Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Eilandwandelen in Nederland

Bij eilanden denk je misschien vooral aan de Waddeneilanden, maar wist je dat er in Nederland nog meer mooie eilanden zijn waarop je kunt wandelen? Wandel.nl licht er twee voor je uit.

Cid3457 2400 Shutterstock 792623797 (1)

Voor het echte eilandgevoel hoef je in de zomer niet naar het buitenland. Ook in Nederland liggen verrassende eilanden. Bijvoorbeeld de Marker Wadden, Rottumeroog, Vogeleiland, Neeltje Jans en natuureiland Sophiapolder. Stap eens op de boot voor deze twee mooie eilanden.

Tiengemeten

Het eiland Tiengemeten ligt middenin het Haringvliet, vlakbij Rotterdam. Ooit was het een eiland waarop actief geboerd werd, maar in 2007 is het omgevormd tot een onbewoond natuureiland. Je wandelt er door gebieden die namen dragen als ‘Weemoed’, ‘Weelde’ en ‘Wildernis’ en die het leefgebied vormen voor dieren als bevers en zeearenden. Natuurmonumenten heeft vier wandelroutes uitgezet, van 3,5 tot 10 kilometer. Kijk voor meer informatie over deze routes op deze pagina.

Afbeelding 1 | Eilandwandelen in Nederland
Foto: TasfotoNL

De Woude

Bij velen onbekend, maar dit eiland ligt toch echt beeldschoon te wezen in het Alkmaardermeer. Op slechts een steenworp afstand van steden als Alkmaar en Zaandam. Omdat je er met een pontje naartoe moet, levert de Woude een instant-vakantiegevoel op. Een wandeling van 7 kilometer voert je rondom het eiland, langs kronkelende sloten, polders, wuivend riet, weilanden vol vogels, het Alkmaardermeer en het dorp de Woude.

De complete TV-TAS

Ook op de overbekende Waddeneilanden Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog kun je nog het wilde eilandgevoel krijgen. Ga op Texel bijvoorbeeld wandelen in de Hors of in de Slufter en bezoek op Vlieland de Vliehors, ook wel de ‘Sahara van het noorden’ genoemd. Voor Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog geldt: het oosten van de eilanden is het ruigst. Rustigere wandelgebieden zijn bijvoorbeeld de Boschplaat (Terschelling) en het Oerd (Ameland).