Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Welke uitrusting voor een wandeltocht met slecht weer?

Regen, kou en wind. Als wandelaar kun je het allemaal in Nederland tegenkomen. Met de juiste uitrusting en kleding kun je ook in slecht weer nog aangenaam wandelen. Op deze pagina geven we je tips.

Vrouw met blauwe regenjas tijdens regenbui

Wanneer je je goed voorbereidt, kun je prima wandelen in de regen. Wandelen in de regen kan zelfs leuk zijn: kletterende regendruppels op de bladeren van de bomen en op je regenjas, frisgroene planten in de berm en een kop warme thee bij thuiskomst. Wanneer je deze vijf materialen voordat je op pad gaat in je rugzak stopt, kun je een regenbui zo goed mogelijk doorstaan.

1. Extra bovenkleding

Materiaal dat gemaakt is van Gore-tex is het meest geschikt om te dragen tijdens regenachtige omstandigheden. Het houdt namelijk water tegen en laat zweet verdampen. Gore-Tex kan alleen niet al je zweet afvoeren en daardoor blijf je vaak toch een beetje vochtig. Een bui kan er vervolgens voor zorgen dat het ademend vermogen afneemt, waardoor je nog natter wordt. Neem daarom een extra set bovenkleding mee, zodat je onderweg droge en frisse kleren kunt aantrekken. In de winter is het aan te raden om je bij regen aan te kleden volgens het ‘drielagensysteem’. De eerste laag bestaat uit thermische onderkleding, de tweede uit een isolerend kledingstuk (zoals een jack of een trui) en de derde laag uit regenkleding. Die derde laag kun je eventueel uittrekken als het ophoudt met regenen. Lees hier meer over thermisch ondergoed, fleece en regenjassen.

2. Paar extra sokken

Natte sokken zijn bij een wandeling in de regen niet te voorkomen. Wandelen met natte sokken geeft een grote kans op blaren. Stop daarom, zeker bij langere wandelingen, een extra paar droge sokken in je rugzak. Je kunt dan onderweg van sokken wisselen en de kans op blaren zo klein mogelijk houden.

3. Poncho

Mocht het plotseling (hard) beginnen te regenen, is een ruime plastic poncho erg handig. Je kunt deze snel over je kleding en rugzak heen trekken zodat je droog blijft. De meeste poncho's zijn niet ademend. Om te voorkomen dat het binnen je poncho nog natter wordt dan erbuiten, kun je de poncho na de regenbui het beste direct uittrekken. Anders ga je te veel zweten, waardoor je lichaamstemperatuur te veel kan dalen en je uiteindelijk zelfs onderkoeld kunt raken.

Wees blij als het regent, als je niet blijf bent regent het ook - Foto: Sharon Willems
Foto: Sharon Willems

4. (Inschuifbare) paraplu

Het is niet prettig om langere tijd met een paraplu te wandelen. Je hebt niet allebei je armen vrij en bovendien is een flinke rukwind vaak al genoeg om je paraplu te doen sneuvelen. Toch kan een inschuifbare paraplu handig zijn bij een korte felle bui. Is het droog, dan kun je de paraplu weer in je rugzak stoppen.

5. Smartphone/gps-toestel

Het zal je maar overkomen dat je halverwege de wandeling terechtkomt in noodweer. De omstandigheden zijn zo bar en boos dat je ervan afziet om je geplande route af te maken. Dan is het handig om te weten hoe je het snelste thuiskomt. Met een gps-toestel of via diverse (wandel)applicaties op de smartphone kun je een nieuwe route plannen. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om het thuisfront te bellen en te vragen of zij je ergens met de auto kunnen ophalen.

Tips van wandelaars

Rinus: 'Zorg dat je rugtas of heuptas droog blijft, want anders wordt de inhoud ook nat.'

Ernest: 'Als je een set droge kleding meeneemt, wat een hele goede tip is; verpak die kleding dan ook waterdicht. Je zult de eerste niet zijn die zijn 'droge' kleding nat uit de rugzak vist omdat de hoes om de rugzak nou net niet daar afdekte :-) Dus een plastic zakje er omheen en klaar.'

Sicco: 'Gebruik een afsluitbare plastic zak voor je wandelkaart of wandelboekje, voor je smartphone en voor papieren zakdoekjes. Stop bij koud en regenachtig weer extra in plastic verpakte handschoenen in je rugzak. Hergebruik je plastic natuurlijk wel. Draag een hoed met brede rand als je brildragend bent. '

Heb jij tips voor andere wandelaars om bij slecht weer prettig te kunnen wandelen? Mail je tip naar redactie@wandel.nl en we voegen deze toe aan dit overzicht.