Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Wandelen met een heuptas: tips

Waarom is wandelen met een heuptas zo handig? Op Wandel.nl lees je er alles over.

Wandelen met oranje heuptas

Een heuptas heeft ten opzichte van een dagrugzak een aantal uitgesproken voordelen. Het gewicht hangt nooit aan je schouders, en je hebt al je spullen met één draai van de tas om je middel direct onder handbereik. Bovendien ‘dwingt’ het volume je om keuzes te maken, waardoor je nooit te veel meeneemt.

Waarom wandelen met een heuptas?

Een goed passende dagrugzak heeft aan aantal voordelen waarvan de belangrijkste het grote pakvolume en het dragen van de last op de heupen zijn. Desondanks kan een rugzak, waar je óók bij warm weer de hele dag mee wandelt, zweterig worden en een klam gevoel op de rug geven, én hij kan als onprettig worden ervaren. Met name wanneer hij niet goed op de heupen steunt maar aan de schouders hangt, wat na verloop van tijd zelfs pijn op kan leveren. Een uitkomst en alternatief is in dat geval de heuptas. Maar ook wanneer je probleemloos met een rugzak loopt, kan het fijn zijn om af en toe volledig zonder bagage op de rug een rondje te kunnen wandelen of te trainen voor de Vierdaagse. En hét grote voordeel van de heuptas is de bereikbaarheid van je spullen. Door de tas rond je middel naar voren te draaien kan je direct bij al je spullen, zonder dat je hoeft te stoppen.

De heuptas Osprey Talon 6 met twee bidonhouders
De heuptas Osprey Talon 6 met twee bidonhouders

Eventuele nadelen van een heuptas

Een heuptas mag niet hinderlijk schudden of slingeren tegen de achterkant van je lichaam. Drie tot 4 kilo is daarom al snel het maximum aan bagage dat je comfortabel in een goede heuptas kunt vervoeren. En met een goede heuptas wordt een model bedoeld dat door middel van spanbanden strak tegen het lichaam getrokken kan worden, juist om het schudden en slingeren te voorkomen. En daarmee komen we bij het grootste nadeel van de heuptas: uiteindelijk moeten al je spullen erin passen. Je zult dus streng moeten selecteren. Daarom hier eerst een overzicht van wat er allemaal mee kan gaan.

Wat neem je mee?

Wat mee gaat op een wandeltocht hangt af van het type wandeling, de lengte en je persoonlijke voorkeur. Een algemene lijst met zaken die je zoal mee kunt nemen in een heuptas:

  • Navigatie (routekaart, wandelgids, GPS);
  • Voedsel, drinkfles (bidon), afvalzakje;
  • Compact regenjack, extra sokken, zonnebril;
  • EHBO (tekentang, (blaren)pleisters, ontsmettingsmiddel, reinigingsdoekjes, paracetamol, zonnebrand, WC-papier (géén hele rol!), lippenbalsem);
  • Persoonlijke spulletjes (fototoestel, telefoon, pen/notitieboekje, iets ter identificatie, zakmes, kleingeld, sleutels, lopers-papieren
De Nathan Triangle: voor echte 'lichtgewichten'
De Nathan Triangle: voor echte 'lichtgewichten'

Uiteraard is de invulling deels persoonlijk, maar toch is het goed om van tevoren een beeld te hebben van de hoeveelheid spullen die in de heuptas moet passen, of er aan bevestigd moet worden. Want de belangrijkste vuistregel bij de heuptas luidt: Neem alléén mee wat je absoluut nodig hebt.

Ortlieb Hippack 2 heuptas: waterdicht met een rolsluiting
Ortlieb Hippack 2 heuptas: waterdicht met een rolsluiting

Diverse heuptassen te koop

Er zijn diverse heuptassen op de markt. Afhankelijk van je wensen, lengte van de tocht en de ruigheid van het terrein kun je kiezen voor ademend materiaal, veel of weinig vakken, aparte opbergmogelijkheden voor drinkfles(sen) en wel of niet volledig waterdicht. Belangrijk is dat er minimaal één waterfles aan de heuptas kan worden gehangen. 

