Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelroutes in Noord-Holland

Noord-Holland heeft prachtige gebieden voor de wandelaar. Van rustige duinen tot gezellige steden. Wandel.nl vertelt je waar je in Noord-Holland moet zijn voor een mooie wandeling.

Bergen aan Zee
De duinen bij Bergen aan Zee (Foto: Margriet Spangenberg).

Noord-Holland heeft het goed voor elkaar. Er is een wandelnetwerk aangelegd dat geen paadje verborgen houdt voor wandelaars. Het netwerk omvat prachtige gebieden als Het Twiske, de Amsterdamse Waterleidingduinen, het Noord-Hollands Duinreservaat en de Nationale Parken Duinen van Texel en Zuid-Kennemerland. Zelfs in en rond de steden kun je wandelen met stip.

De duinen als wandelgebied liggen voor de hand, er zijn er veel van in Noord-Holland. Bijzonder is het rondje Naardermeer, rondom het oudste natuurmonument van Nederland (zie tip 5). Dwars door de provincie, van noord naar zuid, loopt het Noord-Hollandpad van Texel naar 't Gooi. In 13 etappes verbindt dit pad al het moois en interessants van de provincie. 

Wandeltip 1: Wandelnetwerk Noord-Holland

Het wandelnetwerk Noord-Holland is een netwerk van wandelpaden dat wandelaars via knooppunten (paaltjes met cijfers en pijlen) over de mooiste wandelpaden voert. Hoe dat werkt lees je hier.

Het wandelnetwerk Noord-Holland is onderverdeeld in 4 regio's:

  • Alkmaar
  • West-Friesland
  • Kop van Noord-Holland
  • Laag-Holland

Het handige is dat je zelf je route kunt samenstellen: startpunt, richting, afstand, vorm (lus of een lijn van A naar B) en eindpunt. Wie dat plannen liever aan een ander overlaat, kan ook één van de kant-en-klare themaroutes volgen, zoals de 19 km. lange route Eilandspolder die door de fraaie dorpen De Rijp, Noordeinde, Driehuizen en West- en Oost-Graftdijk voert en gelijk de dijken meeneemt van De Schermer en UNESCO Werelderfgoed De Beemster. Knooppunten uitprinten en gáán.

Wandeltip 2: Natuurwegwijzer, overzicht gemarkeerde wandelroutes Noord-Holland

Net als Zuid-Holland heeft ook Noord-Holland een systeem van TOP's, Toeristische Overstap Punten - alleen zijn de uitvoering en vormgeving (nog) niet uniform. Noord-Holland heeft 28 TOP's en er volgen er meer. Surf naar de overzichtskaart op Natuurwegwijzer, klik op de TOP en je krijgt alle gemarkeerde wandelroutes in beeld. Klik op zo'n route en de downloadbare pdf verschijnt. Een voorbeeld is de leuke route vanaf TOP Durgerdam: printen en wandelen! Natuurwegwijzer heeft Noord-Holland onderverdeeld in 9 wandelgebieden (waardoor overlap ontstaat met andere wandelsites en tips in dit artikel): Amstelland en Meerlanden, Amsterdam, Gooi en Vechtstreek, Laag Holland, Noord-Kennemerland, Noordkop, Texel, West-Friesland en Zuid-Kennemerland.

Tip voor een stevige dagtocht is de 20,65 km lange wandelroute Landelijk Noord vanaf TOP Durgerdam.

Nationaal Park Zuid-Kennemerland
Nationaal Park Zuid-Kennemerland, foto: Wikimedia - Mark Ahsmann

Wandeltip 3: Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Nationaal Park Zuid-Kennemerland omvat de brede duinstrook tussen Zandvoort en IJmuiden/Velsen. In het park wemelt het van de routes: er zijn 26 paaltjesroutes (1 - 16 km), een NS-wandelroute plus twee langeafstandwandelroutes.

Op de digitale fiets- en wandelkaart van Nationaal Park Zuid-Kennemerland vind je een overzicht van deze routes. Even naar beneden scrollen en je vindt de links naar klassiekers zoals de NS-wandeling Kennemerduinen (15 of 16 km).

Klik hier voor een overzicht van gemarkeerde wandelroutes in Zuid-Kennemerland op Natuurwegwijzer.

