Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelroute Waterloopbos: Havenroute

Gebied / Regio
Flevoland
Karakteristiek
Bosrijk
Afstand
3km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

Rijksmonument Waterloopbos is een historisch openluchtmuseum. Je vindt er allerlei waterwerken die gebruikt zijn om het gedrag van water te begrijpen. Je kunt het je nu niet meer voorstellen, maar in de tijd zonder computers was water iets ongrijpbaars. Het Waterloopbos heeft bijgedragen aan die kennis over het water.

Startpunt
Naam
Het Proeflab
Straat
Voorsterweg 34
Postcode
8316 PT
Plaats
Marknesse
Wandelroute Waterloopbos Havenroute
Wandelen in het Waterloopbos. (Foto: © Fokke Baarssen, Baarssens Images)

Tijdens deze Havenroute door het Waterloopbos vind je restanten van schaalmodellen van beroemde waterwerken. Denk bijvoorbeeld aan onze eigen indrukwekkende Deltawerken, maar ook de havens van Rotterdam, Lagos, IJmuiden, Istanbul en Bangkok. Ingewikkelde krachten werden hier getest, zonder computer. De Deltagoot is zelfs tot 2016 in gebruik geweest om de stormvloedkering in de Oosterschelde te onderzoeken. Nu vind je er het kunstwerk met de naam Deltawerk //.

Wandelen Deltawerken – vogels

Inmiddels wordt het Waterloopbos niet meer gebruikt als Waterloopkundig Laboratorium. De waterwerken zijn al decennia lang niet meer getest en zijn door al die jaren heen inmiddels overwoekerd met alg, struiken en ander groen. IJsvogels, libellen en andere kleine dieren voelen zich hier met al dat stromende water thuis.  

Wandelroute Waterloopbos Havenroute Deltawerken
Grote betonblokken in het Waterloopbos. (Foto: © compuinfoto, Getty Images)
Wandelroute Waterloopbos Havenroute Waterloopkundig Laboratorium
Een uniek kijkje in het Waterloopbos. (Foto: © fokkebok, Getty Images)

Havenroute Waterloopbos

De gemeente Rotterdam fungeerde vele jaren als een vooraanstaande opdrachtgever voor het Waterloopkundig Laboratorium. In het bosgebied van het Waterloopboszijn dan ook diverse overblijfselen van Rotterdam te zien, waaronder de Willemstunnel en de imposante Maasvlakte. Hier in het Waterloopbos heeft grondig onderzoek plaatsgevonden naar zowel de vormgeving van deze vijver als de stabiliteit van de bodem en uitstroomopeningen.

Bangkok Waterloopbos

Voor het onderzoek naar het ontwerp van de Haven van Bangkok was specifiek zout water vereist. Om deze behoefte te beantwoorden werd hier in het Waterloopbos een imposante zoutwatersilo gerealiseerd. Dit bood de mogelijkheid om de complexe dynamiek tussen zoet- en zoutwaterstromen te bestuderen. Tegenwoordig vervult de silo in het Waterloopbos een cruciale rol als overwinteringsverblijf voor vleermuizen.

Wandelroute Waterloopbos Havenroute Bangkok
Enorme stellages om het water te begrijpen. (Foto: © fokkebok, Getty Images)

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route en - of over dit gebied? Ga naar de website van Natuurmonumenten. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden. 

Download route

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan. 

Praktische informatie

  • De wandeling is ongeveer 3 km lang, start bij Paviljoen Het Proeflab
  • Paviljoen Het Proeflab is een restaurant en prachtige locatie voor een heerlijk kopje koffie
  • Als je 3 km te kort vindt, is er ook de Wendelbosroute (9km). Start bij de parkeerplaats van het Waterloopbos en volg de blauwe pijlen.