Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Welke rugzak voor welke wandelvakantie?

Ga je dagwandelingen maken in de polder, op citytrip of een trektocht maken door de bergen? Voor elke wandeltrip is wel een passende rugzak! De keuze is enorm en als je in de winkel staat, zie je door de bomen het bos niet meer. Daarom geven wij je een paar tips, zodat jij de rugzak vindt die past bij jouw wandelvakantie.

afbeelding van een backpacker in de bergen

1. Korte trails en gemakkelijke dagtochten

Een handig formaat en makkelijk te dragen rugzak is een hydration pack. Dit is een klein formaat rugzakje, dat je ook vaak gebruikt ziet worden door trailrunners. Het grote voordeel: het rugzakje biedt plek aan een waterzak, waar een slangetje aanzit naar de voorzijde van de schouderband. Zo kun je altijd drinken zonder dat je je rugzak af hoeft te doen om je bidon of waterfles te pakken. Dit soort rugzakken zijn er in vele soorten en maten, met waterzakken van één tot drie liter. Naast een compartiment voor de waterzak hebben deze rugzakjes vaak ook nog andere bergvakjes, variërend van een paar steekzakjes tot zelfs meer dan tien liter ruimte. Je neemt dus makkelijk je telefoon, powerbank, sleutels, portemonnee en een regenjasje mee.

afbeelding van een wandelaar die water drinkt uit een waterzak
Foto's: © Shutterstock

2. Dagje uit en citytrips

Ben je op vakantie of ga je er een volle dag op uit, dan is een dagrugzak onmisbaar. Afhankelijk van het soort wandeling, kies je jouw dagrugzak. Wil je een dagwandeling maken en een extra setje (regen)kleding en wat te eten en drinken meenemen? Of ga je naar het strand en wil je een handdoek en boek meenemen? Of ga je de bergen in en heb je ruimte nodig voor meer spullen en attributen, zoals je stokken, een camera of een kookstelletje? Dagrugzakken zijn er van zo’n 20 tot 35 liter en beschikken vaak over meerdere compartimenten, zodat je je spullen makkelijk en overzichtelijk op kunt bergen. Hoe groter de rugzak, hoe meer spullen je mee kunt nemen, maar ook hoe meer gewicht je op de rug draagt. De pasvorm van een dagrugzak is dan ook belangrijk. Let er bij de aanschaf op dat zeker de grotere rugzakken ook een heupgordel hebben, zodat je het gewicht op de heupen draagt en niet alleen aan de schouders. Want anders krijg je gegarandeerd last van je rug, schouders en nek.

afbeelding van een wandelaar in de natuur

3. Meerdaagse huttentocht of backpacking met overnachting

Als je meerdere dagen op pad gaat, zul je je al je benodigde spullen met je mee moeten dragen. Van extra (regen)kleding voor de dagen dat je op pad bent, toiletspullen, eventueel een slaapzak en kookspullen, enzovoorts. Een rugzak voor een meerdaagse is daarom ook groter dan een dagrugzak. Vaak tussen de 30 en 55 liter. Ze steken dus vaak boven de schouders uit en de draagcomfort en de manier van het inpakken van je rugzak is dan ook heel belangrijk. Lees onze tips voor het pakken van je rugzak hier.

afbeelding van wandelaars die een grote rugzak dragen

4. Meerdaagse trektocht met tent

Het kan nóg avontuurlijker: kamperen in de wildernis. Een meerdaagse kampeertocht vraagt een serieuze voorbereiding: route plannen, je kampeerspullen testen, training vooraf. Maar de beloning die je daarvoor terug krijgt is fenomenaal: absolute vrijheid!
Een meerdaagse trektocht betekent wel dat je je eigen kampement en alle benodigdheden met je mee moet dragen: tent, stokken, onderzeil, matrasje, slaapzak, eet- en kookgerei, eten voor meerdere dagen en dat naast alle spullen die je verder nog nodig hebt. Een rugzak voor trektochten heeft dan ook al snel een inhoud van 55 tot zelfs 90 liter! Pasvorm en draagcomfort worden nog belangrijker.

afbeelding van een tent en rugzak tijdens een meerdaagse tocht

En dan nu: de aanschaf

Nu je weet wat voor soort rugzak je nodig hebt voor jouw wandelavontuur, kun je er eentje gaan uitzoeken. Het is belangrijk dat je een rugzak aanschaft die op jouw lijf geschreven is. Koop je rugzak daarom ook niet blind, maar laat je adviseren in een gespecialiseerde winkel. Er zijn rugzakken voor dames en heren en met een kort of een lang rugpand en frame voor een aansluitende pasvorm. Ook de plaatsing van de schouder- en heupbanden is van groot belang voor het draagcomfort. Daarnaast bepaalt jouw persoonlijke voorkeur de rest. Zijvakken, drinksystemen, geïntegreerde regenhoes of niet, ventilatie, toegankelijkheid, diverse compartimenten, bevestigingslussen voor stokken, enzovoorts.