Amsterdamse Waterleidingduinen
Herten in de Amsterdamse Waterleidingduinen, foto: Ernst Granneman

Wandeltip 4: De Amsterdamse Waterleidingduinen

De Amsterdamse Waterleidingduinen vormen het duingebied tussen Zandvoort en Langevelderslag in Noordwijk en sluiten in het noorden aan op Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Er wordt drinkwater gewonnen voor Amsterdam, jaarlijks vijftig miljoen kubieke meter. Het is het grootste aaneengesloten wandelgebied van Nederland en extra leuk is dat je overal buiten de paden mag wandelen. Lekker struinen dus door bos, struweel, stuifzand, moerassige valleien en droge vlakten. Wel even een dagkaartje kopen aan één van de vier hoofdingangen.

Wandeltip 4: Noordhollands Duinreservaat

Het Noordhollands Duinreservaat is het duin- en bosgebied tussen Bergen aan Zee en Wijk aan Zee. ​Er zijn zo'n veertig gemarkeerde wandelroutes uitgezet, variërend van 2 tot 17 kilometer. Ook voert de NS-wandeltocht Noordhollands Duinreservaat door het gebied​​. Die start in Castricum en eindigt in Egmond aan Zee. De Groene Wissel door het Noordhollands Duinreservaat is een rondwandeling die start en eindigt in Castricum.

Wandelroutes in het Noordhollands Duinreservaat

Vechtse plassen
Vechtse plassen, foto: Wikimedia - MartinStevens

Wandeltip 5: Gooi en Vechtstreek

De Gooi en Vechtstreek is een mooie en veelzijdige streek, waaronder (natuur)gebieden vallen als de Vechtplassen, het Naardermeer, landgoederen en buitenplaatsen Boeckesteyn en Jagtlust, Hilverbeek, Spanderswoud en niet in de laatste plaats delen van de Stelling van Amsterdam. Binnen het gebied valt ook 't Goois natuurreservaat, met bossen, lichtglooiende heidevelden, zandverstuivingen en historische akkers. Veel routes starten vanuit bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek van Natuurmonumenten in 's Graveland, zoals de fraaie wandelroute 's Gravelandse Buitenplaatsen (17,1 km). Het Rondje Naardermeer (19,8 km) voert door het oudste door Natuurmonumenten beschermde natuurgebied van Nederland.

Wandeltip 6: Natuurgebied Het Twiske in Waterland

Het Twiske is een veenplassengebied in de Zaanstreek en ligt ten noorden van Amsterdam. Het bestaat voor een derde uit water en is onderdeel van het veel grotere Waterland: een laaggelegen veenweidegebied dat de gemeenten Landsmeer, Purmerend (behalve de Purmer) en Waterland omvat. Waterland heeft twintig gemarkeerde wandelroutes, waarvan er zes door Het Twiske voeren. Alle wandelingen maken deel uit van het Wandelnetwerk Noord-Holland. Ze voeren door weilanden, bloemrijke hooilanden, moeraslandjes, bosgebiedjes en langs brede rietkragen.

Wandelroutes in Het Twiske

Wandeltip 7:  Wandelen op Texel / Nationaal Park Duinen van Texel

Op de site van VVV Texel staan ze allemaal op een rijtje: korte wandelroutes, lange, door het bos, over strand, door de duinen, met de hond, buiten broedgebieden: tussen 1/3 - 1/9 zijn de paden met groene paaltjes - die door N.P. Duinen van Texel - tijdelijk niet toegankelijk en moeten honden worden aangelijnd. Helaas zet de VVV maar enkele routes online (de overige zijn te koop via de webshop), maar wie een beetje verder googlet komt de wandelroutes tegen op andere sites, waarvan we er enkele noemen.

Wandelroutes op Texel

Wandeltip 9: IJmond

Een interessant gebied, niet alleen om te wonen en te werken maar ook om te wandelen, is IJmond. Lees tip 8 in het artikel '10 Verrassende wandelgebieden'.

 

Enkhuizen
Enkhuizen, geschilderd door Cornelis Springer (1868)

Wandeltip 10: Een extraatje, want zo mooi..

Noord-Holland heeft prachtige steden waar nog van alles herinnert aan de tijden van de bruine vloten en de Zuiderzee, zoals Amsterdam, Monnickendam, Volendam, Edam, Hoorn, Enkhuizen, Medemblik. Ook Alkmaar en Bergen zijn mooie plaatsen voor een (historische) wandeling.

Tips stadswandelroutes