Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wat groeit en bloeit er in de berm?

De berm staat vol met wilde bloemen en planten en ook in juni kun je goed genieten van deze kleurenpracht. Wandel.nl heeft een lijstje gemaakt met wilde bloemen die jij tijdens je wandeling kunt tegenkomen.

Knoopkruid

Waarschijnlijk kom je tijdens je wandelingen regelmatig langs wegbermen. Deze staan vaak vol met wilde planten met bloemen in alle kleuren. Vooral rond de zomer kun je volop genieten van deze kleurenpracht. Welke bloemen kun je in wegbermen tegenkomen? Wandel.nl geeft je een overzicht en een stempelkaart waarmee je in de maand juni zelf op pad kunt gaan.

Grote klaproos
Grote klaproos

Grote k­­laproos

De grote klaproos is een plant die 20 tot 60 centimeter hoog kan worden. De knoppen worden omsloten door twee kelkbladen, die afvallen zodra de knop zich opent. De herkenbare rode bloemen komen dan tevoorschijn, deze bloemen kunnen wel 7 tot 10 centimeter breed worden en vallen er vaak al na één dag af. Wist je dat klaprozen hun naam danken aan een oud kinderspelletje? Je kunt een kroonblad tot een bolletje vouwen. Het zo ontstane zakje kun je op de rug van je hand of tegen je voorhoofd kapot slaan. Het knapt dan met een klap uit elkaar.

Fluitenkruid

Fluitenkruid kom je bijna overal tegen en is in mei en juni te herkennen aan de witte bloemschermen. De plant kan wel 1,5 meter hoog groeien. Alle bloemetjes hebben drie grotere en twee kleinere witte kroonbladen. Bij de randbloemen is het verschil tussen de kroonbladen het grootst en het makkelijkst te zien. 

Fluitenkruid
Fluitenkruid
Rode klaver
Rode klaver

Rode klaver

De rode klaver is goed te herkennen aan de roze tot rozerode bloemhoofdjes met stengelbladeren direct onder het hoofdje. De blaadjes van de rode klaver herken je aan de eironde langwerpige vorm met een V-vormige vlek aan de bovenzijde. Meestal is het blad samengesteld uit drie bladeren maar als je geluk hebt kom je een klaver met 4 bladeren tegen. Er bestaat ook een witte variant van de rode klaver, de witte klaver.

Korenbloem

De Korenbloem bloeit vanaf juni tot en met augustus met helder blauwe bloemhoofdjes. De bloem bestaat uit een aantal grote, wijde trompetvormige randbloemen en in het hart violette buisbloemen te herkennen aan de stervormige basis en een donkerpaars kokertje van vergroeide meeldraden. De buitenste bloemen zijn onvruchtbaar maar maken de bloem aantrekkelijk voor insecten.

Korenbloem
Korenbloem
Vingerhoedskruid
Vingerhoedskruid

Vingerhoedskruid

Wanneer deze plant je pad kruist tijdens het wandelen, kijk je er niet zomaar overheen.

Vingerhoedskruid kan namelijk wel 150 centimeter hoog worden en heeft zeer opvallende roze klokvormige bloemen die in een tros aan de stengel groeit. De binnenkant van de bloemen is behaard en gevlekt. Hommels kruipen de bloem graag in op zoek naar nectar.

Knoopkruid

Van de bloeiende paarsrode bloemhoofdjes van knoopkruid kun je tot aan de herfst genieten. Knoopkruid wordt nog wel eens verward met de bloem van distels. Echter een herkenbare eigenschap van Knoopkruid is de vorm van de omwindselblaadjes onder het paarsrode bloemhoofdje.

Ze beginnen aan de voet als gewone groene smalle blaadjes en richting de bloemhoofd gaan ze over in een donkerbruine tot zwarte schub met vele stekels.

 Knoopkruid
Knoopkruid
Gewone brunel
Gewone brunel

Gewone brunel

De gewone brunel is een laag blijvende plantensoort met paarse tot blauwpaarse bloemetjes. Net zoals knoopkruid bloeit de gewone brunel tot aan de herfst door.

De plant is te herkennen aan de kronen die haast op een kleine bijenkorf lijkt, waaruit de kleine paarse lipbloemen groeien. De plant heeft ook meerdere medische effecten, zo werkt de gewone brunel ontstekingsremmend en kan het gebruikt worden bij wonden en insectenbeten.

Akkervergeet-me-nietje

Het akkervergeet-me-nietje is een van de meest voorkomende vergeet-me-nietjes in Nederland.

De plant herken je aan de kleine lichtblauwe bloemetjes, die in de knop roze zijn. Het hart van de bloem is geel achtig van kleur. De plant zelf kan 10 tot 60 centimeter hoog worden, de bladeren zijn zacht behaard.

Akkervergeet-me-nietje
Akkervergeet-me-nietje
Smalle weegbree
Smalle weegbree

Smalle weegbree

De witte bloemetjes van de smalle weegbree groeien in een korte eironde tot langwerpige knop op een stevige stengel.

De weegbree staat voornamelijk bekend om de bladeren met een geneeskrachtige werking. Het sap van de bladeren wordt gebruikt tegen jeukende insectenbeten. Probeer het zelf maar eens uit, kneus een blaadje en veeg het blad over de insectenbeet.

Ga op pad met deze stempelkaart!

Neem onderstaande stempelkaart mee tijdens je volgende wandeling en probeer alle wilde bloemen te spotten. Alvast veel succes!

stempelkaart