Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Waterdichte wandelschoenen: hoe werken ze?

In Nederland is het vaak wisselvallig weer. Het ene moment schijnt de zon en nog geen tien minuten later wandel je in een stortbui en raken de paden bedolven onder de plassen. Waterdichte wandelschoenen zijn dan een uitkomst. Maar hoe werken ze?

Waterdichte wandelschoenen op een rots bij een plas water

Waterdichte wandelschoenen bieden een uitkomst aan de wandelaar die zich niet laat beïnvloeden door regenachtige weersomstandigheden. Liggen er plassen op de paden? Geen punt, als je maar waterdichte wandelschoenen draagt. Benieuwd hoe ze werken en waar je op moet letten bij de aanschaf?

Waterdichte wandelschoenen: hoe werken ze?
(Foto: © Nikwax)

Waterdichte schoenen: de voor- en nadelen

Waterdichte schoenen kennen een aantal voordelen. Zo zorgt het materiaal ervoor dat de schoenen niet alleen waterdicht maar ook winddicht zijn, waardoor de kans op koude voeten vermindert. Een perfecte keuze dus, als je in koudere streken gaat wandelen, je niet laat tegenhouden door een regenbui of ’s ochtend in de ochtenddauw door het gras wandelt. Met waterdichte schoenen hoef je ook niet uit te wijken voor een grote modderpoel. Tenzij je niet van poetsen houdt.

Nadelen zijn er ook. Waterdichte schoenen zijn vaak wat zwaarder dan ademende schoenen. Daarnaast ademen waterdichte schoenen minder goed, waardoor je (vooral met warmer weer) sneller last kunt krijgen van zweetvoeten en blaren. Maar hier is natuurlijk wel wat aan te doen.

Leestip: Blaren voorkomen en behandelen

Hoe werkt een waterdichte schoen?

Een wandelschoen is opgebouwd uit meerdere onderdelen. Een waterdichte schoen bevat een binnenschoen, de binnenvoering, die waterdicht is. Vergelijk het met een sok die in de schoen bevestigd is. Meestal is deze van Gore-Tex gemaakt, een waterdicht en toch (licht) ademend materiaal.

Je kunt het zien als een membraan met hele kleine poriën. Deze poriën zijn zo klein dat ze geen vocht van buiten naar binnen laten, maar wel transpiratievocht van binnen naar buiten kunnen afvoeren. Echter is dit ademende vermogen beperkt.

Waterdichte wandelschoenen: hoe werken ze?
(Foto: © Shutterstock)

Tegenwoordig is er een nieuwe ontwikkeling op de markt, Gore-Tex surround, met een beter ademend vermogen. De buitenschoen bestaat vaak uit suède of nubuckleer. Je ziet van buiten niet of een schoen waterdicht is, maar als er Gore-Tex in een schoen is gebruikt, zie je dat altijd aan een labeltje op de schoen.

Schoenen zonder een waterdicht membraan kun je enigszins waterdicht krijgen door het buitenmateriaal in te smeren met een waterdichte wax. Kies dan schoenen van leer met zo min mogelijk naden. Je schoenen worden niet waterdicht maar stoten wel water af.

Waterdichte wandelschoenen: hoe werken ze?
(Foto: © Shutterstock)

Hoog of laag model

Als je waterdichte schoenen wilt aanschaffen, heb je ook nog eens de keuze tussen hoge en lage modellen. Bedenk wel dat bij een laag model het water alsnog de schoen inkomt bij een regenbui, of als je in een iets te diepe plas stapt. Aan een hoog model heb je dan dus meer. Voor extreme weersituaties kun je ook nog gamaschen toevoegen aan je outfit. Die beschermen je hele onderbeen bij de ergste modderpoelen of kniehoog gras. Ook als je door de sneeuw gaat wandelen, zijn gamaschen een uitkomst. Hoe deze losse beschermdelen werken, lees je via de onderstaande button.

Leestip: Gamaschen

Onderhoud van je wandelschoenen

Je wandelschoenen hebben regelmatig onderhoud nodig om ze in topkwaliteit te houden. Als je schoenen nat zijn geworden van regen of zweet, laat ze dan eerst goed drogen. Haal de binnenzool eruit en stop eventueel kranten in de schoenen om het vocht te absorberen. Zet de schoenen absoluut niet in de buurt van een warmtebron. Dit droogt de materialen van de schoen en de lijmlaag van de zool uit.

Waterdichte wandelschoenen: hoe werken ze?
(Foto: © Shutterstock)
Waterdichte wandelschoenen: hoe werken ze?; Impregneren
Impregneren van wandelschoenen. (Foto: © Hanwag Benelux)

Schoonmaaktips

Als de schoenen droog zijn, maak je de buitenkant van de schoenen schoon met een borsteltje en lauwwarm water. Ook de binnenkant van de schoenen hebben zo nu en dan een reinigingsbeurt nodig. De poriën van Gore-Tex kunnen namelijk verstopt raken. Vul je schoenen dan met water en een druppeltje azijn en afwasmiddel. Laat dit tien minuten staan, spoel ze vervolgens na met lauwwarm water en droog de schoenen aan de lucht of met kranten.

Als de schoenen goed droog zijn, is het tijd om ze in te spuiten met een impregneermiddel en de buitenkant van de schoenen te verzorgen met een onderhoudsmiddel. Gebruik altijd een speciaal onderhoudsmiddel voor wandelschoenen, omdat andere middelen de materialen als leer, Gore-Tex en de lijmlagen kunnen aantasten. Met goed onderhoud verleng je de levensduur van de schoenen en houd je gegarandeerd droge voeten.

Leestip: schoenonderhoud stappenplan