Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

10x warme wandelroutes in de winter

Sjaal om, wandelschoenen aan en het bos in. Tien route tips van wandel.nl om te genieten van de warmte in de winter.

Winters landschap
Foto: Ad Snelderwaard.

Wind, kou, kaal, donker? Allemaal redenen om juist wel naar buiten te gaan. Sjaal om, wandelschoenen aan en het bos in. Zie je die lichtjes, hoor je dat vuur knetteren? De bossen liggen vol herbergen waar de kou na het wandelen verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Check even de openingstijden van de horeca, soms zijn die aangepast rond de feestdagen!

Warme wandeltip 1

Noord-Brabant, Landgoed De Utrecht

In den Bockenreyder
Dunsedijk 3, Esbeek

Op een groot erf met een rietgedekte kapschuur en een waterput staat ook herberg In den Bockenreyder. Hij is op smaak gebracht met boerenbonte kleedjes, sfeervolle olielampen en teksten met humor. De vloer ligt vol zand (net als vrûger), de ligging is 'vlakbè de venne en midde in de bosse' en na het wandelen kun je 'lekker ötruste bij ut knapperend vûrke van dun openhaard'. Er worden appeltaart en boerebördjes mee krintemik geserveerd, en behalve borrelhapkes en soepe ook veel flinke, ferme ûtsmijters. Een fijne start/finish van een wandeling over het uitgestrekte Landgoed De Utrecht.

Wandeltip: Wandelroute Dwars dur den Hertgang (15 km) voert via het erf van In den Bockenreyder naar de Flaestoren (24 meter hoog, opgebouwd uit 8 boomstammen van 22 meter uit het landgoed De Utrecht zelf, 28.000 kg staal en 3.500 kg traptreden). Voor een euro heb je een fascinerend uitzicht. De route vervolgt langs vennen en enkele Kempische langgevelboerderijen in gehucht Moleneind naar bosgebied de Hertgang, waar je de fraai meanderende Reusel volgt.

Warme wandeltip 2

Friesland, Friese Wouden

H/R Het Witte Huis
Van Harinxmaweg 20, Olterterp (bij Beetsterzwaag)

Het uiterlijk is flink gepimpt, met een royale serre en een overdekt terras, maar de kleur van het historische pand is nog steeds wit en het dak rietgedekt. Een kop koffie kun je er altijd krijgen, maar het liefst legt de bediening je ook in de watten tijdens de lunch, het diner of alles er tussen in: wordt het high tea of high wine met een Frysk kaasplankje? Het Witte Hus is omringd door bossen, parken en landhuizen, heide, monumentale boerderijen en het beekdal van het Koningsdiep - een indrukwekkend landschap, dat de rijke boeren en Friese adel van weleer hebben nagelaten.

Wandeltips: Wandelroute Groene Wissel Beetsterzwaag: Friese Wouden (route 1). Deze wandeling van 13 km gaat door de bossen en velden van de Friese Wouden. Onderweg bossen, graslanden, grote en kleine heidevelden, bosvennen en prachtige landhuizen. Je wandelt over nauwelijks belopen grassige bospaden en landwegen. Vlak voor Olterterp voert de route over een pad dat steeds smaller en ruiger met behoorlijk hoge bramenstruiken. Te combineren met wandelroute Groene Wissel Beetsterzwaag route 2 (ook 13 km).
Startpunt beide routes:
bushalte Hoofdstraat, Beetsterzwaag

NB: Om sommige routebeschrijvingen en/of kaarten te kunnen downloaden moet je lid worden van wandelzoekpagina: € 13,50 per jaar.

Liever een kortere wandelroute? Dan kun je het Harinxma Ommetje van 6,5 km doen.

Warme chocolademelk

Warme wandeltip 3

Gelderland, Millingerwaard

De Millinger Theetuin
Klaverland 9, Millingen aan de Rijn
(Toegang: € 5,- inclusief 1 consumptie)

Hoe 'warm' wil je het in de winter hebben? De Millinger theetuin - een prachtige, afgelegen tuin, die alleen te voet/fiets door de groen overwoekerde Millingerwaard te bereiken is. Je komt er terecht in oosterse sferen, want tussen de beplanting vind je een Moors theehuis met veranda en rondom ontdek je verborgen hoekjes, paadjes, doorkijkjes en hoogteverschillen. De kaart biedt lekkere zoetigheden, zoals scones met whipped cream en marmelade en winterproof muffins…

Wandeltip: de 10,5 km lange wandelroute Millingerwaard voert ten noorden van Kekerdom door moerassen, ooibossen en rivierduinen langs de oevers van de Waal. Op je wandeling kun je wilde Konik paarden en Schotse Galloway runderen tegenkomen. En je vindt er nog de resten van oude steenfabrieken. Ze vormen de plekken waarheen dieren vluchten als de Waal het land overstroomt. In dat geval zijn delen van het ruige gebied deels of niet toegankelijk.

