Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

De mooiste wandelroute van Noord-Holland

Saskia van den Brand wandelde deze zomer een route in Nationaal Park Zuid-Kennemerland. De combinatie van zowel strand, bos en mooie uitzichten maakt deze wandeling uniek, schrijft ze in haar blog op Wandel.nl.

Saskia in Nationaal Park Zuid-Kennemerland
Saskia in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Saskia van den Brand (30) is fanatiek wandelaar. Ze schrijft graag over haar belevenissen tijdens de vele wandeltochten die ze maakt.

 

'Wie heeft er een regendans gedaan? Ik in ieder geval wel. Ik was hartstikke blij, toen aangekondigd werd dat het kwik een beetje ging dalen en dat er regen ging vallen! De afgelopen dagen heb ik door de flinke regenbuien gefietst en inderdaad gedanst in de regen om te vieren dat we weer kunnen wandelen zonder tropische omstandigheden.

'Gaan we echt maar elf kilometer wandelen?', vraagt mijn wandelmaatje aan mij. Jazeker, antwoord ik. We kletsen over mijn Walk of Wisdom-ervaringen en binnen een mum van tijd zijn we bij de startlocatie van vandaag. Vandaag gaan we het Nationaal Park Zuid-Kennemerland verkennen. We parkeren de auto vlakbij Bergweg 62 in Bloemendaal. Het Nationaal Park Zuid-Kennemerland ligt in Noord-Holland. Wij combineren deze wandeling met onze stedentrip naar Haarlem, omdat je zowel met de fiets als met de auto binnen tien kilometer kunt starten met wandelen. Ideaal als je ook nog wilt shoppen of aan het strand wilt liggen.

Nationaal Park Zuid-Kennemerland, foto: Saskia van den Brand
Nationaal Park Zuid-Kennemerland, foto: Saskia van den Brand

We lopen vandaag zonder kaart of digitale navigatie, want de route is uitgezet met rode paaltjes. In principe kun je op iedere ondergrond wandelen, maar iedere ondergrond voelt anders aan. Tijdens deze route loop je voornamelijk door mul zand en dat voel je in je kuiten.

We zijn blij met onze wandelschoenen en dat het mogelijk is om onze herbruikbare flessen onderweg bij te vullen, omdat het een pittige wandeling is. Al vrij snel komen we langs het duinmeer ’t Wed waar tientallen kinderen in het water plonsen. Het is heel verleidelijk om zelf ook een duik te nemen, maar we zijn pas net gestart. De route is uitstekend aangegeven. We klimmen omhoog naar prachtige uitzichten en kijken uit over Bleek en Berg (natuurgebied Kennemerduinen). Halverwege de tocht komen we aan bij strandtent Parnassia aan zee. Je kunt hier de route vervolgen over het strand, maar je kunt ook de bewegwijzering volgen en voor de strandtent rechtsaf slaan.

Na het passeren van de strandtent wisselt de route zich af met meer vlakkere gedeeltes en bosgebieden.  Het is werkelijk een schitterende route. De combinatie van zowel strand, bos en mooie uitzichten maakt deze wandeling uniek. Ook kun je halverwege nog wisselen naar bijvoorbeeld de groene of gele route, als het wandelen je zwaarder valt dan gedacht. In totaal doen wij iets meer dan drie uur over deze kuitenbijter.'

Enkele tips van Saskia:

  • Wandelschoenen aanbevolen in verband met mul zand;
  • Aan het begin en halverwege is er een mogelijkheid om je waterfles bij te vullen;
  • Neem je zwemspullen mee als je een frisse duik wilt nemen in de zee of in het meer;
  • Klop je schoenen na afloop heel goed uit, want anders heb je na afloop thuis een zandbak;
  • Bergweg 62 ligt bij een hockeyveld, waarbij er ruimte is om je auto of fiets te parkeren.