Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Pionieren in de polder: Nationaal Park Nieuw Land

Nationaal Park Nieuw Land ligt op de voormalige bodem van de Zuiderzee. Je kunt dit nieuwe natuurpark in Flevoland ontdekken via het Pionierspad (LAW 1-2).

Nationaal Park Nieuw Land
Unesco-Werelderfgoed Schokland, foto: Sietske de Vet

Sinds 2018 heeft Nederland er een nieuw natuurpark bij, Nationaal Park Nieuw Land. De naam zegt het al: dit natuurgebied bevindt zich op nieuw land. Nou ja, land… ruim driekwart bestaat uit water, de rest ligt in de Flevopolder. Dit jonge stukje Nederland ontdek je via het Pionierspad (LAW 1-2).

 

Vogelkijkgebied

Nationaal Park Nieuw Land, dat eigenlijk op de bodem van de voormalige Zuiderzee ligt, bestaat uit de Oostvaardersplassen, Lepelaarsplassen, eilandengroep Marker Wadden en delen van het Markermeer. Het gebied in Flevoland staat bekend om de talloze vogels die er neerstrijken, waaronder de zeearend. Ook heckrunderen en konikpaarden grazen er in groten getale. Om de natuur te beschermen, is het park slechts gedeeltelijk opengesteld voor publiek.

De Marker Wadden
De Marker Wadden

Marker Wadden

Toch zijn sommige plekken wél toegankelijk. Zo kun je vanaf Lelystad met de veerboot naar de Marker Wadden varen. De eilandengroep is volop in ontwikkeling, maar het Haveneiland is sinds 2018 al opengesteld. Je kunt er vogels spotten, naar een strandje lopen of wandelen over voet- en vlonderpaden. Vanaf dit voorjaar kun je er zelfs overnachten in een eilandhuisje.

Pionieren in de polder

Het Pionierspad, een Lange-Afstand-Wandelpad (LAW) door de Noordoostpolder en de Flevopolder, doet ook delen van Nationaal Park Nieuw Land aan. De 217 kilometer lange wandelroute doorkruist Unesco-Werelderfgoed Schokland van noord naar zuid en komt onder andere door de Oostvaardersplassen. En je kunt deze langeafstandswandeling goed onderbreken met een bezoek aan de Marker Wadden. Ga net zoals de eerste bewoners van de Noordoostpolder, waarnaar het wandelpad is vernoemd, op pionierstocht door de provincie Flevoland met de kaarten en gps-tracks van de herziene route.