Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelen langs gekleurde bollenvelden

In de lente doet ons bloemenland haar naam eer aan. Langs de akkers kan je genieten van een waar kleurenpallet van voorjaarsbloemen. Wandel.nl heeft een paar wandelroutes langs deze gekleurde bollenvelden voor je uitgezocht.

Bollenveld Zwanenwater

De bloeiende bollenvelden creëren elk voorjaar een uniek en kleurrijk lijnenspel in het Hollandse landschap. De grootste bollenvelden zijn in de Bollenstreek tussen Amsterdam en Den-Haag te vinden. De meest bekende zijn de tulpenvelden, maar er worden ook krokussen, narcissen en hyacinten op bollenvelden gekweekt. De afgegraven duinen en de gezonde zeelucht zijn precies de juiste ingrediënten om de bloembollen optimaal te laten groeien. Je vindt de velden daarom voornamelijk tussen de duinen in Zuid- en Noord-Holland. In de tweede helft van april heb je de meeste kans om een bloeiend veld tegen te komen. 

Rondje Zwanenwater, boerenland en strand (Noord-Holland)

We beginnen het lijstje met een flinke rondwandeling van 17 kilometer. De route voert je langs de geurende en kleurende bloemenvelden in de Kop Van Noord-Holland en door het Natuurreservaat Zwanenwater. De route start bij de dorpskerk Callantsoog, waarna je een stukje door Zwanenwater wandelt. Vervolgens geniet je van het weidse uitzicht over de bollenvelden, om daarna weer door het natuurreservaat richting Sint Maartenszee te lopen. Vanuit hier kan je ervoor kiezen om het laatste stuk over het fietspad terug te lopen of je gaat struinen over het strand. De route is te lopen via een routebeschrijving of GPS-track en volgt deels gemarkeerde routes.

Meer informatie

Landgoed Keukenhof (Zuid-Holland)

Tijdens deze wandeling wandel je langs de vele bollenvelden en het mooie landgoed van Kasteel Keukenhof. Uiteraard passeer je ook Lentepark Keukenhof waar je ook een bezoekje aan kunt brengen. Maar ook zonder een bezoek aan Keukenhof kun je genieten van de vele bloeiers langs de route. De volledige route is 20 kilometer lang en eenvoudig op te splitsen in twee losse wandelroutes van rond de 10 kilometer. Je wandelt de route via het Wandelnetwerk Bollenstreek door eenvoudig de nummers te volgen. De route start bij parkeerplaats Keukenhof.

 

Meer informatie
Keukenhof
Rivierduinpad (Flevoland)

Rivierduinpad (Flevoland)

Ook in de Noordoostpolder in Flevoland worden bloembollen gekweekt. Tijdens het wandelen van het Rivierduinpad kom je zeker langs deze uitgestrekte bollenvelden. Het Rivierduinpad is één van de wandelroutes van Op de Kuierlatten, gastvrij wandelen bij de Flevolandse boer. Deze wandelroute van drie of negen kilometer voert langs de vroegere oevers van de IJsseldelta. Langs weilanden, rietkragen en bollenvelden loop je van boerderij naar boerderij. De route is te lopen doormiddel van een routebeschrijving.

Meer informatie

Ommetje Leeweg (Zuid-Holland)

Voor een klein ommetje dwars door het bollenland moet je nabij Noordwijk-Binnen en Voorhout zijn. Hier vind je het Ommetje Leeweg van 2,7 kilometer uitgezet door Wandelnet. De route loopt langs de Leidsevaart en volgt zeer oude verbindingswegen. De route start bij Leeweg 14 in Noordwijk en is gemakkelijk te lopen door de wandelknooppunten te volgen.

 

Meer informatie
Ommetje Leeweg
Bollenveld Hogeland

Wandeltocht naar de bollen (Groningen)

Dit is een fleurige, eendaagse wandeltocht georganiseerd door Het Hogeland, de Rotary Club in Uithuizen. Want wist jij dat Groningen ook prachtige bollenvelden te bieden heeft? Over verschillende afstanden kun je meewandelen en op ontdekkingstocht langs de bloeiende bollen. De routekaart vertelt je precies wat je ziet.

Wandelen en zelf bloemen plukken (Zeeland)

Ook in Zeeland zijn bollenvelden te vinden. Leuk aan de velden in Zeeland is dat sommige boeren hun velden beschikbaar stellen om zelf bloemen te plukken. Pluktuin La Fleur heeft verschillende locaties in Zeeland waar je zelf aan de slag kunt gaan. Deze pluktuinen zijn ook een mooi startpunt voor een wandeling door het Zeeuwse landschap.

Meer informatie
Pluktuin La Fleur
gele narcissen op een veld in het bos.
Narcissen in het Perlenbachtal. (Foto: © Stefanpenz, Flickr)

Narcissenroute in Monschau-Höfen (Duitsland)

Deze wandeltip over de grenzen (op de grens met België en Duitsland) is wel heel uniek in zijn soort! In het Perlenbachtal maak je vanaf april een magische wandeling door een vallei met oneindig veel bloeiende wilde narcissen. En dan bedoelen we dus niet een aangelegde tuin of een bollenveld van kwekers, nee, hier in de bossen vind je natuurlijke weides vol met de gele lentebloemen. Een spectaculair beeld! Wilde narcissen zijn erg zeldzaam. Maak ook zeker een ommetje naar het hoogste uitkijkpunt over de vallei: Rocher de Bieley. Onze wandeltip is de Narcissenroute (14,8 km) in Monschau-Höfen aan de rand van Nationaal Park Eifel.

Meer informatie