Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Tips om je rugzak zo slim en efficiënt mogelijk in te pakken

Je rugzak slim inpakken is niet alleen belangrijk om je spullen zo comfortabel mogelijk met je mee te dragen, het voorkomt ook blessures. Dit vraagt wel een paar handigheidjes. Wandel.nl geeft je tips om je rugzak in te richten.

Man en vrouw rusten in de natuur tijdens wandeling in de natuur

Rugzakken zijn er in vele soorten en maten. Voor een wandeling waarbij je niet gaat overnachten, heb je aan een dagrugzak genoeg. Voor langere tochten zijn er rugzakken variërend in grootte en inhoud. Deze rugzakken zijn ook voorzien van een heupgordel en een verstevigd rugpand voor een optimaal draagcomfort. Bij beide varianten is het inpakken cruciaal om geen pijntjes op te lopen, zoals schuurplekken, zeurende spieren of rugpijn. Nog een voordeel: hoe beter je inpakt, hoe meer je kunt meenemen.

Vrouw met rode rugzak tijdens wandeling in natuur

Basisregel

Voor zowel de dagrugzak als de trekkingrugzak geldt er een basisregel: draag de zwaardere items zo dicht mogelijk tegen de rug aan. Het is bij het inpakken van je rugzak belangrijk om rekening te houden met de wandelomgeving. Loop je in de bergen, dan loop je vaak licht voorover gebogen. Het zwaartepunt van de rugzak dient dan net onder de schouderbladen te liggen. Zo voorkom je dat je rugzak je voorover duwt.

Wandel je vooral vlak, zorg dan dat het zwaartepunt van de rugzak zich ter hoogte van de schouderbladen bevindt, recht boven de heupen. Zo heb je een juiste balans en een goede verdeling van het gewicht in de rugzak; het zwaartepunt van je rugzak komt dan het meest overeen met je eigen zwaartepunt. Bij een rugzak met heupgordel wordt het meeste gewicht op de heupen gedragen. De heupgordel voorkomt dat het gewicht volledig aan de schouderbanden gaat trekken en beschermt daarmee je ruggegraat. Zorg dat je, voordat je op pad gaat, je volledig gepakte rugzak goed afstelt op jouw lichaam.

Topvak/zijvakken

De trekkingrugzakken, maar ook veel dagrugzakken, hebben een topvak. In dit vak bovenop de rugzak kun je kleine en losse items kwijt, zoals je zakmes, kompas, een reepje, zonnebril, EHBO-set en andere dingen die je onderweg nodig kunt hebben en die je makkelijk wilt kunnen pakken. Stop hier niet allemaal zware spullen in, want dan komt het zwaartepunt van je rugzak te hoog te liggen.

Vrouw haalt tijdens rusten op boomstam spullen uit haar blauwe rugzak

Heeft jouw rugzak zijvakken, dan kun je deze kleinere items ook over de zijvakken verdelen. Let daarbij op dat je het gewicht goed verdeelt over de linker- en rechterzijde van de vakken. In een zijvak kun je ook makkelijk een fles water kwijt.

Hoofdvak

Het hoofdvak is het grote vak in je rugzak. Deze kan opgedeeld zijn in verschillende compartimenten, afhankelijk van de grootte en het merk rugzak dat je hebt. In dit vak pak je onder meer je kampeerspullen (tent, gasbrander, haringen, kookgerei, etc.), warme kleding, toiletspullen, je watervoorraad en eten in. Plaats de zware spullen tegen je rug aan, dus tegen het rugpand van de rugzak. Daar omheen plaats je de lichtere items en items waar je via de buitenrits makkelijk bij wilt kunnen, zoals je regenpak of een schoon shirt.

Ondervak

In het ondervak berg je de spullen op die je overdag niet nodig hebt, zoals je slaapspullen, sandalen of reservekleding. Nu is dit vak niet altijd groot genoeg. Je slaapmat kun je dan ook vaak aan de onderkant van je tas bevestigen.

Groep wandelt door weiland met hiking rugzak met bevestiginglussen

Bevestigingslussen

Veel rugzakken hebben de mogelijkheid om aan de buitenzijde spullen te bevestigen met lusjes, zoals wandelstokken, maar ook tentstokken of een fotostatief. Dit lijkt aantrekkelijk, maar pas op dat door het van de rug af plaatsen van redelijk zware items het zwaartepunt van de rugzak verkeerd komt te liggen. Daarnaast wil je dat je rugzak zo compact mogelijk is, zonder uitstekende items. Je kunt makkelijk ergens achter blijven haken en jezelf bezeren. Beperk het gebruik van de bevestigingslussen daarom zoveel mogelijk.

Nog een paar tips

Nu je weet in welke vakken je je spullen het beste kwijt kunt, hebben we nog een paar handige tips voor je:

  • Om kreukels in je kleding te voorkomen, kun je je kledingstukken het beste zo strak mogelijk oprollen.
  • Probeer, voordat je op pad gaat, verschillende manieren van je tas inpakken uit. Zo ervaar je wat voor jou de fijnste manier van inpakken is. Ga hierbij vooral uit van wat je tijdens de wandeling niet bij de hand hoeft te hebben.
  • Verpak alles wat je droog wilt houden, of wat kan lekken, in waterdichte zakken.
  • Breekbare spullen kun je prima inrollen in zachte items, zoals een handdoek of T-shirt.
  • Iedere gram telt. Pak daarom geen onnodige spullen in en kies indien mogelijk voor lichtgewicht items.
  • Probeer zoveel mogelijk alle plekjes op te vullen, zodat je geen lege ruimtes hebt. Met compressiezakken win je ruimte. Ideaal voor je slaapzak.
  • Geef alles in je tas een vaste plek. Zo kun je snel ergens bij als je iets nodig hebt, zonder de hele tas overhoop te hoeven halen.