Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

Trektocht Talks: bepakking op een meerdaagse trail

Rick Mulder gaat regelmatig op meerdaagse trektocht en weet als geen ander hoe je je hier goed op kunt voorbereiden. Op Wandel.nl deelt hij alle do’s en don’ts. Dit keer geeft hij uitgebreid antwoord op de vraag: hoe kan jij de kilo’s die je meeneemt beperken?

Rick Mulder
afbeelding van Rick die met een rugzak en trekkingstokken in de natuur loopt.

Door Rick Mulder

Wanneer je denkt aan bepakking, kan het zijn dat je denkt aan grote trekking rugzakken. Met vooral een zware inhoud, omdat je alles meeneemt wat je nodig hebt voor 2 tot 3 dagen. Dit klopt. Je moet alles meenemen om zelfvoorzienend te zijn. Zo heb je waarschijnlijk een tentje, slaapmatje en slaapzak mee. Maar ook een pannetje en brandertje. Daarbij komt nog water en eten. In je hoofd ben je al die kilo’s al aan het tellen. Maar wist je dat je al een trektocht kan maken met een rugzak van maar drie kilo?

De Grote Drie

Maar hoe krijg jij je rugzak nu precies zo licht? Ik leg het je uit! Je kunt allereerst besparen op de drie zwaarste trektochtmaterialen. Dit zijn je rugzak, de tent en je slaapmaterialen. Deze noemen we ‘De Grote Drie’. Ik ga ze voor je op een rij zetten zodat jij de lichtste keuzes kan maken voor je toekomstige trektocht.

afbeelding van een vrouw met een slaapmatje, slaapzak en tent.
Slaapmatje, tentje, slaapzak. (Foto: © Naturawesome photography)
afbeelding van een vrouw met een rugzak op.
(Foto: © Naturawesome photography)

De perfecte rugzak bestaat niet

Helaas moet ik je teleurstellen, want de perfecte rugzak bestaat niet. Voor een tocht in de winter zal je een rugzak van 70 liter nodig hebben. Ik ga er voor het gemak van uit dat jij tijdens je eerste trektocht kiest voor een warme zomermaand. Zelf gebruik ik vaak de Herder Gear Zaino, deze is met 795 gram super lichtgewicht. Het nadeel is dat hij erg simpel is. Er zijn weinig extra vakjes voor het meenemen van spullen onderweg. Maar dat hebben ze bij Osprey met de Osprey Exos 58 helemaal opgelost. Dit is een comfortabele lichtgewicht rugzak van maar 1,2 kilogram.

Tent van slechts 538 gram

In deze serie Trektocht Talks hebben we het over het dragen van je eigen bepakking. Dit betekent dus ook dat je je eigen tent meeneemt. Ik gebruik al meer dan 8 jaar mijn driepersoons trektochttent, de MSR Mutha Hubba NX. Deze gebruik ik als ik met samen met iemand op pad ga. Maar er zijn ook mogelijkheden om nog lichter te gaan. Zo zijn er de tenten die je kunt opzetten met enkel je wandelstokken. De Z-packs Duplex 2-persoons tent is met 538 gram één van de meest lichtgewicht tentjes op de markt. Dan hebben we het over tentjes die ook nog de nodige comfort bieden. Een tip voor pro’s: loop je met twee personen en slaap je in dezelfde tent? Verdeel dan de tent, zo kan de één de stokken en haringen dragen en de ander het tentdoek.

afbeelding van een tent en een rugzak in het bos
Tent die je met wandelstokken opzet. (Foto: © Bastiaan photography)
De één kan de stokken en haringen dragen, en de ander het tentdoek
afbeelding van slaapmatjes
(Foto: © Rick Mulder)

Welk slaapmatje kies je?

Er zijn verschillende slaapmatjes op de markt. Je hebt zelfopblaasbare slaapmatten. Deze zijn comfortabel, relatief goedkoop maar zijn ook zwaar en groot. Dan heb je de foammatjes. Deze zijn dun, licht van gewicht, maar niet echt comfortabel en ook best groot om mee te nemen. Zelf maak ik daarom altijd gebruik van de opblaasbare slaapmatjes. Deze zijn compact, licht van gewicht en comfortabel. Maar het zijn ook de duurste slaapmatjes voor een trektocht die op de markt zijn.

Ikzelf gebruik de Thermarest NeoAir Xlite. Ook al is dit niet de lichtste slaapmat, hij is wel uiterst comfortabel. In koudere condities kan jij er tot -3 graden heerlijk op slapen. Echter is dit niet de lichtste die op de markt is op dit moment. Hiervoor moeten we naar de Thermarest Uberlite. De lichtste variant weegt slechts 250 gram. Hij is wel uitsluitend bedoeld voor temperaturen boven de 8 graden. Kijk je toch liever nog even verder? Dan zou je ook nog kunnen kijken naar merken als Exped, Nomad, Nemo en Sea-to-summit.

