Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Reizen

De 5 mooiste meerdaagse trails in Europa

Hike-expert Rick Mulder kan het iedere wandelaar aanraden: ga een keer op meerdaagse trektocht. Of je dat nu doet in Nederland of in de wat onbekendere oorden over de grenzen, zoals Bulgarije of Polen. Hij heeft er veel ervaring mee en geeft je graag vijf tips in Europa.

afbeelding van Rick Mulder in de bergen tijdens een trail.
(Foto: © Marleen, Naturawesome)

Rick: “Zelf ben ik verliefd geworden op het maken van meerdaagse trails toen ik 19 was. Inmiddels heb ik een aantal echte trails afgerond, al hou ik er ook van om op de bonnefooi de bossen in te trekken, weg van de gebaande paden. De geur van dennennaalden, water rechtstreeks van de bron en een ree die vlak voor je over de weg hupt – daar doe je het voor. Maar ook de uitdagingen die wind, regen, sneeuw of hitte met zich meebrengen. De sleur van het leven vergeet je compleet na een paar dagen in de natuur.” Hieronder geeft Rick je zijn wishlist voor de toekomst en vertelt hij over iconische trails die hij eerder liep.

De Westweg, 285 kilometer door het Zwarte woud

“In 2018 liep ik mijn eerste lange afstandstocht van boven de 100 kilometer, de Westweg. Een tamelijk onbekende route, ook voor mijn vrouw en ik. Maar de degenen die hem gelopen hadden, waren lyrisch en dat overtuigde ons ervan om hem ook te lopen. De naam ‘Schwarzwald’ doet zichzelf eer aan, vooral tijdens de eerste 7 etappes loop je voornamelijk door dichte bossen en mag je eens in de zoveel tijd even in je handjes knijpen als er een uitzichtpunt is.

Maar de tweede helft van deze trektocht maakt het helemaal goed. Voor ons was deze trail zo memorabel, niet alleen omdat het de eerste keer was dat we samen zo’n lange tocht liepen. Maar ook om de vele wildkampeermogelijkheden, heerlijke nachten met kampvuurtjes en gezellig biergartens om de zoveel kilometer. Een pittige trail voor beginners, maar een geweldige wanneer je echt alleen wil zijn en tot rust wil komen.”

Meer informatie over de route
afbeelding van Rick op de Westweg.
Rick, bepakt en bezakt, op de Westweg.
afbeelding van een bergmeer in de sneeuw.
Op de Coast to Coast Walk. (Foto's: © Rick Mulder)

Coast to Coast Walk, 309 kilometer Engeland doorkruisen

“Wanneer je dit leest, ben ik waarschijnlijk nog aan het wandelen of net terug. Maar ik schrijf dit een paar dagen voor mijn vertrek richting deze trail. Samen met mijn vader (64) ga ik de Coast to Coast Walk in Engeland lopen. We hebben ervoor gekozen om in maart deze trail te lopen. Een bewuste keuze om de grote drukte te vermijden, al zullen we wel niet met droge voeten thuiskomen.

309 kilometer van kust naar kust. De Coast to Coast Walk leidt je door het Lake district, de Yorkshale dales en sluit af in de North York Moors. Drie iconische nationale parken in Engeland. Laat je vooral inspireren door de artikelen die ik schreef over deze markante trail in het noorden van Engeland.”

Lees meer over de route
afbeelding van Rick en zijn vader in Engeland.
Rick en zijn vader op de Coast to Coast Trail.
afbeelding  vanuit een tentje van iemand in een besneeuwd landschap.
Kamperen in een besneeuwd Engels landschap.

Tour du Mont Blanc, 170 kilometer rondom de hoogste berg

“Het zicht op de Mont Blanc – het blijft toch iconisch. Met zijn 4809 meter steekt hij met kop en schouders boven de rest van het landschap uit. Tour du Mont Blanc staat daarom nog steeds hoog op mijn wishlist. Van over de hele wereld komen er hikers richting Europa om deze trail van 11 etappes te lopen, die je door Frankrijk, Italië en Zwitserland voert.

Ikzelf zou bij deze en enkele andere trails toch adviseren om buiten het seizoen te gaan lopen. Qua hutten is mij verteld dat er een beperkt aantal mogelijkheden is en dat je daarom vroeg moet boeken. Ook wil je zo’n magistrale tocht (als je het mij vraagt) toch liever in rust kunnen hiken.”

