Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Met deze tips gaan je wandelschoenen langer mee

Je wandelschoenen kunnen het, zeker in het najaar door regen en modder, zwaar te verduren krijgen. Goed onderhoud van je schoenen is belangrijk, want daardoor gaan ze langer mee. Hoe onderhoud je jouw wandelschoenen? INTERSPORT geeft je tips.

Veter strikken van wandelschoen op muurtje

Wandel.nl in samenwerking met INTERSPORT

Schoonmaken

Om je wandelschoenen in perfecte staat te houden, is het van belang om ze op de juiste manier te verzorgen. Deze verzorging begint bij het schoonmaken van je schoenen, het liefst na iedere wandeling. Zelfs als je jouw schoenen niet of nauwelijks gebruikt, is het toch belangrijk om deze regelmatig te onderhouden. Op deze manier behoud je de kwaliteit van je wandelschoenen en heb je er langer plezier van.

Bij het schoonmaken van de schoenen blijft er vaak vuil tussen en onder de veters van de schoen zitten. Verwijder daarom de veters voordat je de schoenen gaat schoonmaken. Haal ook de zooltjes uit de schoen. Zo kun je ook de binnenkant van je schoen goed reinigen en drogen.

Nadat je bovenstaande handelingen hebt uitgevoerd, maak je de buitenkant van de schoenen schoon met een borstel en warm water. Om de binnenkant van de schoen te reinigen, is een klein beetje handwater met groene zeep genoeg. Dit vermindert de transpiratiegeur in de schoenen.

057E1bf6 6Aac 4297 Bb54 2B83ab52b0e2 Image3401062231949774094

Impregnatie

Het is tevens belangrijk om je schoenen goed te impregneren. Hierdoor trekt vocht en vuil minder in je schoen tijdens het wandelen. De impregnatie van de schoen kan door middel van een spray, die je zowel op droge als op natte schoenen kunt aanbrengen. Deze sprays werken snel en trekken goed in het leer. 

Een voorbeeld van een product om je schoenen mee te impregneren, is Nubuck & Suede spray-on van Nikwax. Deze spray geeft je schoenen een waterafstotende laag, maar zorgt er ook voor dat je schoenen hun ademende werking behouden.

 

Bijenwas

Om de schoen goed te verzorgen, is er nog een ander goed werkend middel, namelijk: bijenwas. Bijenwas is een was op natuurlijke basis en dit zorgt voor een vettig laagje op de buitenkant van de schoen. Hierdoor trekt vocht minder snel in je schoenen. Kleine kanttekening van dit product is dat het de schoen optisch kan veranderen. Er kan bijvoorbeeld op een matte kleur een glimmend laagje ontstaan. Wees dus voorzichtig met het aanbrengen van bijenwas.

 

Drogen

Na het behandelen van de schoenen is het belangrijk de schoenen te drogen. Doe dit niet bij een warmtebron (verwarming of kachel), maar droog de schoenen op een geventileerde plaats met eventueel kranten in de schoen. Hiermee voorkom je dat de schoen beschadigt, bijvoorbeeld omdat er scheurtjes in het leer komen.

Bewaren

Om je wandelschoenen zo goed mogelijk te bewaren, kun je ze het beste op een droge, donkere en geventileerde plaats zetten. Laat de zooltjes uit de schoen.

Vrouw springt van de ene steen op de andere

Onze laatste tip: wanneer je de schoenen met een spray behandelt, spray de schoenen dan om de twee weken in. Behandel je je wandelschoenen met een was, doe dit dan een aantal keer per jaar. Op deze manier blijven je wandelschoenen tiptop in orde en heb je er zo lang mogelijk plezier van. Succes!

Bij INTERSPORT vind je diverse producten om je wandelschoenen mee te onderhouden. Klik op de button hieronder om alle producten te bekijken.

Naar het assortiment