Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Maak een natuurwandeling in je eigen woonwijk of stad

Voor een wandeling in de natuur hoef je niet altijd naar een buitengebied te gaan. Wist je dat er in de stad ook veel natuur te vinden is? Wandel.nl vertelt je wat er in stedelijke gebieden groeit en bloeit.

Header | Maak een natuurwandeling in je eigen woonwijk of stad

Steden worden gebouwd voor mensen, maar we leven er samen met allerlei dieren en planten. Sommige zijn goed zichtbaar en andere blijven grotendeels verborgen voor onze blik. Wandel.nl heeft een lijstje gemaakt met veel voorkomende natuur in de stad of woonwijk. Ga eens op zoek naar de natuur en maak van je stadswandeling een natuurwandeling.

Planten

Liggende vetmuur

Veel mensen denken dat het mos is, maar deze kleine groene sterretjes tussen de stoeptegels zijn liggende vetmuur. Dit plantje is een van de kleinste landplanten van Nederland.

Afbeelding 1 | Maak een natuurwandeling in je eigen woonwijk of stad
Liggende vetmuur, foto: Stefan.lefnaer

Varkensgras

Varkensgras is een tredplant, hij vindt het heerlijk om betreden te worden. Vandaar dat deze plant veel in de stad te vinden is. De plant groeit zijn lange stengels vanuit een voeg in bijvoorbeeld je oprit. De stengels wortelen niet, waardoor varkensgras als een los geheel op de stoep ligt. 

Afbeelding 2 | Maak een natuurwandeling in je eigen woonwijk of stad
Varkensgras, foto: Anneli Salo

Kleefkruid

In een ruig hoekje in de stad kom je deze plant bijna altijd tegen, kleefkruid. Het zou goed kunnen dat de plant de inspiratie was voor klittenband. Met zijn weerhaakjes kan kleefkruid vrij hoog klimmen.

Afbeelding 3 | Neem de stempelkaart mee op je volgende stadswandeling en kijk of je deze platen en dieren allemaal kunt spotten.
Kleefkruid

Bloemen

Gele Helmbloem

Gele helmbloem komt voornamelijk voor op oude muren en kan je door de uitbundige groeiwijze vaak al van ver opmerken. In de stad groeit de gele helmbloem vooral op oude stadsmuren, muren rond kerkhoven en kademuren.

Afbeelding 4 | Neem de stempelkaart mee op je volgende stadswandeling en kijk of je deze platen en dieren allemaal kunt spotten.
Gele helmbloem

Paarse Dovenetel

Vanaf het begin van de lente kun je de paarse dovenetel vinden. Deze plant lijkt erg op een brandnetel maar kenmerkt zich door de paarse bloemen, die druk bezocht worden door bijen en hommels.

Afbeelding 5 | Neem de stempelkaart mee op je volgende stadswandeling en kijk of je deze platen en dieren allemaal kunt spotten.
Paarse dovenetel

Madeliefje & Paardenbloem

Misschien wel de meest bekende bloemen in Nederland. Het madeliefje en de paardenbloem kom je regelmatig samen tegen in de stad. Op bijna elk grasveldje in een stadspark of in de berm kun je deze taaie bloemetjes zien.

Afbeelding 6 | Neem de stempelkaart mee op je volgende stadswandeling en kijk of je deze platen en dieren allemaal kunt spotten.
Madeliefjes en paardenbloemen

Vogels

Huismus

De naam zegt het al, deze kleine bruine vogel is vaak te vinden in de buurt van huizen. Huismussen bouwen hun nesten vooral onder dakpannen, in gaten en kieren van gebouwen en in mussenkasten. Ze houden van een rommelige menselijk omgeving, met struikgewas en schuren

Afbeelding 7 | Neem de stempelkaart mee op je volgende stadswandeling en kijk of je deze platen en dieren allemaal kunt spotten.
De huismus

Gierzwaluw

Huizen, kantoorgebouwen, kerken en andere gebouwen die wij mensen hebben gemaakt, zijn voor gierzwaluwen net een rotslandschap vol met holtes waarin zij kunnen broeden. Vooral oude gebouwen, vaak in de binnenstad van steden, zijn in trek. De gierzwaluw brengt het grootste deel van zijn leven vliegend door, op jacht naar vliegende insecten.

Afbeelding 8 | Neem de stempelkaart mee op je volgende stadswandeling en kijk of je deze platen en dieren allemaal kunt spotten.
Gierzwaluwen

Meerkoet

Er is bijna geen park of kanaal in de stad zonder meerkoeten. Zoet water met wat oevervegetatie is genoeg. Vaak broeden meerkoeten in de stad op een onbeschut drijvend nest gemaakt van riet, takjes, wortels en afval.

Afbeelding 9 | Neem de stempelkaart mee op je volgende stadswandeling en kijk of je deze platen en dieren allemaal kunt spotten.
De meerkoet

Insecten

Lieveheersbeestjes

De meeste mensen zijn bekend met het lieveheersbeestje, het rode kevertje met zwarte stippen. De meeste lieveheersbeestjes eten bladluis en zijn dus te vinden in de buurt van planten, bloemen en bomen.

Afbeelding 10 | Neem de stempelkaart mee op je volgende stadswandeling en kijk of je deze platen en dieren allemaal kunt spotten.
Het lieveheersbeestje

Wespen

Wespen zijn in het voorjaar druk bezig met het maken van hun nest. Voor de bouw van het nest hebben zij hout nodig, de wespen zijn dan te vinden bij oude kozijnen of zitbankjes. Als voedsel eten zij nectar, insecten zoals muggen en vliegen worden aan de larven gevoederd. Wanneer wespen geen nectar meer kunnen vinden, komen zij op mensen af, op zoek naar zoetigheid.

Afbeelding 11 | Neem de stempelkaart mee op je volgende stadswandeling en kijk of je deze platen en dieren allemaal kunt spotten.
De wesp

Atalanta

De atalanta is een van de meest voorkomende vlindersoorten in Nederland. Zwervende atalanta´s kunnen vrijwel overal gezien worden op plaatsen met veel nectarrijke planten, zoals parken en tuinen. De atalanta legt haar eitjes voornamelijk op brandnetels, zonder dit ‘onkruid’ kunnen veel vlinders niet overleven.

Afbeelding 12 | Neem de stempelkaart mee op je volgende stadswandeling en kijk of je deze platen en dieren allemaal kunt spotten.
De atalanta
Afbeelding 13 | Neem de stempelkaart mee op je volgende stadswandeling en kijk of je deze platen en dieren allemaal kunt spotten.

Zelf op pad

Neem de stempelkaart mee op je volgende stadswandeling en kijk of je deze platen en dieren allemaal kunt spotten.