Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Mooie wandelingen langs bloemenweides: de top-5

In de zomer kun je bij bloemenweides prachtig wandelen. Behalve bloemen in allerlei kleuren, zie je hier ook veel vlinders en andere insecten. Wandel.nl zet 5 mooie routes langs bloemenweides voor je op een rij.

Paardenbloemen
Klaprozen

Landgoed Boekesteyn

In het Gooi ligt Landgoed Boekesteyn, een buitenplaats met bossen en ook bloemenweiden. Achter Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek ligt een bloemenweide waar je in de zomer volop zoemende bijen en vlinders kunt horen en zien. Bij het bezoekerscentrum is een kaart verkrijgbaar waarmee je de insecten en bloemen kunt herkennen.

Meer informatie

Wandelroute Bergherbos

In het Bergherbos (vlakbij Doetinchem) wandel je behalve door heuvelrijke bossen ook langs glooiende akkers. In de zomer bloeien hier volop bloemen. Op de 85 meter hoge Hulzenberg kun je een uitkijktoren beklimmen. Vanaf deze plek kijk je uit over de velden met korenbloemen en andere bloeiende planten. De wandelroute van 7 kilometer begint en eindigt bij het sprookjesachtig gelegen restaurant ’t Peeske. 

Meer informatie
Bloemenveld

Landgoed Brakel

Vlakbij Zaltbommel ligt Landgoed Brakel, een landgoed met een parkbos, kasteelruïne en gracht, oude boomgaarden en bloemenweiden. Over het landgoed loopt een wandelroute van 3 kilometer. Verder komt het Jordenpad (dit is een Klompenpad van 16 kilometer) langs het landgoed.

Meer informatie

Wandelroute Buurserzand

De naam Buurserand doet misschien denken aan een stuifzandvlakte, maar niets is minder waar. In dit natte natuurgebied wandel je over heidevelden, door bos en langs bloemrijke graslanden. Langs de rand van het Buurserzand liggen hooilanden. Door deze pas laat in het jaar te maaien, kunnen grassen en kruiden helemaal uitgroeien. Dit zorgt ervoor dat dit gebied geliefd is bij vlinders en andere insecten. Hier komen weer veel vogels op af, zoals de groene specht en de wulp. De Wandelroute Buurserzand is ruim 5 kilometer lang en start vanaf infocentrum De Wakel in Haaksbergen.

Meer informatie
Mooie blauwe bloem

Wist je dat?

Velden vol met allerlei soorten bloemen worden steeds zeldzamer, bijvoorbeeld door de landbouw. De wegberm en dijken zijn ook plekken waar je kunt genieten van de bonte kleurenpracht. In bloemenweiden kun je heel veel verschillende soorten bloemen zien, van klaprozen tot korenbloemen en boterbloemen. Bloemenweiden trekken veel insectensoorten aan. Hier komen vogels en zoogdieren op af. Bloemenweiden zijn dus niet alleen mooi om langs te wandelen, ze zijn tegelijkertijd erg belangrijk voor de biodiversiteit.