Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Hoe kies je een milieuvriendelijke rugzak?

Draag bij aan een schonere wereld en natuurbehoud door te kiezen voor milieuvriendelijke wandelspullen, zoals een duurzame rugzak. Wandel.nl helpt je een handje.

Rugzak in de natuur

Wandel.nl in samenwerking met 24 webvertising

Veel wandelaars houden van de natuur. Helaas zijn nog steeds veel producten slecht voor het milieu. Door te kiezen voor milieuvriendelijke wandelspullen, zoals een duurzame rugzak, draag je bij aan een schonere wereld en natuurbehoud.

Rugzakken van duurzame materialen

Een belangrijk aspect van rugzakken is het materiaal waar ze uit bestaan. Bij je zoektocht naar een nieuwe rugzak, is dit één van de eerste dingen waar je op kunt letten. Duurzame materialen zijn onder meer gerecycled polyester, biologische katoen en wol die afkomstig is van diervriendelijke bedrijven. Wat ook gunstig is voor de bescherming van het milieu is een productie waarbij zo weinig mogelijke schadelijke chemicaliën worden gebruikt. Verder zien we dat sommige fabrikanten zogenaamde nanodeeltjes op de tassen aanbrengen, bijvoorbeeld om hiermee het materiaal waterafstotend te maken. Het is echter onduidelijk hoe planten, dieren en mensen op deze minuscule deeltjes reageren. Er kleven wellicht gezondheidsrisico’s aan, maar die zijn nog onvoldoende onderzocht. Om problemen te vermijden is het gebruik ervan af te raden.

Ga voor kwaliteit

Kwaliteit wint altijd. Wees slim en kies voor een rugtas die gemaakt is van sterke materialen, goed in elkaar zit en een tijdloos ontwerp heeft. Dan gaat je tas lekker lang mee. Voor de productie van een tas zijn immers grondstoffen en energie nodig. Als je minder vaak een nieuwe tas nodig hebt, bespaar je hierop. Mocht je tas beschadigd raken, koop dan niet meteen wat anders. Kijk eerst of de rugzak nog te repareren is. Dat is goed voor je portemonnee en het milieu.

Tassenmerken die hun verantwoordelijkheid nemen

Gelukkig produceren steeds meer tassenmerken op een verantwoorde manier. Ze nemen alle componenten van het productieproces onder de loep en brengen verbeteringen aan om milieuvervuiling te voorkomen. Zo wordt er steeds minder met gevaarlijke chemische stoffen gewerkt. Ook is er bijvoorbeeld aandacht voor het reduceren van de hoeveelheid verpakking die nodig is tijdens het transport van de tassen. Als het gaat om het transport zelf, staat het streven naar een vermindering van CO2-uitstoot centraal. Verder zie je dat de producenten bewust kiezen voor het zelf opwekken van en/of produceren met groene stroom. Een Jack Wolfskin rugzak is een voorbeeld van een milieuvriendelijk product. Voor Jack Wolfskin is het respecteren van de natuur en het behoud daarvan voor toekomstige generaties een belangrijk onderdeel van de bedrijfsfilosofie. De tassen van dit merk blinken uit in functionaliteit en ze hebben een modern design. Hiermee zul je waarlijk genieten van je wandelingen in de natuur. 

Jack Wolfskin Allspark Black rugzak
Jack Wolfskin Allspark Black rugzak

Handige items voor in je rugtas

Tot slot nog een aantal tips voor artikelen die erg handig zijn om in je rugtas te stoppen. Om te beginnen is een moderne pasjeshouder ideaal om al je pasjes op een veilige manier op te bergen. Dit is een goede vervanging van een portemonnee. Zo’n pasjeshouder is lekker compact en licht van gewicht. Hiermee voorkom je onnodige ballast. Maak je een korte wandeling en neem je weinig mee? Laat je rugzak thuis en gebruik een clutch. Clutches zijn leuke kleine tasjes, waarmee je altijd gezien mag worden. 

Afbeelding 2 | Hoe kies je een milieuvriendelijke rugzak?