Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Wanneer is het tijd voor een nieuwe zool onder je wandelschoen?

Is het profiel onder je wandelschoenen afgesleten of is de demping niet meer van voldoende kwaliteit? Dan is het overduidelijk tijd om de schoenmaker eens naar je zolen te laten kijken. Schoenenmerk Hanwag vertelt je alles over het verzolen van wandelschoenen.

Wandelschoenen Hanwag

Hoe weet je wanneer schoenen verzoold moeten worden?

“Ondanks het gebruik van hoogwaardige materialen en een uitstekende verwerking, moet elke wandelschoen aan ouderdomsslijtage geloven. Uit veiligheidsoverwegingen is het daarom belangrijk om altijd zorgvuldig de conditie van je schoen in de gaten te houden. Als het profiel van de zool afgevlakt raakt, is het dringend tijd om te overwegen om je schoenen te laten verzolen. In het algemeen raden wij aan om schoenen na zes jaar door ons of door een Hanwag vakhandelaar te laten controleren.”

Mijn zolen hebben niet meer zoveel grip als voorheen, waar ligt dat aan?

“Bij nieuwe schoenen kan het voorkomen dat er resten impregneermiddel op de zool achter gebleven zijn. Dit verdwijnt bij het lopen na korte tijd vanzelf. Als je je schoenen echter langere tijd niet gedragen hebt, kan het zooloppervlak een beetje uitharden en daardoor glad worden. Dat is normaal omdat Hanwag-zolen natuurrubber bevatten - een duurdere grondstof dan het PU dat in goedkope zolen gebruikt wordt. Je kunt in dit geval de profielzool met een harde borstel of met fijn schuurpapier iets opruwen of gewoon even over het asfalt schuren. Het is dan niet meteen nodig om de schoen te verzolen.”

Zool wandelschoen Hanwag
Zool wandelschoen Hanwag

Het materiaal in de tussenzool is verhard en begint af te brokkelen, wat is hier gebeurd?

“Wij horen het soms voorbijkomen. De tussenzool van je wandelschoen begint af te brokkelen of, nog erger, laat helemaal los. Maar hoe kan dat? Dit probleem heet hydrolyse en heeft te maken met het polyurethaan dat bij sommige Hanwag schoenen gebruikt wordt om de tussenzool te maken. Op onze website lees je meer over ouderdomsslijtage van de tussenzolen. Wanneer dit gebeurt, is het verzolen van je schoenen de meest duurzame optie.”

Zo blijft de schacht bewaard en de portemonnee gespaard - Hans Wagner

Mijn schoenen moeten verzoold worden, wat moet ik doen?

“Breng je schoenen altijd naar een erkende Hanwag schoenmaker. De Hanwag dealer kan je daar over informeren en ook over de kosten van het verzolen. Je kunt bijvoorbeeld ook terecht bij onze servicepartner voor de Benelux, schoenmakerij Paul den Ouden in Veenendaal (Finalist Schoenmakerij van het jaar 2023). Daar hebben ze de expertise, techniek en originele Hanwag materialen in huis, en kun je terecht voor service en onderhoud. Het is niet mogelijk om je schoenen direct naar de fabriek in Vierkirchen te sturen. Mocht je echter vragen hebben, dan staat ons serviceteam je graag te woord.”

Verzolen Hanwag schoen
Verzolen Hanwag schoen

Hoe gaat het verzolen in zijn werk?

“Verzolen is echt handwerk. Eerst worden de oude zool, alle resten en ook de stootrand verwijderd. Vervolgens wordt het hele onderwerk vernieuwd: de stootrand wordt opnieuw om het bovenwerk gespannen en de nieuwe loopzool met geïntegreerde dempende wig wordt vastgelijmd. Tenslotte worden de schoenen netjes afgewerkt.”

Waarom zou ik mijn schoenen laten verzolen in plaats van een nieuw paar kopen?

“Zodat de schacht bewaard blijft en de portemonnee gespaard. Dat was al het antwoord van Hans Wagner, onze oprichter, toen hij het bedrijf startte. Dankzij kwalitatieve, hoogwaardige bergschoenen vervaardigd op dubbelgestikte en gecementeerde wijze, waren de schoenen goed verzoolbaar nadat ze versleten waren.  Dit antwoord, deze beide constructies en de daaraan verbonden kwaliteitsnormen, gebruikt Hanwag nog steeds.  Om middelen te besparen en – belangrijker dan ooit – om het milieu te beschermen. Daarom kiest Hanwag de grondstoffen nog altijd zeer selectief naar kwaliteit en duurzaamheid uit en streven we zoveel mogelijk naar een lokale en milieuvriendelijke productie.”