Warme wandeltip 4

Gelderland, Nationaal Park Veluwezoom

Pannenkoekenhuis de Carolinahoeve
Carolinahoeve 1, De Steeg

Het Pannenkoekenhuis De Carolinahoeve ligt vlakbij de Onzalige Bossen en Hagenau in het Nationaal Park Veluwezoom. De hoeve is ruim 250 jaar oud en kreeg de naam van de dochter van stadhouder Willem IV. Andere VIP's die er logeerden zijn Wim Kan en Simon Carmiggelt. Het gebouw, met van die mooie rood-wit geruite luiken, is sinds 1911 in bezit van Natuurmonumenten. Specialiteit van het huis is de 'Lappendeken', een pannenkoek die royaal belegd is met ui, champignons en spek. De omeletten worden geserveerd op diepbruin houthakkersbrood.

Wandeltip: Vanaf de Carolinahoeve kun je twee gemarkeerde wandelroutes volgen. De rode paaltjes, 4,5 km lang, loopt door de Onzalige Bossen en langs de parkeerplaats Lappendeken. De wandelroute met de blauwe paaltjes is 5 km lang en voert door Hagenau naar Dieren.

Langer wandelen? Langs de Carolinahoeve loopt NS-wandeling Veluwezoom, van NS-station Dieren naar NS-station Rheden of Velp (11/14 km). De wandeling volgt de rood-wit markering van LAW Maarten van Rossumpad.

Warme wandeltip 5

Overijssel, Sallandse Heuvelrug

H/C/R t Losse Hoes
Holterbergweg 14, Holten

Hotel/Gasterij 't Losse Hoes ligt aan de voet van de Holterberg, in het bos van Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug. Een los hoes ('open huis') is een type boerderij waarbij mens en vee in dezelfde ruimte leefden, lekker warm! C/R 't Losse Hoes begon in 1931 als 'theehuus'. En over lekker warm gesproken, twee maal ging het hoes in vlammen op, doordat de 'kip aan 't spit' vlam vatte. Het Losse Hoes is nu een modern restaurant op steenworp afstand van de Sallandse Heuvelrug, een glooiend gebied met on-Nederlandse vergezichten over golvende heidevelden en uitgestrekte bossen. De Holterberg en de Hoge Veluwe zijn de laatste plekken in Nederland waar het korhoen is gesignaleerd.

Wandeltips: Kijk bij Staatsbosbeheer voor wandelroutes over de Holterberg, waaronder een 10 km lange wadelroute Holterberg die vlak langs Het Losse Hoes komt.

warme wandel tip

Warme wandeltip 6

Gelderland, Speulder- en Sprielderbos

Boshuis Drie
Sprielderweg 205, Drie (bij Ermelo)

Op de rand van een sprookjesbos vol dansende bomen (kromme stammen) ligt het oerknusse Boshuis Drie. Ooit stond op deze plek een kapelletje, Het Heilig Huuske, gesticht door missionarissen. Het spookt soms in het sprookjesbos, als schimmige monniken bij volle maan om een verdwenen klooster dwalen. Van kapelletje groeide Het Heilig Huuske uit tot pleisterplaats waar beroemdheden als Koning Willem de Derde aanschoof na de jacht. Het is een knus boshuis, met spreuken rondom, veel hout en mmmmm, mosterdsoep met gebakken spekkies….

Wandeltip: Wandelroute Cultuurhistorie, paars gemarkeerd, 8 km komt door het Speulderbos en over de Ermelose Heide met halverwege Schaapskooi/bezoekerscentrum Schapedrift. Informatieborden onderweg vertellen het waarom van de hoge bomen en de geschiedenis van Drie. Je wandelt langs grafheuvels en in het spoor van de Romeinen, die eeuwen geleden op de Ermelose heide een marskamp hadden.
Startpunt: Het Boshuis in Drie.

Warme wandeltip 7

Zuid-Limburg, Vijlener Bossen

Boscafé 't Hijgend Hert
Harles 23, Vijlen

Boscafé 't Hijgend Hert ligt midden in de Vijlenerbossen aan een zandweg ergens tussen Vijlen (het zelfbenoemde 'Bergdorpje van Nederland'), Epen en Vaals op 260 meter hoogte. Auto's kunnen er niet komen en het uitzicht genieten. Je hebt grote kans een buizerd of havik te spotten. Binnen brandt de open haard, geen betere plek voor een speciaalbiertje, soepje of stoofpotje. Of wordt het koffie met Limburgse vlaai?

