Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelroute Oostvaardersplassen: Wandel Door Nieuw Land

Gebied / Regio
Oostvaardersplassen
Karakteristiek
Onverhard
Afstand
21km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren niet toegestaan

De Oostvaardersplassen zijn pas 50 jaar geleden drooggelegd en toch is dit stukje natuur al uitgegroeid tot één van de meest imposante wandelgebieden van Nederland. Deze wandelroute neemt je mee over het mooiste van Flevoland.

Startpunt
Naam
Buitencentrum Oostvaardersplassen
Straat
Kitsweg 1
Postcode
8218 AA
Plaats
Lelystad
Wandelroute Oostvaardersplassen Wandel Door Nieuw Land
Hert in winters landschap. (Foto: © AlbyDeTweede, Getty Images)

Bij de Oostvaardersplassen denk je misschien direct aan de hevige discussies die er jaarlijks zijn omtrent het bijvoeren van de wilde dieren. Toch zouden de Oostvaardersplassen bekend moeten staan om iets anders: haar schoonheid. Tijdens deze wandelroute wandel je over de mooiste plekken van de Oostvaardersplassen. Door De Driehoek, over het Oostvaardersveld en uiteindelijk zelfs langs gezonken schepen.

De Driehoek, wandelen Oostvaardersplassen

In de Oostvaardersplassen ligt een natuurgebied(je) dat De Driehoek heet. Er grazen het hele jaar rond heckrunderen en konikpaarden. Door droogte is er ’s winters vaker een gebrek aan gras en de tienduizenden brandganzen vreten hele velden kaal. Daarom wordt De Driehoek in de wintermaanden gesloten voor publiek, zodat de heckrunderen en konikpaarden een groter graasgebied tot hun beschikking hebben. Omdat deze wandelroute door De Driehoek gaat, is deze route alleen te bewandelen tijdens de zomerperiode.

De Driehoek gesloten

De openings- en sluitingsperiode wisselt ieder jaar, kijk daarom op de website van Staatsbosbeheer voor actuele informatie.

Wandelroute Oostvaardersplassen Wandel Door Nieuw Land De Driehoek
Wilde grazers in De Driehoek. (Foto: © Tromp Willem van Urk)
Wandelroute Oostvaardersplassen Wandel Door Nieuw Land Vogelkijkhut De Zeearend
Vogelkijkhut De Driehoek. (Foto: © PC Organ)

Vogelkijkhut De Zeearend

In de Oostvaardersplassen leeft sinds een aantal jaar de zeearend. Een imposante roofvogel, met een spanwijdte tot wel 2,4 meter. Hij is zo groot, dat hij ook weleens gekscherend ‘de vliegende deur’ genoemd wordt. Een zeearend is vaak in z’n eentje te zien, maar op plekken waar veel voedsel is, zijn ze vaker met meer. Eén van die plekken waar je de zeearend kunt spotten is in vogelkijkhut De Zeearend.

Wilde dieren spotten

Met twee verdiepingen biedt de hut zicht over de grote vlakte en het rietmoeras. Er is van alles vanuit deze hut te zien. Van grote zilverreigers tot vossen, edelherten en zelfs de moeilijk te spotten roerdomp. Uiteraard worden ook de visarend en zeearend met regelmaat vanuit vogelkijkhut De Zeearend gespot.

Scheepswrakken Flevoland

Voordat je richting de Torenvalkweg wandelt, kom je over het Hollandse Hout. Hier vind je een bijzondere bezienswaardigheid: een anker. Dit anker vertelt een bijzonder verhaal, het is afkomstig van een 17de -eeuws schip dat onderweg was naar Amsterdam met een lading vers water. De haven van Amsterdam werd nooit gehaald. Het schip zonk, net als naar schatting 2000 tot 3000 andere schepen in Flevoland.

Gezonken schepen

Het anker dat hier ligt, lag zo dichtbij het grondoppervlak dat de boswachter er zijn wielen op stuk reed. Schepen die zo oud zijn als deze, vergaan als ze in contact komen met zuurstof. Vaak zijn de schepen gemaakt van hout en zullen ze rotten bovengronds. Daarom is het schip weer professioneel onder een lading zand verstopt. Nu zie je alleen de contouren ervan.

Wandelroute Oostvaardersplassen Wandel Door Nieuw Land Gezonken Schepen
Het anker dat gevonden is. (Foto: © Kampeerwijzer)
Wandelroute Oostvaardersplassen Wandel Door Nieuw Land Big Five
Een vos genietend van de zon in de Oostvaardersplassen. (Foto: © AlbyDeTweede, Getty Images)

Big Five Oostvaardersplassen

Je hoeft niet naar Afrika om de Big Five te spotten. Ook Nederland kent een eigen Big Five. En de kans is aanwezig dat je ze alle vijf tegenkomt tijdens deze wandeling over de Oostvaardersplassen: het konikpaard, de vos, het heckrund, het edelhert en de ree vormen samen de vijfeenheid. Misschien dat daar over een tijdje wel de wolf bij komt. Maar of je wolf zal spotten in de Oostvaardersplassen? Tot nu toe houden diepe wateren de komst van dit roofdier tegen.

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route en - of over dit gebied? Ga naar de website van ANWB. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden. 

Download route

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan. 

Praktische informatie

  • De route is te bewandelen met GPS en via een interactieve wandelkaart
  • Deze wandelroute is alleen te bewandelen in de zomermaanden; dan is De Driehoek open
  • Kom je wilde dieren tegen? Geniet van de ontmoeting, maar blijf op minimaal 25 meter afstand