Bekijk de wandelgids

Dutch Mountain Trail, 101 kilometer over de 7 summits van Limburg

“Lees je dit en denk je: ik wil gewoon een keer proberen hoe het is om zo’n meerdaagse trail te lopen? Dan is de Dutch Mountain Trail dé meerdaagse trail in ons eigen kikkerlandje. De trail is vrij nieuw, in 2021 heb ik hem gelopen. Samen met drie vrienden die ook nog nooit een meerdaagse trail hadden gelopen. Dit was de perfecte kans om ze warm te maken voor ‘de hiking wereld’ waar ik zelf zo dolenthousiast over ben.

Deze trail loopt over de hoogste bergen (noem het heuvels) van Limburg. Met vier etappes en drie overnachtingen is het een perfecte trail voor beginners. Zo kan je alvast wennen aan je nieuwe gear, en voelen hoe het is om voet te zetten op een echte trail. Misschien niet de bekendste of grootste, maar zeker een aanrader, als je het mij vraagt.”

Meer informatie over de route
afbeelding van wandelaars op de Dutch Mountain Trail.
Dutch Mountain Trail. (Foto: © Marleen, Naturawesome)
afbeelding van een groepje wandelaars bij een bergmeer in Bulgarije.
Bulgarije. (Foto: © Marleen, Naturawesome)

Sultanstrail, 2500 kilometer over de pelgrimsroute naar Istanbul

“Je vraagt je misschien af, waarom ik niet gekozen heb voor de bekendste pelgrimsroute van Europa, ‘Santiago de Compostela’. Een terechte vraag, maar ik kies liever zelf voor prachtige alternatieven. De gebaande paden zijn er niet voor niets om vanaf te wijken. Laura en ik hebben in 2022 meegedaan aan het programma ‘Hunted into the Wild’. Dit speelde zich af in het Rodopi-gebergte in Bulgarije. Zelf organiseer ik inmiddels wandelreizen in Bulgarije. Het zal je niet verbazen dat ik verliefd ben geworden op de Bulgarije en de Balkan.

De Sultanstrail is een echte pelgrimsroute die van Wenen tot aan Istanbul loopt. Door de echte wildernis en langs prachtige onontdekte plekken in de Balkan. Als ik ooit nog een lange pelgrimsroute zou gaan lopen, dan wordt het de Sultanstrail.”

Lees meer over de route

Hoe begin je eigenlijk met zo'n trektocht?

Wil jij binnenkort een meerdaagse trail gaan lopen? In zijn nieuwe blog op Wandel.nl neemt Rick Mulder je de komende tijd mee langs zijn persoonlijke ervaringen met en tips over het maken van meerdaagse trails! Van de bepakking voor je trektocht tot het navigeren zonder kaart en kompas. Maar ook: hoe kan jij onderweg goed tot rust komen?

Kun je niet wachten op meer trektocht-info? Neem dan een kijkje op Ik Wil Hiken.

afbeelding van een hiker in de zon, in de bergen.
Bulgarije. (Foto: © Marleen, Naturawesome)

Welke trail in Europa kan jij aanraden?

Wij zijn benieuwd of jij zelf wel eens een meerdaagse trail in Europa hebt gelopen. Welke trektocht kan jij aanraden aan andere wandel- en hikeliefhebbers? Laat het ons weten via redactie@wandel.nl o.v.v. 'De 5 mooiste meerdaagse trails in Europa'. We voegen je tip graag toe op deze pagina en misschien kunnen we je binnenkort zelfs interviewen over jouw avonturen!


Zo tipt Christine Zandvliet bijvoorbeeld het Zwitserse deel van de Via Alpina. Van Gaflei in Liechtenstein naar Montreux in Zwitserland. "De hele route bestaat uit 20 etappes. Sommige etappes zijn erg lang dus ik heb er 32 etappes (plus 8 rustdagen) van gemaakt in de zomer van 2021. De bewijzering is heel erg goed. De Gspaltenhornhütte ligt eigenlijk niet aan de Via Alpina, maar die moet je niet overslaan als je in de buurt bent! Deze hut is ongeëvenaard qua gastvrijheid en ligging. Hoog en naast een gletsjer." Meer informatie over de gehele Via Alpina-route vind je hier.