Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Zes redenen om te gaan wandelen in de winter

In de winter is het heel aantrekkelijk om lekker binnen te zitten met een warme kop thee. Wandel.nl geeft je zes redenen waarom het juist wél een goed idee is om naar buiten te gaan.

Wandelen in de winter

Wandelen in de winter, het blijkt minder populair dan in het voorjaar of de zomer. Misschien omdat de temperaturen dalen en de dagen korter worden. Toch zouden we het iets vaker moeten doen. De frisse winterlucht biedt namelijk veel voordelen. Wandel.nl vertelt je waarom wandelen juist in de winter een goed plan is.

1. Het is goed voor je humeur

De kans op somberheid en depressie is groter tijdens de donkere dagen. Naar buiten gaan om voldoende dag- en zonlicht te ontvangen is essentieel om dit tegen te gaan. Door overdag een wandeling te maken, kan je de symptomen van depressie flink verminderen. Ook maak je door te bewegen de gelukshormonen endorfine, serotonine en dopamine aan. Tip: Maak een lunchwandeling.

2. Ontvang je dagelijkse dosis vitamine D

Omdat de dagen korter zijn, ziet onze huid minder zonnestralen. Schijnt op een winterdag de zon, dan is dat hét moment om er even op uit te gaan en een wandeling te maken. Zonlicht is namelijk een belangrijke bron van vitamine D. Deze vitamine helpt bij het opnemen van calcium, wat belangrijk is voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden. Ook ondersteunt het je immuunsysteem en in deze periode kunnen we allemaal wel een boost van ons immuunsysteem gebruiken.

3. Het is rustiger in de winter

Even je hoofd leegmaken door een wandeling te maken in de natuur helpt tegen stress. Omdat het in de winter veel rustiger is dan in het voorjaar en de zomer kan je nog beter tot rust komen. Je hebt veel meer ruimte om te genieten van de natuur. Om de rust en stilte het beste te kunnen ervaren, kun je het beste in gebieden buiten de bebouwde kom gaan wandelen. In provincies als Zeeland en Groningen is het niet heel moeilijk om een afgelegen gebied te vinden, maar ook in de Randstad kun je de rust opzoeken. Bijvoorbeeld in de Amsterdamse Waterleidingduinen, het Naardermeer of de Hoeksche Waard. Of stel zelf een route samen in plaats van een uitgezette route (waarop het soms druk kan zijn) te lopen. In dit artikel vind je tips om je eigen wandelroute te maken. Na een wandeling in de frisse winterlucht kan je er weer helemaal tegenaan.

4. Meer kans om wild(sporen) tegen te komen

Doordat het rustiger is in de winter krijgen ook dieren meer ruimte om zich vrij te bewegen. En omdat de bomen geen bladeren meer hebben, verbetert je zicht, wat de kans groter maakt om wilde dieren te zien tijdens je wandeling. Ook zie je in de kale bomen oude nesten beter zitten en vraatsporen aan takken vallen beter op. Ligt er sneeuw, dan zijn pootafdrukken natuurlijk heel goed zichtbaar.

Ree

5. Geniet van de mooie winterse landschappen

Zeker als het heeft gevroren of gesneeuwd, is het prachtig buiten. Witte weilanden, een laagje ijs op de sloten, rijp op de bladeren en het knisperen van bevroren gras onder je schoenen. Dat geeft toch het ultieme wintergevoel? Let ook eens op de kale bomen in het landschap, dit levert bijzondere silhouetten op. Zo kan je de windrichting ontdekken of zet je fantasie aan het werk en ontdek allerlei vormen in de takken. Mocht je in een gebied lopen met ijs, bevroren rietkragen en weilanden, dan heb je bijna het gevoel alsof je aan de Elfstedentocht meedoet. Je hoeft hiervoor niet naar Friesland, want ook in andere delen van Nederland kun je dit ultieme wintergevoel beleven. Bijvoorbeeld in De Groote Peel op de grens van Limburg en Brabant, in Nationaal Park De Biesbosch of in Nationaal Park Weerribben-Wieden in Overijssel.

Winters landschap
Winters landschap

6. Goed voor de nachtrust

Van voldoende beweging word je moe, dat weten we allemaal wel. Maar dat is niet de enige reden waarom je beter zult slapen na een wandeling. Wist je namelijk dat je spijsvertering ook een stuk beter werkt na een wandeling? Hierdoor zullen je darmen 's nachts rustiger zijn. Tevens is wandelen ook een fijne manier om even je hoofd leeg te maken, waardoor je in de avond minder ligt te piekeren.

Wandel met enige regelmaat

Wanneer je eenmalig een wandeling maakt zal je niet zoveel merken van deze positieve effecten. Pas wanneer je met enige regelmaat gaat wandelen, ga je de effecten goed merken. Bijvoorbeeld wanneer je elke dag een half uurtje gaat lopen. Laat dit half uurtje wandelen vanaf nu een vast onderdeel van je dag zijn.