Twee slaapzakken mee

De keuze voor een goede slaapzak baseer je vooral op het weer. In de winter heb je logischerwijs een dikkere slaapzak nodig dan in de zomer. Het volume van de slaapzak verschilt dan ook enorm. Voor de trektocht die jij gaat maken, ga ik nog steeds uit van de zomer. Zo kan je een dunne slaapzak meenemen met een comforttemperatuur van +/- 15 graden. Ikzelf kies voor een mummy-slaapzak, maar je kunt ook kiezen voor een quilt die meer lijkt op een deken die je thuis op je bed hebt liggen.

Het gemiddelde gewicht van een zomerslaapzak komt uit op zo’n 350 gram. Wist je dat ik zelf altijd twee slaapzakken meeneem? Zo neem ik ook een liner mee, de Sea to Summit Reactor. Dit is een dunne slaapzak die vaak is gemaakt van fleece. Hiermee kan je wat extra comforttemperaturen bij je standaard slaapzak optellen, plus: het slaapt zachter dan dat plakkende polyester wanneer je zweet. Dit is mijn ultieme tip wanneer je een slaapzak wil uitkiezen.

afbeelding van Rick Mulder bij de tent.
Bij de tent. (Foto: © Naturawesome photography)

Lichtste van het lichtste

Kortom, je kunt dus flink besparen op De Grote Drie, wanneer je een trektocht gaat maken. Wanneer je deze onderdelen in je bepakking op orde hebt, dan heb je een grote stap gemaakt richting een comfortabele eerste trektocht. Ga jij gelijk voor de lichtste materialen, dan kom je met 1.93 uit onder de twee kilo! BIZAR!

Achteraf had ik de helft van de spullen helemaal niet nodig
afbeelding van de bepakking van Rick Mulder op de vloer uitgestald.
Bepakking van Rick tijdens de Coast to Coast Walk in Engeland. (Foto: © Rick Mulder)

Pas op voor deze valkuil

Tijdens een trektocht neem je al snel te veel mee. Je denkt: een zware powerbank, een dik vest, toch nog dat ene boek en misschien komt dat survival handboek ook wel van pas? Precies dit soort items nam ik mee tijdens mijn eerste lange trektocht van twee weken, over de Westweg in het Duitse Zwarte Woud. Mijn rugzak ging richting de 25 kilo, omdat ik ook nog eten en drinken mee had in mijn trekking rugzak. Dat ik het nu anders doe, heeft te maken met een slepende schouderblessure die ik opliep. Mijn rugzak was veel te zwaar en achteraf had ik de helft van de spullen helemaal niet nodig.

Huur je bepakking

Het doel van dit artikel is niet om jou per se op pad te sturen naar de dichtstbijzijnde bergsportspeciaalzaak. Want ik wil natuurlijk dat jij gewoon gaat hiken. Leen of huur daarom je bepakking voor je eerste trektocht. Vraag bij vrienden of familie of klop eens bij mij aan. Ik heb een volledige set aan bepakking die je kunt huren voor het maken van jouw eerste trektocht.

Lees meer Trektocht Talks

In de volgende Trektocht Talks op Wandel.nl vertel ik meer over het overnachten tijdens een trektocht. Hoe is zo’n nacht op een slaapmatje? Is het niet eng met wilde dieren om je heen? En hoe houd ik mezelf warm tijdens zo’n nacht in een tentje? Houd Wandel.nl in de gaten!

afbeelding van Rick in de bergen, met weids uitzicht.
Rick in de bergen in Bulgarije. (Foto: © Naturawesome photography)
afbeelding van Rick Mulder tijdens Hunted Into The Wild.
Rick tijdens Hunted Into The Wild. (Foto: © Rick Mulder)

Ga mee met Start Hiking, een trektocht op de Veluwe

Rick Mulder is hike-expert en oprichter van Ik Wil Hiken. In 2022 won hij samen met zijn vriendin Laura het NPO3-programma Hunted Into The Wild. Op zijn eigen hike-platform biedt hij onder meer een online cursus aan over het maken van een meerdaagse trektocht. Tip: van 26 t/m 28 mei organiseert hij de driedaagse trektocht over de Veluwe: Start Hiking. Je wandelt met een ecoloog, een wildplukexpert en leert onderweg vanalles over de natuur, het maken van vuur et cetera.