Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

Trektocht Talks: hoe overleef je een trail in de regen?

De herfst staat voor de deur en dat betekent geologisch gezien dat we veel regen kunnen verwachten. Ga je wandelen of zelfs een trektocht maken? Hoe bereid je je dan voor op veel regen? Ervaren hiker Rick Mulder geeft je een aantal handige tips.

Rick Mulder
Regen op de Coast to Coast Trail.
Regen op de Coast to Coast Trail. (Foto's: © Rick Mulder)

Om te beginnen: kledingtips

Outdoor-regenkleding is nooit 100% waterdicht. In maart liep ik de Coast to Coast Trail in Engeland, waarbij we drie tot vier dagen aaneengesloten door de regen hebben gelopen. Wij hadden goede regenkleding aan, maar er wordt altijd gezegd: waterdicht tot… waterkolom. Je hebt jassen die een waterdichtheid hebben van 30.000, maar wanneer je vijf uur lang door de stromende regen en wind door de bergen loopt, houdt zelfs jouw dure outfit het niet meer droog.

Rick in een regenjack van Revolution Race met DWR.
Rick in een regenjack van Revolution Race met DWR. Deze jas kun je winnen!

Extra waterafstotend


Ik zeg daarom altijd: zorg voor de juiste regenkleding. Neem een sneldrogend synthetisch of merinowollen shirt met eventueel een legging. Draag een fleece jack overheen. Als buitenlaag zorg je voor een goede softshell of hardshell regenjas en regenbroek. Kijk altijd of de regenkleding voorzien is van DWR, oftewel 'durable water repellent'. Dit aangebrachte laagje maakt je regenkleding namelijk beter waterafstotend.

Psst... het regenjack dat Rick hier op de foto draagt, kan jij ook winnen. Scroll naar beneden voor een leuke winactie i.s.m. Revolution Race.

Zo wordt je kleding sneller droog


Het is een veelgemaakte fout van hikers die in de regen op pad gaan: gelijk al je natte kleding uitdoen, een droge set aandoen en in je tent gaan liggen. Je natte kleding ligt nu op een hoopje in de voortent. Je probeert het zo netjes mogelijk uit te hangen, maar er is één belangrijk ding: kleding in je tent droogt niet.

Gebruik je lichaamswarmte om je basislaag weer droog te krijgen. Doe je regenbroek en regenjas uit en neem deze af met een microvezelhanddoek. Doe je natte sokken uit en doe je droge sokken aan. Ga nu rusten of wat eten met je kleding nog aan. Door je lichaamswarmte zal je basislaag snel droog zijn. Nu start je de volgende dag niet in natte kleding.

Regen en zonneschijn op de Ostweg in het Zwarte Woud.
Regen en zonneschijn op de Ostweg in het Zwarte Woud.
Natte wandelschoenen op een trail.
Natte wandelschoenen op een trail.

Droge voeten

Soms heeft een wandelpad wat weg van een grote spons. Je loopt maar te soppen bij iedere stap en je voeten houden het niet droog. Ik heb twee manieren om in de ochtend toch weer in redelijk droge schoenen te stappen. Zo kun je wc-papier gebruiken, of kranten. Ik ken hikers die een oude krant meenemen tijdens hun hike. Handig om op te zitten en om je schoenen te drogen.

Een andere manier is om je natte sokken uit te trekken en een extra paartje sokken te gebruiken om gelijk weer je schoenen aan te trekken. Laat aan het eind van de dag nu nog zo’n twee tot drie uur je schoenen aan. Je zal zien dat ze een stuk droger zijn geworden. Dit is dezelfde techniek als met het drogen van je kleding met je lichaamswarmte.

Tip voor je tent

Er zijn enorm veel verschillende lichtgewicht-tenten, met hier en daar wat overeenkomsten. Zo kan je bij veel tenten de buitentent los van de binnentent opzetten. Wanneer ik een trektocht ga maken en ik kom in de regen terecht, dan zet ik altijd eerst de buitentent op en dan pas de binnentent. Zo slaap je altijd in een droge slaapcabine.

Onweer op komst tijdens een trektocht in het Zwarte Woud.
Onweer op komst tijdens een trektocht in het Zwarte Woud.

Onmisbaar: een droogzak

De droogzak, beter bekend als een drybag, is voor mij de nummer één essential op de trail. Hij zorgt er namelijk niet alleen voor dat je je materialen kunt organiseren, maar hij houdt je spullen ook nog droog. Vooral al je slaapmaterialen en kleding wil je drooghouden. Mijn nummer één tip is dus: stop al je slaapspullen met een droge set kleding bij elkaar in één drybag. Slaap is erg belangrijk om te herstellen, en zo slaap je altijd warm en droog.

Ik doe zelfs mijn eten, een ehbo-set en andere spullen in drybags. Dit maakt het ook makkelijk wanneer ik in alle haast iets moet pakken. Alles zit mooi geordend in mijn tas, dus ik heb het binnen enkele seconden te pakken.

De drybags die ik zelf graag gebruik, zijn deze van Sea to Summit en deze van Osprey.

Wandelen met een regenhoes in de storm op de Coast to Coast Trail.
Wandelen met een regenhoes in de storm op de Coast to Coast Trail.

Regenhoes

Je wil natuurlijk ook dat je rugzak droog blijft. Dit doe je met een regenhoes. Deze trek je tijdens een flinke bui gemakkelijk over je rugzak. Tegenwoordig krijg je bij iedere goede trekkingrugzak een regenhoes. Deze vind je vaak in een apart vakje boven- of onderop de tas. Let op: maak hem erg goed vast. Door een storm in het Lake District is mijn regenhoes tijdens een extreme hoosbui weggewaaid. Deze ligt dus nog ergens hoog in de bergen in Engeland.

Niet vergeten: snacks voor onderweg

“Daar stonden we dan, hoog in de bergen. Horizontaal stroomde de regen in ons gezicht. Als we nu onze tassen open hadden gedaan, was niets meer droog geweest.” Dit is een klein inkijkje in een trektocht die ik met mijn vader maakte. We waren door en door doorweekt, hadden honger, maar een snack pakken en bereiden met een kookpot was onmogelijk door de regen. Gelukkig hadden we essentiële reepjes in de zijvakken van onze rugzakken gestopt. Zo konden we toch blijven eten. Zorg dus altijd dat je wat te eten binnen handbereik hebt. Handig voor op de momenten dat eten bereiden geen mogelijkheid is.

Overdekte rusten tijdens de Coast to Coast Trail.
Overdekte rusten tijdens de Coast to Coast Trail (vader van Rick).
Rick draagt hier de Silence Proshell 3L Jacket van Revolution Race.
Rick draagt hier de Silence Proshell 3L Jacket van Revolution Race.

Tip in de regen: Revolution Race Silence Proshell 3L Jacket

Dit is een van de favoriete regenjassen van Rick, de Silence Proshell 3L Jacket van het merk Revolution Race. Het jack heeft drie lagen, een waterdicht membraan, is DWR-behandeld en daardoor extra waterafstotend en heeft volledig getapete naden. Echt een kwalitatieve regenjas, dus! Rick: “Hij houdt me niet alleen droog, maar is ook nog eens lichtgewicht. Je hebt veel bewegingsvrijheid, iets wat ik fijn vind tijdens het hiken. En het mooie is dat je verschillende kleuren hebt om uit te kiezen. Zo zit er altijd een kleur bij die past bij jouw outfit.”

Hier stond een winactie met dit regenjack. Deze actie is inmiddels gesloten. We hebben de prijswinnaar een persoonlijk bericht gestuurd.