoods boven de € 500. In die allerhoogste prijsklasse mag je, bij serieus zwaar gebruik én goed onderhoud, minimaal 3 jaar op je waterdichte jas rekenen.

Poncho kopen wandelen

Voor wie een wandeltocht maakt over een redelijk gebaand pad vormt een poncho een te overwegen alternatief. Ze zijn er vanaf zo’n € 30 en kunnen desnoods worden gecombineerd met beenpijpen (vanaf € 18). Poncho’s ademen heel goed maar bedenk wel dat ze het zicht op de grond belemmeren, waardoor je niet altijd kunt zien waar je je voeten neerzet.

Hoe ademt een regenjas?

Er zijn er vast onder ons die bij het woord regenjas aan de gele, oranje of donkergroene oliejassen van PVC moeten denken. Zuidwester van hetzelfde materiaal erboven en klaar. Waterdicht, onverslijtbaar maar… absoluut niet ademend.

Ademende regenjas

Een regenjas is immers niet hetzelfde als een laag waterdicht plastic. Om te kunnen ademen moet de waterdichte laag van een regenjas van binnen naar buiten wél transpiratievocht kunnen doorlaten en andersom juist niet.

Kooptips Welke Regenjas Voor De Wandelaar (3)
Opwarmen met warme koffie of thee in de regen. (Foto: © nomadsoulphotos)

Microporeus of hydrofiel regenjas

Een regenjas kan op twee manieren ademen: microporeus of hydrofiel.

1. Microporeus regenjas

Microporeus betekent dat er ontelbare minuscule gaatjes in de stof zitten die te klein zijn om druppels door te laten, maar groot genoeg om waterdamp door te laten.

2. Hydrofiel

Een hydrofiele laag is een aaneengesloten laag die vloeibaar water niet doorlaat, maar afzonderlijke moleculen wel. Deze bewegen naar de kant waar de vochtigheidsgraad en de temperatuur het laagst zijn. Dat is, vrijwel altijd, de buitenkant van de stof. Een hydrofiele laag is minder gevoelig voor vuil dan microporeuze laag.

Coatings en membranen

Beide technieken, microporeus en hydrofiel, kunnen verwerkt worden in coatings of in membranen. Een coating kun je vergelijken met een soort verflaag die aan de binnenkant van de stof van de jas wordt aangebracht. Een membraan is een vlies dat onder de buitenstof (we spreken dan over een tweelaags membraan), of tussen de buitenstof en de voering (drielaags membraan) wordt geplakt.

Afparelen regendruppels

Tot slot zorgt bij alle regenjassen een zogenaamde DWR-behandeling (durable water repellent) van de buitenkant er voor dat regendruppels vlot van die buitenkant afrollen (‘afparelen’).

DWR-laag regenjas

Bij een nieuwe jas kan je goed zien hoe dat werkt: regendruppels blijven mooi op de stof liggen, even schudden met je arm en ze vallen op de grond. Na verloop van tijd slijt die DWR-laag echter waarna waterdruppels in de buitenstof zullen trekken. De jas is dan niet lek, maar voelt toch koud en klam aan. Bovendien ademt de jas niet meer zo goed als voorheen.

Kooptips Welke Regenjas Voor De Wandelaar (4)
Ook de hond kan mee wandelen in de regen. (Foto: © pixelshot)

Verschillen tussen coatings en membranen

Het is niet moeilijk om een volledig waterdichte laag te maken, of dit nu in de vorm van een coating is of in de vorm van een membraan. Ook bestaan er zowel goed ademende coatings als goed ademende membranen; de ene methode is op voorhand dus niet uitgesproken beter dan de ander.

Coating regenjas

Coatings blijken relatief zeer betaalbaar en je komt ze dus vooral in goedkopere regenkleding tegen. Helaas blijken nagenoeg alle coatings keer op keer kwetsbaar bij wasbeurten.

Er zijn regenjassen die je om die reden absoluut niet mag wassen en er zijn ook regenjassen met een coating, niet per se goedkoop, die je na één foute wasbeurt (te heet of met een verkeerd wasmiddel) direct weg kunt gooien omdat ze totaal niet meer waterdicht zijn.

Ook blijken coating minder schuurvast en duurzaam dan membranen. Op zich logisch want een verflaag is altijd kwetsbaar. Voor zwaar gebruik of gebruik onder een grote rugzak vallen coatings daarom af.

Membraan regenjas

Een membraan is grofweg altijd duurzamer waterdicht dan een coating, zeker in de drielaags uitvoering waarbij hij verlijmd zit tussen een beschermende buiten- en binnenlaag.

