Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelen op de Marker Wadden, een splinternieuw natuurgebied

Nederland is sinds een paar jaar een natuurgebied rijker: de Marker Wadden. Wat zijn in dit splinternieuwe gebied de wandelmogelijkheden? Welke wandelroutes en -paden zijn er? Wandel.nl ging op onderzoek uit.

De Marker Wadden
De Marker Wadden

Wat zijn de Marker Wadden?

De Marker Wadden vormen een splinternieuw natuurgebied in het Markermeer, op ongeveer negen kilometer van Lelystad. Het nieuwe gebied van 1000 hectare bestaat uit een groep natuureilanden die zijn aangelegd door Natuurmonumenten. Enerzijds om extra leefgebied voor vogels te maken, anderzijds om het troebele Markermeer weer helder te krijgen. De eilanden zijn gemaakt door zand en slib op te spuiten in het Markermeer, net zoveel totdat het zand boven het water uitkomt.

Eén eiland is sinds september 2018 toegankelijk voor publiek, de overige vier eilanden zijn voor de natuur. Op en rond deze eilanden leven vogels, vissen, insecten en veel planten. Het gebied is een paradijs voor vogelliefhebbers, want vogels zijn er volop. Visdieven, oeverzwaluwen, kluten: een willekeurige greep uit de grote vogelbevolking van de eilanden. In 2022 bleek uit onderzoek dat er in een paar jaar tijd 27 soorten broedvogels en 170 plantensoorten in het gebied zijn bijgekomen.

Wandelen op de Marker Wadden

Op het toegankelijke eiland ligt in totaal 12 kilometer aan wandelpaden. Er zijn twee wandelroutes uitgezet: een korte route van 2,5 kilometer en een lange route van 6 kilometer. Startplaats van beide routes is de natuurhaven van het eiland.

Op de Marker Wadden kun je veel kluten zien
Op de Marker Wadden kun je veel kluten zien

Vogels op ooghoogte

Je wandelt over schelpen- en vlonderpaden. Langs deze paden vind je op drie plekken een vogelkijkhut en je komt langs een twaalf meter hoge uitkijktoren, de Steltloper. Als het helder weer is, kun je zelfs tot Enkhuizen kijken. Vergeet dus niet je verrekijker mee te nemen voordat je op pad gaat. Ook de moeite waard voor een tussenstop is vogelkijkhut Duikeend. Vanuit deze hut zie je de zwemmende vogels op ooghoogte. Net alsof je er tussen zwemt.

Voedselgebied voor trekvogels

De wandelpaden liggen in een duinlandschap en in een, zoals we dat noemen, plas-drasgebied. Het ondiepe water is in trek bij vogels als lepelaars, die in het water naar plankton en slakjes zoeken. Vooral in het voor- en najaar zie je veel vogels, die tijdens hun lange trektocht de Marker Wadden aandoen om hun energievoorraad aan te vullen. Als ze genoeg voedsel hebben gezocht, vliegen ze door naar hun eindbestemming in het noorden of zuiden.

De Marker Wadden vanuit de lucht
De Marker Wadden vanuit de lucht, foto: Wikimedia

Moerasandijvie?

Zie je in het voorjaar of aan het begin van de zomer gele bloemen in het water staan? Dat is moerasandijvie: een plant die van natte gebieden houdt en die je vaak ziet in kreken en duinplassen. In de bloemen van moerasandijvie zit veel nectar en daar komen allerlei insecten op af.

Hoe kom je op de Marker Wadden?

De boot naar Marker Wadden vaart dagelijks van maart tot en met oktober en vertrekt vanaf de Bataviahaven in Lelystad. De overtocht duurt een half uur. In de winter wordt er ook gevaren, maar niet elke dag. Kijk op deze site voor de tarieven en vertrektijden. 

Wil je bewegende beelden van de natuur op de Marker Wadden zien? Bekijk dan deze reportage die de NOS dit najaar maakte:

Ligging van de Marker Wadden in het Markermeer
Ligging van de Marker Wadden in het Markermeer, bron: Wikimedia