Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Winterwandeltips door knusse steden

Sfeerverlichting in de winkelstraten en overal kerstbomen: in december en januari maak je de allermooiste stadswandelingen. In deze 8 knusse wandelsteden vind je heel veel warmte en sfeer.

Winterwandeltips door warme steden: Amersfoort.
Amersfoort. (Foto: © Jean Luc Laval, Flickr)

Amersfoort (4,5 km)

De binnenstad van Amersfoort is knus en gezellig met de Langestraat als kloppend hart. Maar wijk eens af van de drukke winkelstraat en slenter door de straatjes binnen de singels. Laat je verrassen door de rust van Muurhuizen, vergaap je aan de historie die de binnenstad rijk is met bijvoorbeeld haar prachtige stadspoorten en dompel je onder in de gezelligheid van De Hof en het Lieve Vrouwekerkhof. Zodra de zon onder gaat wordt in het centrum de sfeerverlichting ontstoken en verandert de binnenstad in een sprookje. Deze stadswandeling start bij de Onze Lieve Vrouwetoren naast de VVV, in een kwartiertje bereikbaar via het station.

Bekijk de route

Leeuwarden (6,5 of 12 km)

Denk je aan steden in wintersferen, dan denken de die-hard schaatsers natuurlijk meteen aan de Elfstedentocht. In Leeuwarden begint hij, dus het is niet zo gek dat we je een warme winterse stadswandeling tippen in deze Friese stad. In de Europese Culturele Hoofdstad van 2018 wandel je langs tal van monumenten, musea, de prachtige Prinsentuin, winkels en horeca. Natuurlijk kom je ook langs de Oldehove, een van de meest iconische plekken van de stad. Deze scheve toren typeert de skyline van Leeuwarden en licht in het donker mooi op.

Het rondje door de stad (6,5 kilometer) maakt deel uit van het Elfstedenpad, een streekpad van 283 kilometer langs de elf Friese steden. Behoefte aan rust en groen? Breid je route dan uit met een even lang rondje buiten de stad door de voormalige land- en tuinbouwgebieden.

Bekijk de route
Winterwandeltips door warme steden: Leeuwarden
Leeuwarden. (Foto: © Marlon Böhland, Flickr)

Leiden (8,8 km)

Het oude Leiden staat bekend om haar charmante singels, groene parken, Romeinse overblijfselen en vele monumenten. Fijne ingrediënten voor jouw warme winterwandeling. Deze rondwandeling van 8,8 kilometer kun je het beste maken op een dag waarop je ruimte hebt om nog wat extra uitstapjes te maken, zoals in je kerstvakantie. Een bezoek aan de Hortus Botanicus en het Rijksmuseum van Oudheden (op de route) wil je namelijk niet missen. In het museum worden duizenden archeologische voorwerpen tentoongesteld uit het oude Egypte, het Griekse en Romeinse Rijk, maar ook Nederlandse archeologische vondsten.

Over archeologie gesproken: de wandelroute voert je door park Matilo en dat is een bijzondere plek: onder het park ligt een groot Romeins fort dat plaats bood aan zo’n vijfhonderd soldaten. Dankzij opgravingen en boringen is precies bekend waar het Fort Matilo, de wallen en de torens stonden.

Bekijk de route
Nijmegen
Nijmegen.

Nijmegen (2 tot 7 km)

De historische binnenstad van Nijmegen biedt zowel in het daglicht als in het donker een bijzonder decor voor jouw wandeling. De historische gebouwen, de oudste winkelstraat van Nederland, de charmante stadsparken, de Stevenskerk en de Grote Markt nemen je mee terug in de tijd. Laat je verrassen tijdens een stadswandeling en ontdek sporen van de Romeinse tijd tot aan de Tweede Wereldoorlog, maar ook moderne architectuur, in deze wandelingen van 5 kilometer of 7 kilometer.

