Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Piepklein, felblauw en razendsnel: de ijsvogel

Met zijn blauw-oranje verenpak is de ijsvogel een opvallende verschijning. Geen wonder dat de vogel populair is bij fotografen en natuurliefhebbers. Wandel.nl vertelt je waar jij de ijsvogel tegen kunt komen.

ijsvogel

Vis is de favoriete maaltijd van de ijsvogel. Je zult het vogeltje dus alleen tegenkomen tijdens een wandeling langs visrijk water. De vogels zitten vaak rechtop op een laaghangende tak boven het water, op de uitkijk voor een lekker hapje. Of je ziet ze vlak over het water heen schieten. Ziet de vogel een visje, dan duikt hij het water in. Wil jij de ijsvogel graag tegenkomen tijdens je wandeling? Houd je oren dan gespitst en luister naar een scherpe hoge roep. Kijk goed om je heen, blijf rustig staan en heb geduld.  

In welke gebieden leeft de ijsvogel?

De favoriete plek van de ijsvogel is langs zoet, stromend, helder water met wat bomen en struiken langs de kant. Maar ook langs visrijk stilstaand water kan je de vogel in Nederland tegenkomen. In de winter trekt hij zelfs wel eens naar brak of zout water. Alles om voldoende voedsel te vinden. Via Waarnemingen.nl kan je zien waar de ijsvogel bij jou in de buurt is gespot. De meeste ijsvogels broeden op de zandgronden van oostelijk Noord-Brabant, Limburg en de Achterhoek, in de duinstreek en langs de grote rivieren. Door de zachtere winters komt de vogel op steeds meer plekken in Nederland voor.

Wandelroutes langs ijsvogels

Ackerdijkse Plassen (Zuid-Holland)

Tijdens deze rondwandeling van 6,6 kilometer rond de Achterdijkse Plassen ontdek je dit bijzondere vogelgebied tussen Rotterdam en Delft. Het natuurgebied zelf is afgesloten om de rust voor de vogels te bewaren. Toch is dit bijzondere natuurgebied ontzettend goed te beleven. Drie uitkijkpunten rondom de Ackerdijkse Plassen geven je alle drie een totaal ander uitzicht! Neem dus je verrekijker mee. Elk seizoen zijn er talloze vogels zoals de ijsvogel te spotten. De route start bij parkeerplaats Berkelse Zweth.

ijsvogel

Langs de oevers van de Swalm (Limburg)

Ontdek tijdens deze korte rondwandeling van 3,3 kilometer de oevers van de Swalm. Het mag dan geen machtige rivier zijn, maar vastberaden kronkelt de beek door het Limburgse landschap naar de Maas. Aan de oever is het goed toeven. Dat vinden wilde zwijnen, dassen en ijsvogels ook. Je geniet niet alleen van het kabbelende water, maar je ontdekt ook oud bos, heidevelden en graslanden van Limburg. De route start bij Pension Groenwoud en is groen gemarkeerd.

Meer informatie

Tienhovense Plassen (Utrecht)

Maak in 7,7 kilometer een rondwandeling door het oer-Hollandse landschap van Tienhoven. Je wandelt langs plassen en kruidenrijke graslanden, waar tal van vogels leven en zeldzame planten groeien. Onderweg rust je even uit bij de picknickplek en passeer je de historische molen de Trouwe Wachter. De route wordt aangegeven door bewegwijzering van het Wandelnetwerk Utrecht. De route start bij Streekmuseum Vredegoed, vanuit hier volg je de knooppunten.

Meer informatie
ijsvogel
ijsvogel

Beek de Beerze (Noord-Brabant)

Loop de wandelroute Kerkpad Kampina van 4,3 kilometer en speur naar de ijsvogel langs de beek de Beerze. Ook wandel je door voormalig productiebos, over oude afvoersloten en misschien sta je wel oog in oog met runderen. De route start bij Parkeerplaats Kempseweg bij Boxtel en is aangegeven met bruine paaltjes.

Meer informatie

De Bekendelle (Gelderland)

In het uiterste hoekje van de Achterhoek ligt natuurgebied Bekendelle. Hier vind je de wandelroute Natuurtocht Bekendelle van 7,3 kilometer die je door het beschermde oerbos leidt. Wie een bezoek brengt aan dit bos zal het kabbelende water van de Boven-Slinge horen. Het water waarbij de ijsvogel ook te vinden is, of de grote gele kwikstaart. Rust en stilte overheersen in dit natuurgebied. De route wordt gemarkeerd door bordjes met paarse voetstapjes, maar je kunt ook een GPX-bestand downloaden.

Meer informatie
ijsvogel

Coendersborg (Groningen)

Elke zondagmiddag kan je een bezoek brengen aan het landgoed Coendersborg. Een historische parel in het Westerkwartier. Rondom Coendersborg ligt een bos dat altijd is geopend voor een mooie wandeling. Het gebied bestaat uit heide, graslanden en loof- en naaldbos. Bijzondere inwoners van het bos zijn de ijsvogel, ree en de bosuil. De ijsvogel komt voornamelijk af op de grachten van het landgoed. Over het landgoed loopt een wandeling van 4,5 kilometer, te volgen via blauwe paaltjes.

Meer informatie

De Dinkel (Overijssel)

De Dinkelroute van 2,8 kilometer door het Lutterzand is een prachtige korte route langs de steile oevers van het riviertje de Dinkel in Twente, het domein van de ijsvogel en grote gele kwikstaart. In de zomer kan je ook heerlijk pootjebaden in de Dinkel. De route start bij Restaurant Paviljoen Lutterzand en is te volgen doormiddel van de gele markering.

Meer informatie

Oproep

Ken jij nog een andere wandelroute waarop je kans hebt om een ijsvogel tegen te komen? Laat het ons weten. Inspireer andere wandelaars en stuur een mail naar redactie@wandel.nl of stuur een berichtje via Facebook of Instagram.