Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Planten of dieren herkennen? Dat kan met deze gratis apps

Ken je dat? Je bent aan het wandelen en je komt een plant of dier tegen waarvan je geen idee hebt wat het is… Gelukkig heb je een heleboel apps om deze planten en dieren te herkennen. Wandel.nl heeft er vijf voor je op een rijtje gezet.

afbeelding van iemand die paddenstoelen fotografeert en determineert.
(Foto: © Andrea van Lieshout)

iNaturalist

Met iNaturalist kan je planten én dieren identificeren. Je moet wel even een account aanmaken, vervolgens kan je gemakkelijk zoeken door een foto te maken of een afbeelding uit je galerij te kiezen.

De app geeft suggesties op basis van je afbeelding en locatie. Het leuke van deze app is dat je observatie kan worden gedeeld met wetenschappers om de natuur beter te begrijpen en beschermen. De app werkt snel en gemakkelijk, ziet er netjes uit en is accuraat.

Je kunt door andere wandelaars geïdentificeerde planten en dieren vinden en je gemaakte observaties worden bewaard in een simpel overzicht. Zo kan je altijd terugvinden wanneer en waar je een plant of dier hebt gespot. Interessant aan iNaturalist is dat andere gebruikers kunnen controleren of de herkenning die is gemaakt door de app wel correct is. Zo weet je zeker welke plant of welk dier je hebt gespot. Deze app is voor Apple en Android te gebruiken. 

ObsIdentify

ObsIdentify

Van alle applicaties uit dit lijstje is ObsIdentify de makkelijkste in gebruik. De app beidt precies genoeg functionaliteiten om planten en dieren te herkennen en je hoeft geen account aan te maken.

Je kunt ervoor kiezen om zelf een foto te maken of een afbeelding uit je galerij te kiezen. Vervolgens hoef je alleen nog op de ObsIdentify button te klikken en de app geeft je verschillende suggesties, waarbij in procenten wordt aangegeven hoe accuraat de app denkt dat de suggesties zijn.

Leuk aan de app is dat je direct meer informatie kunt lezen over je gevonden plant of dier. Je kunt je identificatie ook opslaan als een waarneming, hiermee draag je bij aan de kennis over de natuur. Je waarneming wordt dan opgeslagen op waarneming.nl. Let wel op, hier moet je wel een account voor aanmaken.

Je kunt ook meedoen aan een challenge, waarbij een natuurkenner oproept om op zoek te gaan naar een bepaalde soort. Je krijgt dan instructies en fun facts over de soorten.

Deze app is voor Apple en Android te gebruiken. 

Google Lens

Google Lens kan naast dieren én planten identificeren ook teksten vertalen, vergelijkbare objecten opzoeken en QR-codes scannen. De app lijkt veel op Google, echter in plaats van zoeken via tekst zoek je doormiddel van het nemen van een foto of door een foto te kiezen vanuit je galerij.

De app geeft je gerelateerde resultaten zoals de naam van het gezochte dier of plant, maar biedt je ook nieuwsberichten of blogs. Helaas help je door het gebruiken van de app niet de wetenschap. Ook kan je geen zoekacties opslaan. Wel is de app makkelijk en snel te gebruiken. Omdat Google Lens een uitgebreide database heeft, is de kans op een juiste herkenning groot.

Deze app is voor Apple en Android te gebruiken. 

PlantNet

De naam zegt het al: PlantNet is een app om planten te herkennen. Dit doe je gemakkelijk door een foto te maken of een afbeelding te selecteren uit je galerij. Aan de hand van de foto gaat de app op zoek naar suggesties, deze worden in volgorde van overeenkomst weergegeven. De herkende planten en bloemen worden automatisch opgeslagen in de app, hiervoor heb je geen account nodig.

PlantNet

Interessant aan PlantNet is dat deze app gebruik maakt van een social feed, te vergelijken met een minimalistische versie van Facebook of Instagram, speciaal voor planten en bloemen. Om je observaties te publiceren in de social feed moet je wel een account aanmaken. PlantNet onderscheidt zich in de mogelijkheid om planten te zoeken in verschillende werelddelen.

Deze app is voor Apple en Android te gebruiken. 

Dierenzoeker

Dierenzoeker is een simpele app om de meest voorkomende Nederlandse huis-,tuin- en keukendieren te herkennen. Het gaat om dieren uit de directe leefomgeving van mensen. Dieren in de stadsnatuur, zoals tuinen en parken, maar ook binnenshuis: de spin in je badkamer, de pissebed in de kelder.

In tegenstelling tot de andere apps, zoek je in Dierenzoeker niet via een afbeelding. Door vragen te beantwoorden over het door jou gevonden dier, kun je uiteindelijk de naam vinden en er meer over leren. De app maakt gebruik van realistische tekeningen van dieren, voor echte afbeeldingen kan je doorklikken naar nederlandsesoorten.nl. De app Dierenzoeker is ook zeer geschikt voor kinderen.

Deze app is voor Apple en Android te gebruiken. 

BirdNET

Hoor je tijdens je wandeling wel eens vogelgeluiden en zou je willen weten welke vogel zo mooi aan het zingen is? Dan is de app BirdNET handig. Met de app kun je onderweg vogelgeluiden opnemen, waarna de app deze probeert te koppelen aan de betreffende vogelsoort. De app kan bijna 3000 van de meest voorkomende vogelsoort in Europa en Noord-Amerika herkennen. Nadat de app het vogelgeluid heeft herkend, word je doorverwezen naar een pagina waarop je informatie kunt vinden over de vogel. De werking van de app hangt wel samen met de kwaliteit van de opname die je maakt. Je bevindingen kunnen gebruikt worden voor wetenschappelijke doeleinden.

Deze app is voor Apple en Android te gebruiken.

Ken jij nog een handige app?

Ken jij ook een goede app om dieren en/of planten mee te identificeren? Laat het ons weten en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl. Dan kunnen wij de app toevoegen aan het lijstje.

Een tip van een van onze lezers, J. van Gaalen: "TjilpOMatic is een aardige app om vogels te herkennen."