Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Reizen

Hoogte vangen op de camino van Gran Canaria

Van alle langeafstandswandelingen spreekt de Camino naar Santiago de Compostella wellicht het meest tot de verbeelding. Als warming-up is er een mooi en pittig alternatief van 66 kilometer: de camino van Gran Canaria. Huib Afman doorkruiste het eiland te voet.

Afbeelding Huib Afman en het uitzicht tussen Tune en Cruz de Tejedo.
Het uitzicht tussen Tune en Cruz de Tejedo.

Tekst & foto's: Huib Afman

“De camino geeft je niet wat je zoekt, maar wat je nodig hebt.” Het is waarschijnlijk de meest gehoorde pelgrimswaarheid over de wereldberoemde camino naar het Spaanse Santiago de Compostella. Ik liep hem vorig jaar. Sterker nog, ik liep er drie: de camino Argonés, de camino Francés én de camino de Fisterra. Totale lengte: 1.125 km.
In Spanje kun je je lol op, wat camino’s betreft. Maar goed ook, want wie eenmaal de camino heeft gelopen, weet hoe heilzaam het is voor je geest. Je intrinsieke bagage. Dat wat je al die jaren meetorst. Losraken van het leven. Een verslavend avontuur. Ik ontmoette er een Deen, die het niet krachtiger kon verwoorden. “Sommige mensen slikken een pilletje tegen de pijn, ik neem elk jaar een camino.” 

Links op de foto het silhouet van de monoliet Roca Nublo. Daarachter de zee en El Teide, de grootste vulkaan van Tenerife.
Links op de foto het silhouet van de monoliet Roca Nublo. Daarachter de zee en El Teide, de grootste vulkaan van Tenerife.

Minder bekende camino

Eerlijk is eerlijk, ik had nog nooit van de ‘Camino de Santiago de Gran Canaria’ gehoord. Toen iemand erover begon, wist ik wel gelijk dat dit het perfecte moment was om de route te lopen. Als warming-up voor mijn aanstaande camino-avontuur.

Hoogteverschil

De route van 66 km loopt van Maspalomas in het zuiden naar Galdár in het noorden en is opgedeeld in drie etappes. Peanuts zou je denken, maar niets is minder waar. De grote verrassing: het hoogteverschil. De middelste etappe van Tunte naar Cruz de Tejedo vraagt veel van mijn uithoudingsvermogen. Vooral het stukje ‘ruta la plata’; een oud handelspad. In een paar uur tijd 833 meter hoogte bedingen is wel even andere koek dan dagen achtereen over de Spaanse hoogvlakte dolen.

Afbeelding hoogteverschillen
Afbeelding doorkijkje met groene pijnboombossen
Statige pijnboombossen in het noorden van Gran Canaria.

Trucjes

Mijn wandelstokken kunnen niet voorkomen dat de aanhechtingen rond mijn meniscus steeds heviger protesteren. De ijle lucht gaat in gevecht met mijn ademhaling. Ben ik te opportunistisch geweest? Vlekken voor mijn ogen als ik buk en weer omhoogkom. Méér zuurstof! Het borstriempje van m’n rugzak los. Inademen door mijn neus, uitademen door mijn mond. Trucjes die je vanzelf leert. Maar dan moet de afdaling nog komen.

Beloning

De beloning weegt op tegen alle inspanning. Het binnenland en het noorden van Gran Canaria zijn aantrekkelijk groen door de invloed van de noordoostelijke passaatwind. Naaldbomen bieden schaduw, er bloeit brem, lavendel. Er is laurierbos. Stokoude caldera’s leveren adembenemende vergezichten op. En dan weer een zee van wolken in de diepte.

De Camino geeft je niet wat je zoekt, maar wat je nodig hebt. Misschien heb ik dit keer wel moeten leren dat je je nooit op een vulkanisch eiland moet verkijken. Maar dat ik het zo weer zou doen.

Afbeelding uitzicht vulkaanlandschap
Het vulkaanlandschap van Gran Canaria gezien vanaf picos de las Nieves. Op de voorgrond Roca Nublo, rechtsonder Roca Bentayga.
Afbeelding van het dorp Moya
Het schilderachtige Moya in het noorden van het eiland, ligt niet ver van de eeuwenoude pelgrimsroute.

Praktische informatie

Gran Canaria ligt op 4,5 uur vliegen van Schiphol Airport. Vanaf het vliegveld van Las Palmas is er een goed onderhouden busverbinding met Playa del Inglés in Maspalomas; het vertrekpunt van de eerste etappe. Op deze uitgebreide meertalige site vind je aanvullende info over de camino de Santiago de Gran Canaria (66 km). Op Gran Canaria is het een uur vroeger dan in Nederland.

Afbeelding Huib Afman
Huib Afman bij de picos de las Nieves, met 1948 meter het op een na hoogste punt van Gran Canaria.

Volg meer camino-avonturen

Schrijver en journalist Huib Afman loopt vanaf half juni 2022 de camino del Norte én de camino Portugés. Volg hem dagelijks via zijn Instagram-account: huib.loopt.