Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelroute Marker Wadden: Kustroute

Gebied / Regio
Flevoland
Karakteristiek
Bosrijk
Afstand
7km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren niet toegestaan

Ervaar de betovering van Marker Wadden tijdens deze wandeling langs de buitenrand. Laat je meevoeren door serene uitzichten over het Markermeer en de levendige vogelkolonies. Neem de tijd bij twee vogelkijkpunten en bekroon je avontuur met een klim naar de uitkijktoren Steltloper voor een adembenemend uitzicht.

Startpunt
Naam
Marker Wadden
Straat
Oostvaardersdijk 113
Postcode
8242 PA
Plaats
Lelystad
Wandelroute Marker Wadden Kustroute
Wandelroute over de Marker Wadden. (Foto: © Ronald Marseille, Getty Images)

Kustroute Marker Wadden

De Kustroute over de Marker Wadden heeft niet zonder reden deze naam. Je wandelt langs de grenzen van het eiland, langs de kust. En dat is direct een belangrijk deel van Marker Wadden. Je vindt op de route een diepe slibgeul van 30 meter onder water. Samen met de zandwinputten vangt deze geul slib op, wat essentieel is vanwege het overtollige slib in het Markermeer. Door de aanleg van de Houtribdijk kan het slib niet meer weg, wat schadelijk is voor de waterkwaliteit en het onderwaterleven. Gelukkig wordt het water rondom Marker Wadden langzaam helderder.

Wandelroute Marker Wadden Kustroute
Slib in de Marker Wadden. (Foto: © Mantonature, Getty Images)
Wandelroute Marker Wadden Kustroute
Uitkijktoren Lepelaar. (Foto: © AlbyDeTweede, Getty Images)

Wandelen Vogelkijkhut Lepelaar

Ontdek Vogelkijkhut Lepelaar op de Marker Wadden. Geniet van vogels die in voor- en najaar neerstrijken in het 'wegrestaurant'. Als ze genoeg hebben gegeten, vliegen ze naar het noorden of zuiden. Regelmatig komen sperwers, broedend op televisietoren in Lelystad, langs om kostje te vangen. Het zijn ook spannende momenten voor kleine rietvogels. Blauwe kiekendieven patrouilleren vlak boven rietpluimen van de Marker Wadden en hopen opvliegende kleine karekiet of baardman te grijpen. Ze zijn altijd alert, er kan een roofvogel in de buurt zijn.

Wandelroute Marker Wadden

De ringdijk in het noorden van de Marker Wadden is een oase voor visdiefjes en kluten. Hier vinden ze de perfecte plek om hun nestjes te maken, met schelpjes, steentjes en een vleugje gras. De eieren zijn zorgvuldig gevormd, met een puntige kant om te verzekeren dat ze veilig blijven liggen. Sta versteld van de geschiedenis die het zand onder je voeten draagt, meer dan 12.000 jaar oud! Het is omhoog gehaald uit diepe slibgeulen toen Nederland nog open kustvlakten had, waar beren, elanden en mammoets rondzwierven. Wie weet vind je hun botten in het zand als je goed zoekt.

Wandelroute Marker Wadden Kustroute
Visdiefjes in de Marker Wadden. (Foto: © Clara Bastian, Getty Images)
Wandelroute Marker Wadden Kustroute
Uitkijktoren De Steltloper (Foto: © Tasfoto NL, Getty Images)

Kustroute, Vogelkijkhut Steltloper

Op Marker Wadden is de natuur voortdurend in beweging. Vijf fotopalen op het eiland leggen deze veranderingen vast. Wil jij bijdragen aan dit proces? Scan de QR-code op een fotopaal met je telefoon en help de boswachters en onderzoekers om de ontwikkelingen op de voet te volgen.

Praktische informatie

  • Het bootseizoen van de Marker Wadden loopt van april tot en met oktober. Buiten die tijd kun je niet op de Marker Wadden komen
  • De veerboot vertrekt vanuit de Bataviahaven in Lelystad. Je kunt hier komen met de auto en het openbaar vervoer.
  • Scan de QR codes op de fotopalen om de veranderingen vast te leggen en te observeren

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route en - of over dit gebied? Ga naar de website van Natuurmonumenten. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden. 

Download route
Wandelroute Marker Wadden Kustroute
Vlonderpad op de Marker Wadden. (Foto: © Tasfoto NL, Getty Images)

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan.