Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Winterwandeltips door warme steden

In december hangen de winkelstraten vol sfeerverlichting, staan overal kerstbomen en is het heerlijk om bij mensen naar binnen te gluren en mee te genieten van de gezellige sfeer. Kies daarom eens voor een stadswandeling, bij voorkeur in de avonduren, en laat je betoveren door de vele lichtjes en de warmte van de stad. Wandel.nl zet bijzondere stadswandelingen voor je op een rijtje.

Amersfoort
Amersfoort

Amersfoort

De binnenstad van Amersfoort is knus en gezellig met de Langestraat als kloppend hart. Maar wijk eens af van de drukke winkelstraat en slenter door de kleine straatjes binnen de singels. Laat je verrassen door de rust van Muurhuizen, vergaap je aan de historie die de binnenstad rijk is met de woningen van Van Oldebarneveldt en Mondriaan die we uit de geschiedenisboeken kennen, de prachtige stadspoorten en dompel je onder in de gezelligheid van De Hof en de Lieve Vrouwekerkhof. Zodra de zon onder gaat wordt in het centrum de sfeerverlichting ontstoken en verandert de binnenstad in een sprookje.

Meer informatie over deze wandeling
Nijmegen
Nijmegen

Nijmegen

Tijdens de Nijmeegse Winterweken licht de stad op met mooie lichtsculpturen. De oudste stad van Nederland biedt al een bijzonder decor om doorheen te wandelen. De historische gebouwen, de oudste winkelstraat van Nederland, de Stevenskerk en de Grote Markt nemen je mee terug in de tijd. Laat je verrassen tijdens een stadswandeling en ontdek sporen van de Romeinse tijd tot aan de Tweede Wereldoorlog, maar ook moderne architectuur, in deze wandelingen van 5 kilometer of 7 kilometer.

Als tijdens de donkere dagen de sfeerverlichting in de straten ontstoken wordt, is het een genot om door de straten te lopen. De acht lichtsculpturen hier wijzen je van 17 december tot en met 8 januari 2022 de weg. 

Utrecht

Als de zon ondergaat, komen de verlichte verhalen van Utrecht Lumen tot leven. Niet alleen de grachten veranderen dan in een zee van lichtjes. Kunstwerken werpen een bijzonder licht op de stad. Ontdek de verhalen achter het kunstwerk, het gebouw of de locatie en ontdek plekken waar je anders niet zo snel komt of volledig aan voorbij zou gaan. Je kunt zelf je lichtroute samenstellen langs de diverse kunstwerken en vergeet ook niet over de feestelijk verlichte grachten te struinen.

Meer informatie over deze wandeling
Utrecht
Utrecht
Maastricht
Maastricht, foto: Kim Willems / Shutterstock.com

Maastricht

Volg één van de drie fonkelende lichtroutes in Maastricht. De Wyckse wandeling voert je over de oostkade door Wyck, het hippe stadsdeel met historisch karakter en de uitnodigende bruggen die je naar de westelijke kade brengen. De Romantische route laat je kennismaken met de ziel van de Maastrichtenaar, met knusse straten, parken en sjieke boutiques, terwijl struinen door het Sphinxkwartier oude industrie en nieuwe architectuur met elkaar verbindt. Alle wandelingen zijn ongeveer drie kilometer en met elkaar te combineren. Het enige wat je hoeft te doen is de lichtjes volgen.

Meer informatie over deze wandeling

Zutphen

Zutphen is een Hanzestad met een rijke historie. De stad biedt van alles wat. De geschiedenis van Zutphen gaat 1700 jaar terug, daar zijn nog veel zichtbare en onzichtbare sporen van te vinden. Van de Vikingaanval in de nu gedempte gracht tot vestingwerken die Zutphen moesten verdedigen. Vergeet de koopmanshuizen niet die nu nog stille getuigen zijn van de welvaart van weleer. Bouwstijlen uit verschillende eeuwen gaan hand in hand en wie de ogen de kost geeft, ontdekt de vele gevelstenen van Zutphen en verstopte hofjes.

Meer informatie over deze wandeling
Zutphen
Zutphen