Er zijn ook heuptassen waarin twee bidons kunnen. Nuttig wanneer er veel wordt gedronken en bijkomend voordeel is dat die beter in evenwicht zijn, althans wanneer de bidons even vol of leeg zijn. Een heuptas is met name voor een camera ontzettend praktisch: je hebt de camera immers altijd direct voor het grijpen en je kan hem even snel weer opbergen. Veel fotografen zweren daarom bij een goede heuptas, en de tas wordt om deze reden niet alleen door wandelaars, maar ook door skiërs of fietsers gebruikt.

De indeling van een heuptas

Waar valt zoal op te letten en tussen te kiezen? Belangrijk is in ieder geval één relatief groot opbergvak, om spullen van enig volume in kwijt te kunnen. Verder zijn één of meer aparte vakjes en/of een afsluitbaar vakje handig voor kleine of waardevolle spullen. Heel belangrijk zijn de al genoemde spanbanden om er voor te zorgen dat de heuptas niet hinderlijk kan gaan slingeren, de vak(ken) voor de drinkfles(sen) en een comfortabel gepolsterde rugzijde.

De Pulse Two heuptas van Deuter
De Pulse Two heuptas van Deuter

Ook heel nuttig is een spanband of een elastisch koord waaronder je een regenjack kunt bevestigen, zodat je dit niet in je heuptas hoeft te proppen. Reflectiemateriaal of de mogelijkheid tot het bevestigen van een lampje wordt ook op prijs gesteld. Minder essentieel is een losse (en verwijderbare) schouderband en het weg kunnen vouwen van de heupband wanneer de heuptas over de schouder wordt gedragen. Op dat moment wordt het trouwens ook handig als de heupgordel weggevouwen kan worden.

De Fjell van Lowe Alpine, zonder bidonhouder
De Fjell van Lowe Alpine, zonder bidonhouder

Waar op letten in de winkel?

De grootste fout die je als wandelaar bij de aanschaf van een heuptas zou kunnen maken is dat je voor een te klein model gaat, en in de categorie van de buideltasjes terecht komt. In het Engels zijn dit hippacks, bedoeld voor reizigers die hun waardevolle spullen rond hun middel willen vervoeren. Ze zijn niet alleen klein, maar het draagcomfort van de vaak smalle band is ook beperkt. 

De Engelse term voor een heuptas voor dagwandelingen is waistpack of lumbar-pack. De uitdaging is uiteindelijk om een model te vinden dat groot genoeg is voor je bagage. Een volume van in ieder geval een liter of 6 is dan al snel noodzakelijk. Verder moeten de bidons altijd zo dicht mogelijk tegen het lichaam zitten, en check of de band van de heuptas comfortabel en breed genoeg is.

Er zijn verschillende merken die deze tassen aanbieden, waaronder Lowe Alpine, Osprey, Ortlieb, Vaude en Jack Wolfskin. Lowe Alpine is het merk met de grootste collectie en de langste historie op heuptassengebied. Qua prijs mag je rekenen op bedragen tussen de dertig en vijftig euro, aanzienlijk goedkoper dan de meeste dagrugzakken. En bij Decathlon kan het, met het merk Quechua, altijd nóg iets goedkoper. Realiseer je overigens dat bidons lang niet altijd bij de prijs zijn inbegrepen. Nathan tot slot is een merk dat je met name in running-winkels of winkels gericht op wedstrijdtochten tegen komt, maar desondanks voor de lichtgewicht liefhebber niet oninteressant. Stabiliteit, laag gewicht en fraaie bidons zijn kenmerkend, en te combineren met een Nathan Hipster: een band van stretch materiaal voor om het lichaam, voorzien van meerdere vakken om extra spullen in op te bergen.

Uiteindelijk, om echt gevoel te krijgen bij het dragen van een heuptas, moet je er op uit. Een heuptas lenen om te ervaren of het echt iets voor jou is valt daarom aan te bevelen. En mocht je bij een lange tocht toch op problemen stuiten bij het pakvolume van je heuptas, dan zou je een bekende met rugzak vriendelijk kunnen vragen om je voedsel te dragen. Dat gaat immers in de loop van de dag toch op!