Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Gamaschen: kooptips

Tijdens een wandeling in de winter of herfst heb je kans op natte voeten en onderbenen. Met gamaschen kun je dit voorkomen. Maar waar moet je op letten als je deze gaat aanschaffen? Wandel.nl geeft je kooptips.

Gamaschen: kooptips

Niet iedere wandeling gaat over de geijkte paden. Wie de natuur intrekt, komt zo nu en dan oog in oog te staan met modderpoelen of kniehoog nat gras en wie weet moeten we deze winter ook hier en daar nog door de sneeuw schuifelen. Enig nadeel: je kunt hier behoorlijk natte voeten en benen van krijgen. Maar daar is een oplossing voor. Met gamaschen houd je het droog en kun je zelfs dat beekje met droge voeten oversteken.

Wandelen in natuur met gamaschen in navy kleur

Wat zijn gamaschen?

Gamaschen, of gaiters, zijn losse beschermdelen die je over je schoenen en broek bevestigt om zo de bovenkant van je schoen en je onderbenen te beschermen tegen modder, sneeuw, regen, kou en nattigheid. Nog een bijkomend voordeel is dat steentjes en takjes minder snel in je schoen kunnen komen en je onderbenen net iets meer beschermd zijn bij het stoten tegen bijvoorbeeld takken of rotsen.  

Waar moet je op letten bij aanschaf?

Gamaschen zijn er in twee lengtes. De lage versie beschermt de bovenkant van de schoen en enkel en wordt vooral door hardlopers en wandelaars gebruikt. Lage gamaschen zijn licht, comfortabel en compact en beschermen tegen vuiligheid die de schoen in kan komen en tegen natte enkels. De hoge gamaschen beschermen het been van onder de knie tot de wreef tegen de terrein- en weersinvloeden. Dit type wordt vaker gebruikt bij extremere omstandigheden, zoals regen, bergactiviteiten en sneeuwwandelen. Hoge gamaschen zijn meestal waterdicht, ademend en isolerend. Als je weet waar je je gamaschen voor wilt gebruiken, is de eerste keus al gemaakt.

Bij het aanschaffen van gamaschen dien je op een paar zaken te letten:

  • Waterdichtheid: Niet alle gamaschen zijn 100% waterdicht. Is dit voor jou wel belangrijk, omdat je bijvoorbeeld regelmatig op pad bent tijdens een flinke regenbui, let hier dan op bij de aanschaf.
  • Bevestigingssysteem: Gamaschen moeten bescherming bieden, dus je moet er op kunnen vertrouwen dat ze stevig om je been en voet zitten en niet losschieten. Let er bij de aanschaf dus op dat de strap, ritsen of het klittenbandsysteem goed werkt.
  • Materiaalkeuze: Hoe dikker de gamasch, hoe groter de weerstand. Oftewel, kies voor sterke materialen, zoals ripstop, bij activiteiten waarbij veel wrijving met het materiaal ontstaat, zoals bergactiviteiten.
  • Ademend vermogen: Gamaschen beschermen je wel tegen invloeden van buitenaf, maar als je transpiratievocht niet kunt afvoeren heb je alsnog natte voeten en benen. Gamaschen bestaande uit meerdere lagen hebben vaak een goed ademend vermogen.

Welke maat moet ik hebben?

De meeste merken hebben een handige maattabel, waarbij je op basis van je schoenmaat en lengte van je onderbeen en/of dikte van je kuit de juiste maat kunt bepalen. De gamaschen moeten stevig en comfortabel zitten, maar mogen niet knellen.

Wandelaar draagt korte gamaschen tijdens wandeling in de sneeuw

De gamaschen zitten met een strap onder de schoen vast en het deel dat om het onderbeen zit zet je meestal vast met een rits of klittenband. De gamaschen stel je rondom de kuit in door het schuifkoord te gebruiken. Vaak kun je met een haakje de voorkant van de gamaschen op de wreef aan de veter vastzetten. Als je de gamaschen past, doe dat dus met een (wandel)broek en je wandelschoenen aan. Ze mogen ook niet te los zitten, omdat ze dan nattigheid en steentjes niet buiten houden. Een paar gamaschen bestaat uit een linker- en een rechterexemplaar. Even op letten met aantrekken dus.

Waar te verkrijgen?

Gamaschen zijn te verkrijgen bij de outdoor speciaalzaken, maar zijn ook online te bestellen. Wil je online bestellen? Bestel dan meerdere types en eventueel verschillende maten om zo de best passende te kiezen.