Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelroutes in Flevoland: 10 tips

Flevoland is meer dan alleen een kale, vlakke polder met windmolens. Je vindt er ook avontuurlijke paadjes door bossen en langs het water. Wandel.nl geeft je inspiratie voor een mooie wandeling.

Header |  Wandelroutes in Flevoland: 10 tips

Flevoland bestaat uit akkers en sloten, uit strakke lijnen en een brede horizon. Wie op zoek gaat naar méér ontdekt ook de geheimen van het land, dat een halve eeuw werd gewonnen op de Zuiderzee. Door de bossen voeren avontuurlijke paadjes, de waterplassen zijn het paradijs voor miljoenen vogels en ga je struinen dan knarsen er nog schelpen onder je schoenen. Wáár precies? Lees onze 10 tips.

Afbeelding 1 | Wandelroutes in Flevoland: 10 tips
Konikspaarden in de Oostvaardersplassen, foto: Wikimedia - E.M. Kinzel

Wandeltip 1: Rondom Almere, plus Oostvaardersplassen

In 1976 kwamen de eerste mensen in Almere wonen en nog steeds zijn deze pioniers en hun volgers omringd door de natuur. Op een steenworp afstand van de stad vind je mooie natuurgebieden zoals de Almeerder Bossen, de Pampushout, de Lepelaarplassen (het kleine broertje van de Oostvaardersplassen) en het Wilgenbos. Ten noorden van de stad, van het Markermeer gescheiden door de Oostvaardersdijk, liggen de Oostvaardersplassen, bekend van de internationaal bewonderde film De nieuwe wildernis. De Konikpaarden die de hoofdrol spelen in de film zijn helaas het beste vanuit de trein te spotten. Wandelend is het gebied alleen rondom toegankelijk.

Wandelroutes

  • Wandelroute Groene Wissel Almere Buiten, 13 km - Vanaf station Almere Buiten voert deze wandelroute door het Almeerder Randbos, dan naar het zuidelijk deel van de Oostvaardersplassen en vervolgens over stille bospaadjes door het Kotterbos. Onderweg passeer je het leuke en leerzame Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders van Stad & Natuur.
  • Wandelroute Kathedralenroute, 15 km - Het Kathedralenbos is één van de vier bossen in de Almeerderhout. De ‘kathedralen’ zijn twee groene, natuurlijke replica’s van de kathedraal van Reims in Frankrijk, ontworpen door kunstenaar Martinus Boezem. Begin- en eindpunt van de wandelroute is Stadslandgoed De Kemphaan waar je de folder met routebeschrijving kunt krijgen.
  • Noorderplassenroute, 12 km - Wandelroute langs de Noorderplassen en de Lepelaarplassen. Het begin- en eindpunt van de route is Restaurant BoatHouse. Het wandelgidsje met deze wandelroute + 9 andere routes is voor € 3,95 te koop bij VVV Almere.
  • Wandelroute OV-stapper Oostvaardersplassen, 19 km - Deze wandelroute voert door de Lepelaarplassen (het broertje van de Oostvaardersplassen), het Wilgenbos (ontstaan doordat wilgenmatten die de dijk moesten beschermen, uitliepen) en de Oostvaardersplassen, die helaas alleen toegankelijk zijn als er ijs ligt. Wel mooi is het uitzicht erop vanaf de Oostvaardersdijk.

Wandeltip 2: West van Harderwijk: Het Harderbos

De vruchtbare kleibodem van het Harderbos is een lekkernij voor de populieren die er vanaf 1968 zijn geplant. Ze groeien in een razendsnel tempo en inmiddels broeden er meer dan zestig vogelsoorten in het bos. Ook leven er schuwe zoogdieren zoals reeën en vossen en zelfs de bever kun je er spotten.

Wandelroutes

  • Wandelroute Harderbos, 15 km - Deze trailrun-route is ook geschikt voor wandelaars. De route bestaat uit meerdere bewegwijzerde wandelroutes die geknoopt zijn tot een langere tocht. Hij voert door het Harderbos langs Schotse hooglanders en beverburchten, langs amfibieënpoelen en de Hoge Dwarsvaart.
  • Wandelroute Beverroute Harderbos, 8,5 km - Al sinds de eeuwwisseling wonen er bevers in het Harderbos. Hun sporen variëren van afgeknaagde bomen tot glijoevers. Geen bever in de buurt? Misschien kun je in het populierenbos de wielewaal spotten, een bijzondere zangvogel met felgele veren en een opmerkelijke roep die klinkt als gejodel: wiela-wieoo!
Afbeelding 2 | Wandelroutes in Flevoland: 10 tips
Het Harderbos, foto: Wikimedia

Wandeltip 3: Bij Lelystad: Boswachterij De Knar en rivierduinen

Het Knarbos, ten zuiden van Lelystad, ligt op een ondiepte van de voormalige Zuiderzee, die door vissers werd gebruikt om bij zwaar weer voor anker te gaan tot de storm voorbij was. Het Knarbos bestaat uit populieren, essen (pas op vallende takken of zelfs bomen i.v.m. de essenziekte), eiken, beuken en berken. In het midden van het bos graast rond een grote plas een kudde IJslandse pony’s.