Vrijwel alle regenjacks met membranen kunnen probleemloos in de wasmachine en vaak ook in de droger. Een ongeoefend oog zal in de winkel aan een regenjas niet eenvoudig kunnen zien of het om een coating gaat of om een twee- of drielaags membraan. Vraag daarom bij twijfel altijd advies aan het winkelpersoneel en vertel duidelijk wat je met het jack van plan bent.

Welke regenjas voor welk doel?

Hoe beter je in kunt schatten voor welk doel jij je regenjas gaat gebruiken, hoe kleiner de kans op een miskoop of op het uitgeven van teveel geld.

  • Gebruik je de regenjas vooral tijdens het uitlaten van de hond, een dagwandeling (bos- of strandwandeling), een fietstochtje of het aanmoedigen van je favoriete sporter dan zal je zelden teleurgesteld worden in de prestaties van een betaalbare regenjas met een coating.
  • Maak je als wandelliefhebber vooral (flinke) dagtochten met een lichte rugzak, dan is het tweelaags membraan een goede optie. Het membraan zit bij dit type regenjas rechtstreeks op de buitenlaag geplakt en kan (maar dat hoeft niet) aan de binnenkant beschermd worden door een loshangende voering. Speciaal voor de wandelaar zijn er in deze uitvoering wat langere parka-modellen met fijne steekzakken.
  • Alleen de wandelaar die lang door de regenloopt met een zware rugzak op de schouders of in afgelegen gebieden volledig op zijn uitrusting moet kunnen vertrouwen, heeft een relatief prijzige regenjas met een drielaags membraan écht nodig.
  • Tot slot zijn er ook nog zeer lichte tweelaags regenjacks (amper zakken, soms geen capuchon) die bedoeld zijn voor actieve sporters (hardlopers, mountainbikers). Voor een wandelaar biedt dit type te weinig comfort.

Kopen regenjas, waar moet je op letten?

Waar je in de winkel zelf op kunt letten zijn uiteraard een goede pasvorm. Zo moet een regenjas niet te strak zitten want je moet er een trui of fleecevest onder kunnen dragen. Maar te ruim is ook niet goed, want dan geef je koude lucht de gelegenheid om onder je jas te gaan zitten.

Wat je ook voor aankoop goed zelf kunt beoordelen is de aanwezigheid van een zestal belangrijke details die het comfort en de waterdichtheid van iedere regenjas, goedkoop of duur bepalen:

1. Capuchon

Een goede capuchon heeft een fijne klep die in de rand verstevigd is zodat de vorm behouden blijft. De capuchon moet ook in grootte verstelbaar zijn, zodat de klep niet voor de ogen kan zakken. Check voor aankoop of de gezichtsopening klein kan worden gemaakt zonder het zicht te verliezen, en of de capuchon goed met je hoofd meedraait.

2. Kraag

De kraag mag best wijd zijn, als hij maar goed aangetrokken kan worden rond de nek op momenten dat het nodig is. Zo niet dan ontsnapt daar veel lichaamswarmte en sijpelt de regen naar binnen.

3. Manchetten en zoom

Met verstelbaar klittenband op de manchetten en verstelbaar elastiek in de zoom kun je het jack goed op het lichaam aan laten sluiten, zodat regen, wind en koude lucht er niet in kunnen komen. Of je kunt manchetten en zoom los gooien voor extra ventilatie.

4. Rits

Die moet waterdicht zijn of een overslag hebben. Is die overslag dubbel, dan zit het wel goed. Is hij enkel, dan moet hij met klittenband vast kunnen worden gezet. Alleen drukknopen zijn onvoldoende want de wind kan het vocht er dan doorheen blazen.

5. Zakken

Met een rits afsluitbare zakken zijn altijd handig. Een goede flap over de ingang van de steekzak voorkomt inregenen en wie met een rugzak loopt doet er goed aan te checken of de heupband de toegang tot de zakken niet belemmert. Kijk in dat geval naar een regenjas met hoger geplaatste steekzakken.

6. Extra ventilatie

Bij veel regenjassen zitten er onder de oksels ritsen (pitzips) voor extra ventilatie. Een absolute must is dit niet, maar besef dat qua ventilatie de allerbeste ademende stof niet op kan tegen een fijne openstaande rits.

Kooptips Welke Regenjas Voor De Wandelaar (5)
Voor kinderen is wandelen in de regen fantastisch. (Foto: © Helgy)
Man in regenjas wandelend in de regen

Het wassen van een regenjas

Het wassen van een regenjas wordt vaak uitgesteld of totaal overgeslagen. Je wast je regenjas echter niet alleen om hem schoon te houden maar ook om de ademende prestaties op peil te houden. Want waar vuil zit kan de stof niet meer ademen. Het is daarom raadzaam om met enige regelmaat te wassen, bijvoorbeeld eens per half jaar.

