Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Met deze tips gaan je wandelschoenen langer mee

Je leren wandelschoenen kunnen het – zeker in het najaar door regen en modder – zwaar te verduren krijgen. Goed onderhoud van je schoenen is belangrijk, want daardoor gaan ze langer mee. Hoe verzorg je jouw wandelschoenen van leer dan precies? Hanwag geeft je tips.

Met deze tips gaan je wandelschoenen langer mee: waterproof
(Foto's: © Hanwag Benelux))

Veel wandelschoenen zijn gemaakt van leer, een zeer robuust en duurzaam materiaal. Het gaat zelfs zo lang mee dat sommige wandelaars jarenlang dezelfde schoenen dragen, waarbij ze in al die tijd alleen maar verzoold hoeven te worden. Deze lange levensduur is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Bij Hanwag heb je de keuze uit meerdere modellen lederen wandelschoenen. Dit Europese kwaliteitsmerk legt graag uit hoe je deze wandelschoenen het beste kunt verzorgen. Volg het stappenplan en je zult nog heel lang van je wandelschoenen kunnen genieten. Pak je schoenborstel, daar gaan we!

Stap 1: De buitenkant van je wandelschoenen schoonmaken

De verzorging van je wandelschoenen begint bij het schoonmaken ervan. In de ideale wereld reinig je je schoenen zelfs na elke wandeltocht, jawel! Op deze manier behoud je de kwaliteit van je wandelschoenen en heb je er langer plezier van.

Verwijder de veters voordat je de buitenkant van je schoenen gaat schoonmaken, want ook tussen en onder de veters kan vuil zitten. Borstel het vuil voorzichtig met een schoenborstel van je schoenen. Hardnekkig vuil kan onder lauw stromend water verwijderd worden. Vermijd zeep, want dit tast meestal de waterdichtheid aan. En laat je onder geen beding verleiden om je wandelschoenen in de wasmachine te stoppen, dat is nooit een goed idee.

Met deze tips gaan je wandelschoenen langer mee: borstelen
Reinigen met een borstel.
Met deze tips gaan je wandelschoenen langer mee: schoonmaken
(Foto: © Hanwag Benelux)

Stap 2: De binnenkant van je wandelschoenen schoonmaken

Haal de zooltjes uit de schoen. Zo kun je ook de binnenkant van je schoen goed reinigen en drogen. Een Gore-Tex® voering kun je goed schoonmaken door een laagje schoon lauw water door de schoen te laten ‘rollen’, waarna je de schoen leegt. Een leren voering reinig je het beste met een doek of zachte spons (geen borstel) en lauw water. In beide gevallen absoluut geen heet water, azijn of zeep gebruiken.

Stoffen voetbedden kun je wassen op 30 graden, maar het beste kun je ze met de hand wassen. Leren voetbedden kun je schoonmaken met een vochtige doek of spons.

Stap 3: Je wandelschoenen drogen

Laat je schoenen na het reinigen met geopende tong op een goed geventileerde, droge en schaduwrijke plek drogen. Dus niet in de felle zon, want dat kan het leer beschadigen. Droog je schoenen nooit bij de verwarming, kachel of vuur. Het leer kan verbranden, wordt broos, droogt uit en gaat scheuren. Bovendien kan de hele schoen zich daardoor vervormen. Als de schoenen erg nat zijn, kun je ze beter met wat proppen wc-of keukenpapier opvullen. Gebruik hiervoor geen krantenpapier, want de inkt kan afgeven. Zodra je merkt dat het papier verzadigd is (nat) dan kun je het vervangen.

Met deze tips gaan je wandelschoenen langer mee: impregneren
Impregneren met een spray.

Stap 4: Het impregneren van je wandelschoenen

Door je schoenen goed te impregneren, trekt vocht en vuil minder in je schoen tijdens het wandelen. Hiervoor bestaan sprays en emulsies. Gebruik dit nadat je schoenen goed gereinigd en droog zijn.

Een impregneerspray geeft je schoenen een waterafstotende laag, maar zorgt er ook voor dat je schoenen hun ademende werking behouden. Het werkt als volgt: ga met je wandelschoenen naar buiten of sta in een goed geventileerde ruimte. Spray gedoseerd en op een afstand van ca. 30 cm je schoenen in. Druk hierbij de tong van de schoen goed naar buiten, zodat ook de tongplooi meegenomen wordt. Om uitdroging te voorkomen, neem je ook de gummi zoolrand en de teen- en hielkap mee. De behandeling kun je na een uur herhalen.

Je kunt ook de Hanwag Care Sponge gebruiken. Breng de emulsie met de spons aan op het leer. Ook hier de tip om de moeilijk bereikbare hoekjes niet te vergeten. De behandeling kun je na een uur herhalen.

Kooptip: Hanwag Care Sponge

Stap 5: Het voeden van het leer

Naast het impregneren, hebben je leren wandelschoenen zo nu en dan ook wat voeding nodig. Zie je na en paar flinke wandeltochten dat het leer droog en broos wordt? Dan kun je een voedende wax gebruiken (let op: hier wordt geen olie of vet bedoeld). Je brengt de wax met een zachte borstel of pluisvrije doek al draaiend dun aan op de droge schoen. Vergeet niet om de moeilijk bereikbare plekjes zoals de tongplooien, de zoolrand en teen- en hielkap mee te pakken. De ruwe oppervlakte van suède wordt bij iedere behandeling gladder en iets donkerder. Desgewenst kun je met een speciale borstel het leer weer wat opruwen.

Let op: bestaat de buitenkant van de schoen uit een combinatie van leer en textiel? Breng de wax dan niet op het textiel-gedeelte aan. Dit tast het ademende vermogen van de stof aan.

Kooptip: Hanwag Shoe Wax
Met deze tips gaan je wandelschoenen langer mee: wax
Voeden met wax.
Met deze tips gaan je wandelschoenen langer mee: schoenspanner
Gebruik een houten schoenspanner om de pasvorm te behouden.

Stap 6: Je wandelschoenen goed opbergen

En nu niet je goed gereinigde en verzorgde wandelschoenen in de achterbak van je auto laten liggen, hé? Bewaar je schoenen nooit zonder ventilatie in een kofferbak, plastic zak of in een kelder. Vocht of juist hitte kan het materiaal permanent beschadigen. Het leer kan uitdrogen, broos worden en zelfs gaan barsten. In het ergste geval ontstaat er schimmel.

Wel een goed plan: gebruik een houten schoenenspanner om de schoenen goed in vorm te houden. Vervolgens zet je je schoenen rechtop weg, op een droge en goed geventileerde plek. Liefst in een beschermtas, zodat ze stofvrij blijven. Laat de zooltjes uit de schoenen.

Hanwag, een duurzame keuze

Schoenenmerk Hanwag wil je dat jij zo lang mogelijk van je wandelschoenen kunt genieten. Niet voor niets creëert het merk met passie duurzame producten die lang meegaan. Hanwag gebruikt hiervoor complexe, hoogwaardige constructietechnieken en de beste materialen. Via de onderstaande button lees je meer over de wandelschoenen van Hanwag.

Meer lezen over Hanwag
Met deze tips gaan je wandelschoenen langer mee: wandelen, Hanwag

⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Hanwag. Samen willen we zoveel mogelijk mensen in beweging brengen.