Afbeelding 3 |  Wandelroutes in Flevoland: 10 tips
Het Horsterwold, foto: Wikimedia - Gouwenaar

Wandeltip 4: Bij Zeewolde: het Horsterwold

De jonge bossen in de Flevopolder zijn behoorlijk gevarieerd. Je wandelt er over fijne boswegen en leuke slingerpaden langs graslanden en vaarten. En dan nog het fijnste: overal is het heel erg stil. Het Horsterwold is nog jong maar het is nu al het grootste loofbos (3700 ha) van West-Europa.

Wandelroutes

  • Groene Wissel Zeewolde, Horsterwold, 16 km - Halverwege voert de wandelroute langs natuurreservaat De Stille Kern, een soort Oostvaardersplassen maar dan in het klein, compleet met een kudde wilde Konikpaarden. De wandelroute voert niet door het gebied, maar je mag er op eigen houtje struinen, zolang je wilt.
  • Wandelroute Horsterwold, 22 km, routebeschrijving - Een stevige en gevarieerde wandeltocht door het Horsterwold. Bijzonder is dat dit bos enkele meters onder de zeespiegel ligt!
  • Natuurwandelroute Zeewolde, Zeewolde, 16 km - Wandelroute langs de meeste kunstwerken van Zeewolde, door fraaie bossen en door het jonge Zeewolde met opvallende, architectonische gebouwen. De wandeling is te koop bij VVV Zeewolde.

Wandeltip 5: Bij Dronten: Wisentenbos en Boswachterij Het Roggebotzand (plus Revebos)

In oostelijk Flevoland liggen het Revebos en de bossen van het Roggebotzand. Het zijn de oudste bossen van de provincie en samen vormen ze een groot, afwisselend bosgebied waarin je heerlijk in alle stilte kunt wandelen. Ander fraai bos is het Wisentenbos, waar je niet alleen bomen maar ook knotsen van wisenten kunt tegenkomen. De wisent is de Europese bizon, een blaadjeseter met een indrukwekkende schouderpartij.

Wandelroutes

Groene Wissel Dronten, Roggebotsluis, 15 km - Wandelroute over karrensporen, graspaden, struinpaden, bospaadjes en landweggetjes langs akkers. Flinke stukken voeren langs de Roggebottocht, een vaart door het bos met moerassige plekken waar het vol wilde bloemen en planten staat.

Groene Wissel Dronten, Wisentenbos, 11 km - De minder mooie kilometers aan het begin worden goedgemaakt door enkele schelpenpaden langs een brede vaart en wat kuierpaadjes door het Wisentenbos (met horeca).

Afbeelding 4 |  Wandelroutes in Flevoland: 10 tips
Windmolens in de Noordoostpolder, foto: Wikimedia

Routes in de Noordoostpolder

De Noordoostpolder werd in 1942 aangelegd, met als doel meer landbouwgrond. Waar de bodem niet geschikt was voor landbouw werden bossen geplant. Het was hard werken voor de polderpioniers die met de hand 150 kilometer aan greppels groeven om de grond te ontwateren en de honderdduizenden jonge boompjes plantten.

Wandeltip 6: Bij Vollenhove: Boswachterij Voorsterbos

Het Voorsterbos is in 1944 aangeplant op de voormalige Zuiderzeebodem. Het is één van de oudste bossen in Flevoland. Helaas heeft de essenziekte in 2017 hard toegeslagen: pas op voor vallende takken en/of bomen en volg de eventuele aanwijzingen van de natuurbeheerders ter plekke op.

Wandelroutes

  • Groene Wissel 445, Vollenhove, struinen door het Voorsterbos, 13 km - Vanaf het pittoreske Vollenhove (veel horeca) voert deze wandelroute over landgoed Old Ruitenborgh (met kasteelruïne), dan door de polders en vervolgens over de dijken langs het Kadoelermeer naar het Voorster- en Kadoelerbos, aangelegd op de voormalige Zuiderzeebodem. Hier kun je kilometerslang struinen over avontuurlijke bospaadjes. Tip: draag hoge waterdichte schoenen met een stevige profielzool.
  • Groene Wissel Kraggenburg, 8 km - Korte boswandeling door het zuidwestelijke deel van het Voorsterbos. Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer hebben in Kraggenburg uitgebreid geëxperimenteerd met verschillende boomsoorten en bostypen. Te combineren met Groene Wissel 445 Vollenhove, met de bus 5 minuten rijden verderop.
  • Boerenlandroute Kraggenpad, 11 km.
  • LAW 8 Zuiderzeepad, traject 18, 20 km - Voert van Vollenhove naar Ossenzijl maar duikt al snel de grens van Overijssel over.
  • Wandelroute Vuurtorenpad, uit de serie Kuierlattenroutes, 10 km - Deze wandelroute loopt door het buitendijkse strandgebied van voor de drooglegging. Je ziet heel goed het verschil tussen het oude en nieuwe land. Onderweg een vuurtoren, een wijngaard en een boerderijwinkel.
Afbeelding 5 | Wandelroutes in Flevoland: 10 tips
Het Kuinderbos, foto: Wikimedia