Regenjas wassen

Bestudeer voordat je gaat wassen echter eerst goed het waslabel! Vooral coatings zijn kwetsbaar bij wasbeurten en één foute wasbeurt kan desastreuze gevolgen hebben voor de waterdichtheid.

Waslabels vertellen of de jas in de wasmachine mag worden gewassen (op 30 of 40 graden, nooit warmer) of op de hand in koud water. Het makkelijkst is natuurlijk de wasmachine. Check daarom vóór aanschaf of hij daarin mag en zo niet, overweeg dan een andere regenjas.

Wasmiddel regenjas wassen

Gebruik vervolgens nooit een poederwasmiddel (dat verhoogt de kans op zeepresten) of wasverzachter. In de supermarkt voldoet een speciaal wolwasmiddel zoals Robijn Wol&Fijn goed.

In buitensportwinkels kun je wasmiddelen zonder onnodige toevoegingen krijgen die speciaal voor regenkleding zijn bedoeld. Waar je de jas ook mee wast: in alle gevallen moet je het na afloop goed uitspoelen.

Kooptips Welke Regenjas Voor De Wandelaar
Wandelen in de regen. (Foto: © Studio4, Getty Images)

Regenjas opnieuw impregneren

Intensief gebruik en wasbeurten zorgen uiteindelijk hoe dan ook voor slijtage van de DWR-laag aan de buitenkant van de jas. Waterdruppels rollen niet meer van de stof af en zullen deels in de buitenstof trekken. In het begin kan het strijken (op één bolletje) van de buitenstof of een droogtrommelbeurt helpen de DWR-laag opnieuw te activeren, mits het waslabel aangeeft dat dit is toegestaan. Is dit niet het geval, of heb je dit al een paar keer gedaan en werkt dit niet meer, dan wordt het tijd voor herimpregnatie.

Impregneren regenjas

Voordat je hieraan begint moet je ervoor zorgen dat de jas schoon is. Goede impregneermiddelen vind je bij een outdoor- of buitensportwinkel, waar je kunt kiezen tussen een inwasmiddel of een spray. Die laatste is omslachtiger maar geeft het beste resultaat. Na een impregneerbeurt parelen waterdruppels weer prima af en je jas ziet er nog net zo uit als voorheen.

Duurzaam regenjas impregneren

Over de milieu-effecten van het opnieuw impregneren valt nog wel iets te vertellen. De oorspronkelijke DWR-laag op een regenjas is nog vaak (maar niet meer altijd) op fluorcarbonbasis, wat inmiddels geldt als milieuonvriendelijk. Impregneren met een fluorcarbonmiddel gaf altijd de beste resultaten, maar met de kennis van tegenwoordig is het beter een impregneermiddel op water- of alcoholbasis of voorzien van het Bluesign-label te gebruiken.

De regenbroek

Weinig wandelaars zijn lyrisch over hun regenbroek. Je trekt hem alleen aan als het écht regent en hij moet je minimaal droog houden tot aan je schuilplaats. Maar pas op: wacht niet te lang met aantrekken want een natte wandelbroek onder je regenbroek droogt slecht.

Kenmerken goede regenbroek

Stevigheid (schuurvastheid) is minder belangrijk want er wordt vooral in gewandeld en amper op gezeten of mee geklommen. Op de fiets komt zo’n regenbroek overigens ook van pas. Pasvorm en instap spelen een ondergeschikte rol, hij moet vooral licht, klein en betaalbaar zijn. Merken met prima regenbroeken voor een redelijke prijs zijn o.a. Agu, Regatta en Dare2B.

Merknamen van coatings en membranen

Bekende microporeuze coatings zijn o.a. MPC van Tenson, Poray van Agu en Isolite van Regatta. Hydrofiele coatings zijn o.a. Hydrodry van Sprayway en Aquafoil van Berghaus.

Gore-Tex regenjas

Het bekendste microporeuze membraan is Gore-Tex dat meerdere uitvoeringen kent. De duurzaamste uitvoering is het drielaags Gore-Tex Pro Shell, terwijl tweelaags Gore-Tex Paclite lichter en interessanter is voor de meeste wandelaars.

Microporeuze kwaliteitsmembranen

Andere microporeuze kwaliteitsmembranen zijn eVent, Neoshell, Ceplex Advanced (Vaude) en OutDry Extreme (Columbia). Voorbeelden van hydrofiele kwaliteitsmembranen zijn Dermizax NX (o.a. Bergans) en Pertex Shield+ (o.a. Rab). Een zeldzame mix van coating en membraan is H2No (Patagonia).