Als tijdens de donkere dagen de sfeerverlichting in de straten ontstoken wordt, kun je helemaal je geluk niet op. Tijdens de Nijmeegse Winterweken van 17 december t/m 8 januari kun je een speciale lichtsculpturenroute wandelen. Tussen 12.00 en 23.00 uur wijzen 10 verlichte kunstwerken je de weg.

Download de lichtsculpturenroute

Middelburg (8 km)

De Zeeuwse hoofdstad Middelburg heeft alles in zich voor een knusse stadswandeling in de winter: pittoreske steegjes en straten die vrij zijn van verkeer, bootjes die langs je op varen, boetiekjes om naar binnen te turen, eeuwenoude monumenten, oude vestingwallen met prachtige molens en natuurlijk verse vis tot besluit. Op deze wandelroute door de binnenstad, vestingwallen en het Abdijplein krijg je het beste van twee werelden: de drukke binnenstad én de stadsnatuur.

Bekijk de route

Maastricht (3 km)

Dit is het moment om één van de drie fonkelende lichtroutes in Maastricht te lopen. De Wyckse wandeling voert je over de oostkade door Wyck, het hippe stadsdeel met historisch karakter en de uitnodigende bruggen die je naar de westelijke kade brengen. De Romantische route laat je kennismaken met de ziel van de Maastrichtenaar, met knusse straten, parken en sjieke boutiques, terwijl struinen door het Sphinxkwartier oude industrie en nieuwe architectuur met elkaar verbindt. Alle wandelingen zijn ongeveer drie kilometer en met elkaar te combineren. Het enige wat je hoeft te doen is de lichtjes volgen.

En dan is er nog een extraatje, deze magische winterwandeling uitgezet door de organisatie van Magisch Maastricht Vrijthof. De wandelroute van 2,7 kilometer brengt je langs gezellige cafeetjes en restaurants, de Onze Lieve Vrouwebasiliek waar je een kaarsje kunt opsteken, en uiteraard ook naar Magisch Maastricht Vrijthof, waar je ongedwongen kunt samenkomen met familie of vrienden.

Bekijk de routes
Maastricht
Maastricht (Foto: © Kim Willems, Shutterstock)
Zutphen
Zutphen.

Zutphen (7 km)

Zutphen is een Hanzestad met een rijke geschiedenis die ons wel 1700 jaar terugvoert, en daar zijn nog veel zichtbare en onzichtbare sporen van te vinden. Van de Vikingaanval in de nu gedempte gracht tot vestingwerken die Zutphen moesten verdedigen. Vergeet de koopmanshuizen niet die nu nog stille getuigen zijn van de welvaart van weleer. Bouwstijlen uit verschillende eeuwen gaan hand in hand en wie de ogen de kost geeft, ontdekt de vele gevelstenen van Zutphen en verstopte hofjes. Tijdens deze stadsrandwandeling kom je langs bijzondere monumenten en andere architectuur.

Bekijk de route

Den Haag (5 of 17 km)

Vind jij het ook zo heerlijk om 's avonds door de verlichte ramen naar binnen te gluren en mee te genieten van de gezellige sfeer? Dat kan perfect tijdens deze stadswandeling van 5 kilometer langs een heleboel Haagse huizen en highlights. Heb je overdag wat meer tijd om de benen te strekken, dan hebben we een klassieker van een Haagse rondwandeling voor je, van ruim 17 kilometer. Je wandelt eerst langs het Lange Voorhout, de Hofvijver, het Binnenhof, het Mauritshuis en enkele paleizen. Vervolgens langs de Scheveningse kust met het statige Kurhaus. Tot slot kom je op het groene Landgoed Clingendael en in het Haagse Bos met Paleis Huis ten Bosch. Je krijgt een mooie mix van de stad en het groen voorgeschoteld. Vanwege haar koninklijke allure, mag Den Haag zeker niet missen op je lijstje wandelhotspots in de winter.

Bekijk de route