Wandeltip 7: Noord van Emmeloord: Boswachterij Kuinderbos

Het Kuinderbos is het grootste bos van de Noordoostpolder en het wemelt er van de planten, paddenstoelen, vlinders, roofvogels en roofdieren. Rond de Kuinderplas zorgen Welshpony’s en IJslandse paarden al grazend voor open plekken. Doordat het bos op de bodem van de zoute Zuiderzee werd aangeplant, vind je nog steeds schelpenresten tussen de bomen.

Wandelroutes

  • Wandelroute Kuinderbos van Staatsbosbeheer, 12 km - Wandeling door het Kuinderbos, langs een berg, een burcht en een beek.
  • Groene Wissel 449, Kuinre, 12 km - Een fraaie boswandeling door het Burchtbos (met een burchtrestant) en het Kuinderbos. Heerlijk stil is het er en wie dat wil vieren met een kopje koffie legt even aan in het boswachtersrustpunt voor een (zelfgemaakte) Senseo of glaasje fris.

Wandeltip 8: Bij Urk: het Urkerbos

Het Urkerbos bestaat uit loof- en naaldbomen. Je vindt er ook het geologisch reservaat P. van der Lijn, waar een morene uit de ijstijd aan de oppervlakte komt. In de zuidrand vind je het Staartreservaat, een klein moerasgebied. Het bos staat in de herfst vol paddenstoelen en verscholen in de toppen van de fijnsparren schuilt een kolonie blauwe reigers.

Wandelroutes

Groene Wissel Urk, o.a. door Urker Bos, 10 km - Via de scheepswerf, de haven en de pittoreske straatjes van Urk voert deze route naar Urks 'klif' (met schattig kerkje) en vervolgens over de graskruin van de IJsselmeerdijk naar het Urkerbos.

Afbeelding 6 | Wandelroutes in Flevoland: 10 tips
Schokland, foto: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Wandeltip 9: Bij Nagele: Schokland

Schokland is een voormalig eiland in de Zuiderzee. Sinds de drooglegging van de Noordoostpolder in 1942 maakt Schokland deel uit van de huidige provincie Flevoland. In 1995 is Schokland op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst. Weten wat Schokland zo bijzonder maakt? In Museum Schokland vertellen ze alle ins en outs.

Wandelroutes

Wandeltip 10: Tot slot: netwerk en wandelgidsje

Flevoland ligt niet dik bezaaid met wandelnetwerken, alleen Almere heeft een knooppuntnetwerk waarlangs je zelf je route kunt uitstippelen. In het veld vind je vierkante groene bordjes met de nummers van de knooppunten. Er is in totaal 400 kilometer wandelpad bewegwijzerd. De routekaart van het wandelnetwerk is te koop bij VVV Almere en andere informatiepunten en locaties.

Wandelgids Wandelen naar het hart van Flevoland, van uitgeverij Gegarandeerd ONregelmatig, € 14,95 -Deze wandelgids laat je alle hoeken van de Flevolandse polders zien. De wandelroutes voeren langs en door dorpen, steden, bossen, dijken, vaarten, sloten en veel land-art kunstobjecten. Auteurs Maarten Metz en Lourens Vellinga al meer dan twintig jaar jaarlijks een aantal keren door Flevoland.

Aanvullende tips van wandelaars

Routes rond Lelystad

Mari Smits heeft op zijn wandelwebsite vier routes door het groen rond Lelystad beschreven. De Gemeentebossenroute van 14,5 kilometer neemt je mee naar de stadsbossen die in de jaren zeventig van de vorige eeuw bij Lelystad zijn aangelegd. De Zuigerplasbosroute (16,8 km) gaat door het grootste stadsbos van Lelystad en voert je bovendien langs een replica van het VOC-retourschip Batavia. Ook de Wold en Houtroute (12,9 km) en de Oostvaardersplassenroute (11,3 km) laten je zien dat Flevoland veel meer te bieden heeft dan alleen polders en windmolens. Op de website van Mari Smits vind je tevens drie historische stadswandelingen. Deze routes gaan door de oudere stadswijken van Lelystad. Je kunt van iedere route zowel een routebeschrijving als een GPS-track downloaden.

Maak Wandel.nl nog leuker

Ken jij een mooie wandelroute, waarvan je vindt dat deze hier genoemd moet worden? Heb je deelgenomen aan een wandelevenement en wil je je ervaringen delen met andere wandelaars? Stuur je verhaal, foto’s of filmpjes naar redactie@wandel.nl. Dan staat jouw verhaal binnenkort wellicht op Wandel.nl.

Klik hier voor routes in andere provincies