Wandeltips: De 'Vijlenerberg kroegjesroutes' is een samenwerkingsverband tussen ongeveer tien kroegjes op of rondom de Vijlenerberg. Ze zijn met elkaar verbonden door wandelingen variërend van 6 - 18 km. Een wandelkaart met de kroegjesroutes is voor € 2,50 te koop bij alle deelnemende kroegjes. Er bestaat ook een gidjse 'Vijlenerberg Kroegjesroutes', € 9,90.

Alternatief: wandelroute Trage Tocht Geuldal en Vijlenerbos, 15 km, flink klimmen/dalen. Vanuit Vijlen loop je over veldwegen naar het gehucht Hilleshagen. Je kruist de Mechelderbeek en koerst via het gehucht Elzet richting Bommerig vanwaar de wandelroute zuidwaarts langs de Geul vervolgt, dan naar Camerig, door het fraaie Geuldal en het gehucht Cottessen. Er volgt weer een klim, nu naar het Vijlenerbos waarna het bergdorpje Vijlen in zicht komt.
Startplaats: bushalte Vijlenberg, Vijlen

Warme wandeltip 8

Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Kaapse bossen

Bosrestaurant Sandenburg
Sandenburgerlaan 2, Doorn

Bosrestaurant Sandenburg is een opvallende verschijning aan de rand van de Kaapse Bossen. Het ziet eruit als een chalet zoals je die tegenkomt de Alpen. Het was rond 1900 hip op de Heuvelrug je huis in chaletstijl te bouwen. De eigenaar van kasteel Sandenburg bouwde het als wachthuis aan de tramlijn tussen Doorn en Leersum. De tram is allang verdwenen maar in de halte kun je (voor weinig) nog steeds een hapje eten. Uiensoep of boerensalade… en heel veel soorten pannenkoeken.

Wandeltip: Volg de blauwe pijltjes van wandelroute Hoogtepunten Kaapse Bossen en in 9,1 km zie je de mooiste plekken van de Kaapse Bossen. Onderweg kom je vreemde objecten tegen, zoals de Stenen Tafel en de Doornsche Kei. Bij de ingang van landgoed De Ruiterberg staat het markante poortgebouw. Vanaf de uitkijktoren heb je een spectaculair uitzicht over de Utrechtse Heuvelrug.
Startpunt: Kaapse Bossen, parkeerplaats Groene Entree Kaapse Bossen, Maarsbergseweg 1 (vlakbij het bosrestaurant), Doorn.

 

Warme wandeltip 9

Overijssel, Het Amelte

Bosrestaurant 't Joppe
Joppelaan 100, Joppe

Joppe en bosrestaurant 't Joppe liggen centraal tussen de uiterwaarden, de Gorsselse heide en de Hanzesteden Zutphen en Deventer. Vanuit het restaurant loop je zo de bossen in. Het gaat om naald- en loofbossen met vennetjes, afgewisseld met landerijen. Ga lekker wandelen en kom je daarna opwarmen bij de haard met een glaasje port of warme chocolademelk met huisgemaakte Joppebol, aldus de eigenaren van het bosrestaurant.

Wandeltip: Wandelroute Ronde van Gorssel van 11,5 km wandeling voert o.a. langs museum MORE, Landgoed en Villa Het Amelte, touwslagerij Steenbergen en een gerenoveerd historisch stationnetje.
Startpunt: Bij museum MORE, ingang Joppelaan.

Erwtensoep

Warme wandeltip 10

Zuid-Holland, Delftse Hout

Knus
Zavelpad 3, Delft

Knus heet knus, omdat Knus knus is! Dat is de slogan van - inderdaad - het oergezellige Knus. Het knusse Knus ligt in de Delftse Hout, midden in de natuur aan het water en toch maar 10 minuten lopen van het historische centrum van Delft. Knus zit in een voormalig botenhuis waar je ‘s winters bij de potkachels kunt neerstrijken met een warme chocolademelk met slagroom of een pannetje snert.

Wandeltip: Wandelroute Groene Wissel Bieslandse Bos is 14 km lang en voert via de oude stadsrand van Delft de Delftse Hout in. Je wandelt van het Bieslandse Bos naar de Dobbeplas met onderweg bossen en waterpartijen. De wandelroute begint/eindit officieel in de historische binnenstad van Delft. Niet ver van Knus passeer je nóg een gezellige aanlegplaats, Restaurant Buytenhout.
Startadres: Station Delft, Van Leeuwenhoeksingel 41, 2611 AC Delft, maar je kunt de route ook bij Knus oppikken.