Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Vijf keer bijzondere natuur spotten in het Waterloopbos

Bij Rijksmonument Waterloopbos in de Flevolandse Noordoostpolder leer je niet alleen over de relatie van Nederland met water, maar kom je ook bijzondere natuur tegen. Wandel.nl gidst je langs vijf opmerkelijke dieren en planten.

Waterloopbos in de Noordoostpolder

In het Waterloopbos in de Noordoostpolder vind je meer dan dertig schaalmodellen van het Waterloopkundig Laboratorium. Je kan hier in een paar stappen van de Deltawerken naar de haven van Bangkok wandelen. De stroompjes en ruïnes trekken bijzondere natuur aan. Houd dus je ogen en oren open voor de volgende vijf dieren en planten.

De ijsvogel
De ijsvogel

1. De ijsvogel

Een schoonheid, met zijn blauwe en oranje kleuren. Dit vogeltje zit vaak in de bosrand en doet vanuit daar aanvallen op de vissen in de stromende beekjes, die je overal in het Waterloopbos tegenkomt.

2. De beeklibel

Libellen hebben in de eerste fase van hun leven stromend water nodig. In het Waterloopbos is dat er voldoende, waardoor je mooie exemplaren tegenkomt, zoals de metallic blauwe beekjuffer.

De beeklibel
De beeklibel

3. De grote gerande oeverspin

Deze spin dankt zijn naam aan de twee geelwitte strepen aan de zijkanten van zijn lichaam. De grote gerande oeverspin haalt zijn eten uit het water en kan hier zelfs overheen lopen. Zo kan hij insecten grijpen die in het water zijn bel

4. De tongvaren

Rond de waterkundige schaalmodellen in het Waterloopbos zie je geregeld tongvarens groeien, die van schaduwrijke, vochtige en stenige plekken houden. De plant is te herkennen aan de tongvormige bladeren.

De gekraagde aardster
De gekraagde aardster

5. Paddenstoelen

Met het zand dat nodig was voor de vele onderzoeken in het Waterloopkundig Laboratorium in de vorige eeuw, kwamen ook sporen en zaden mee van paddenstoelen. Het resultaat: er groeien nu meer dan 400 soorten unieke paddenstoelen in het gebied, waaronder exemplaren van wel 50 centimeter hoog.

Deze paddenstoelen luisteren naar bijzondere namen als ‘geaderde hertenzwam’ en de ‘gekraagde aardster’.

Meer info over het Waterloopbos