Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Waterdichte wandelschoenen: hoe werken ze?

In Nederland is het vaak wisselvallig. Het ene moment schijnt de zon en nog geen tien minuten later wandel je in een stortbui. Waterdichte wandelschoenen zijn dan een uitkomst. Maar hoe werken ze?

Waterdichte wandelschoenen op een rots bij een plas water

Nederland is vaak onberekenbaar qua weersomstandigheden. Het ene moment schijnt de zon en nog geen tien minuten later wandel je in een stortbui. Waterdichte wandelschoenen bieden een uitkomst aan de wandelaar die zich niet door het weer laat beïnvloeden.

Voor- en nadelen waterdichte schoenen

Waterdichte schoenen kennen een aantal voordelen. Zo zorgt het materiaal ervoor dat de schoenen niet alleen waterdicht maar ook winddicht zijn, waardoor de kans op koude voeten vermindert. Een perfecte keuze dus als je in koudere streken gaat wandelen, je niet laat tegenhouden door een regenbui of ’s ochtend in de ochtenddauw door het gras wandelt. Met waterdichte schoenen hoef je ook niet uit te wijken voor een grote modderpoel. Tenzij je niet van poetsen houdt.

Nadelen zijn er ook. Waterdichte schoenen zijn vaak wat zwaarder dan ademende schoenen. Daarnaast ademen waterdichte schoenen minder goed, waardoor je (vooral met warmer weer) sneller last kunt krijgen van zweetvoeten en blaren.

Ffcc1c76 3865 4A2b 8762 682A365b26aa Image3767196321210015735

Hoe werkt een waterdichte schoen

Een wandelschoen is opgebouwd uit meerdere onderdelen. Een waterdichte schoen bevat een binnenschoen, de binnenvoering, die waterdicht is. Vergelijk het met een sok die in de schoen bevestigd is. Meestal is deze van Gore-Tex gemaakt, een waterdicht en toch (licht) ademend materiaal.

Je kunt het zien als een membraam met hele kleine poriën. Deze poriën zijn zo klein dat ze geen vocht van buiten naar binnen laten, maar wel transpiratievocht van binnen naar buiten kunnen afvoeren. Echter is dit ademende vermogen beperkt. Tegenwoordig is er wel een nieuwe ontwikkeling op de markt, Gore-Tex surround, met een beter ademend vermogen. De buitenschoen bestaat vaak uit suède of nubuckleer. Je ziet van buiten niet of een schoen waterdicht is of niet, maar als er Gore-Tex in een schoen is gebruikt, zie je dat altijd aan een labeltje op de schoen. 

Schoenen zonder een waterdicht membraam kun je enigszins waterdicht krijgen door het buitenmateriaal in te smeren met een waterdichte wax. Kies dan schoenen van leer met zo min mogelijk naden. Je schoenen worden niet waterdicht maar stoten wel water af.

Hoog of laag model

Als je waterdichte schoenen wilt aanschaffen heb je ook nog eens de keuze tussen hoge en lage modellen. Bedenk wel dat bij een laag model het water alsnog de schoen inkomt bij een regenbui, of als je in een iets te diepe plas stapt. Aan een hoog model heb je dan dus meer. Voor extreme weersituaties kun je ook nog gamaschen toevoegen aan je outfit.

Met waterdichte wandelschoenen in plas water lopen
Onderhouden van wandelschoenen

Onderhoud

Je wandelschoenen hebben regelmatig onderhoud nodig om ze in topkwaliteit te houden. Als je schoenen nat zijn geworden van regen of zweet, laat ze dan eerst goed drogen. Haal de binnenzool er uit en stop eventueel kranten in de schoenen om het vocht te absorberen. Zet de schoenen absoluut niet in de buurt van een warmtebron. Dit droogt de materialen van de schoen en de lijmlaag van de zool uit.

Als de schoenen droog zijn, maak je de buitenkant van de schoenen schoon met een borsteltje en lauwwarm water. Ook de binnenkant van de schoenen hebben zo nu en dan een reinigingsbeurt nodig. De poriën van Gore-Tex kunnen namelijk verstopt raken. Vul je schoenen dan met water en een druppeltje azijn en afwasmiddel. Laat dit tien minuten staan, spoel ze vervolgens na met lauwwarm water en droog de schoenen aan de lucht of met kranten. Als de schoenen goed droog zijn, is het tijd om ze in te spuiten met een impregneermiddel en de buitenkant van de schoenen te verzorgen met een onderhoudsmiddel. Gebruik altijd een onderhoudsmiddel voor wandelschoenen, omdat andere middelen de materialen als leer, Gore-Tex  en de lijmlagen kunnen aantasten. Met goed onderhoud verleng je de levensduur van de schoenen en houd je gegarandeerd droge voeten.