Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelroute Naardermeer: Laarzenpad

Gebied / Regio
Naarden
Karakteristiek
Waterrijk
Afstand
6.1km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren niet toegestaan

Laarzen aan en gaan! Het Laarzenpad Naardermeer neemt je via drassige knuppelpaadjes mee door het moerasbos. Langs wilde grazers en een prachtige vogelkijkhut over de Wijde of Bovenste Blik. Een wandelroute voor wandelaars die vies durven worden.

Startpunt
Naam
Karnemelksloot Naardermeer
Straat
Laarzenpad
Postcode
1412 CV
Plaats
Naarden
Wandelroute Naardermeer Laarzenpad
Wandelen op het Laarzenpad. (Foto: © jan van der Wolf, Getty Images)

Let op: in de wintermaanden van 2023 naar 2024 is het Laarzenpad gesloten. Er vindt dan onderhoud plaats aan de paden. 

Je moet niet bang zijn om wat modder mee te nemen, als je deze route hebt gewandeld. De naam Laarzenpad is niet zonder reden gekozen. Je wandelt over houten vlonders door een moerassig bos vol water. Kijk niet gek op als je kleine stukjes tot je enkels in het water staat. En neem je verrekijker of fotocamera mee: want dit stukje van het Naardermeer is erg fotogeniek!

Vlonderpaadjes door moerasbos

Tijdens dit Laarzenpad van het Naardermeer loop je kilometers lang op smalle vlonderpaadjes door het moerasbos. Een laag broekbos vol elzen. Het moerasbos is zo ondoordringbaar dat zelfs de boswachter er niet kan komen. In de naseizoenen zoals de herfst, de winter maar soms ook het voorjaar staat er water in het moerasbos. Op enkele vlonderpaadjes is het water over de houten vlonders gestroomd en moet je mogelijk door wat centimeters hoog water wandelen. Waterdichte schoenen zijn erg aan te raden.

Ga je in het voorjaar wandelen? Kleed je dan goed aan; in het voorjaar vliegen hier miljoenen knutten rond. Kleine mugjes die venijnig kunnen bijten. Lange mouwen en lange broekspijpen zijn dan handig.

Wandelroute Naardermeer Laarzenpad Vlonderpaadjes Door Moerasbos
Op de vlonders van het Laarzenpad. (Foto: © Kelsey Obdeijn, Wereldwijd Wandelen)
Wandelroute Naardermeer Laarzenpad Vogelkijkhut Naardermeer
De vogelkijkhut van het Naardermeer. (Foto: © AlbyDeTweede, Getty Images)

Vogelkijkhut Naardermeer

Op iets verder dan de helft van de wandelroute heb je de mogelijkheid om een klein bospad in te wandelen. Je zult tijdens je wandeling bordjes tegenkomen met ‘Vogelijkhut Naardermeer’. Dit pad is éénrichtingsweg, dus om de wandelroute verder af te maken moet je via hetzelfde smalle vlonderpad weer terug. Een uitdaging bij tegenliggers.

De vogelkijkhut ligt sereen verscholen tussen het moerasbos van het Naardermeer en het Naardermeer zelf. Een prachtige plek, vanwaar je uitzicht hebt over de hele Wijde of Bovenste Blik. Je spot er watervogels zoals de reiger en de aalscholver, maar ook kleine ijsvogeltjes komen er voor.

Ringslang

Slangen in Nederland zijn zeldzaam om te spotten, maar ze zijn er zeker wel. Zoals hier, tijdens deze Laarzenroute van het Naardermeer. Langs de oevers van deze wandelroute spot je misschien wel de ringslang. Ongevaarlijk voor mensen, maar voor kikkers daarentegen..

De grootste kans op het spotten van de ringslang heb je van maart tot en met oktober op warme, zonnige dagen. In de koude wintermaanden verstopt de ringslang zich in grote bladerhopen, in een diepe winterslaap.

Wandelroute Naardermeer Laarzenpad Ringslang
Spot je de ringslang? (Foto: © witoldkr1, Getty Images)

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route en - of over dit gebied? Ga naar de website van Natuurmonumenten. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden. 

Download wandelroute

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan. 

Praktische informatie

  • Trek hoge, waterdichte wandelschoenen aan. Het is hier drassig en modderig
  • Bedek je armen en benen in het voorjaar tegen de bijtende knutten
  • De route is gemarkeerd met gele bordjes