Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Vogels kijken tijdens je wandeling in de winter

Elk jaar komen er miljoenen vogels uit Scandinavië en Rusland naar ons land gevlogen om hier te overwinteren. Wandel.nl vertelt je meer over deze opvallende wintergasten die jij kunt tegenkomen tijdens je wandeling.

Smient

In maart vertrekken de meeste gevleugelde overwinteraars weer terug naar hun broedplekken in het noorden. Pak dus snel je verrekijker, ga er deze winter nog op uit en geniet. Wij geven je per vogel een mooie winterwandeling als optie, waarbij recente waarnemingen als uitgangspunt zijn genomen. Hier is de kans groot dat je deze overwinteraar kunt spotten. Maar houd ook je ogen open voor andere (trek)vogels, want op veel plekken vind je meer dan één soort.

Op pad met apps voor vogelaars

Om zeker te zijn van verblijfplaatsen van vogels kun je apps raadplegen waarin vogelaars hun waarnemingen noteren. Onze favoriete apps en sites:

Drieteenstrandlopers

In het najaar landen de drieteenstrandlopers op de Nederlandse zandstranden. Daar dribbelen ze in groepjes met de golven heen en weer, alsof ze het water uitdagen, maar geen natte poten willen krijgen. Wat ze eigenlijk aan het doen zijn, is zoeken naar wormpjes, die ze makkelijk uit het doorweekte zand kunnen trekken. De drieteenstrandlopers hebben hun naam te danken aan het ontbreken van een achterteen, ze hebben dus drie tenen in plaats van vier.

Wandeltip: Wandelroute Bergen aan Zee – 12,5 kilometer

Drieteenstrandlopers
Drieteenstrandloper. (Foto: © Shutterstock)
Koperwiek
Koperwiek. (Foto: © Shutterstock)

Koperwiek

De koperwiek is een lijsterachtige met een opvallende koperrode oksel. Van september tot mei strijken deze vogels neer in Nederland om zich vol te eten met onze suikerrijke bessen. Dankzij de suikers zitten de bessen vol met energie, erg belangrijk voor de lijsterachtigen die hier ’s winters verblijven. In de duinen heb je een grote kans om de koperwiek te spotten. Maar je vindt ze ook gewoon in je tuin of in het park.  

Wandeltip: Wandelroute Dodaarspad in Lelystad – 12 kilometer

Kramsvogel

De kramsvogel lijkt een beetje op de koperwiek. Beide soorten hebben een gestipte borst. Bij de koperwiek heeft deze een oranjegele tint. Deze vogels hebben een bruine mantel en een overwegend grijze kop. De vogel is dol op bessen en fruit en is daarom goed in fruitteeltgebieden te zien. Maar ze zoeken ook voedsel in weilanden. Misschien hoor je deze vogel eerder dan dat je hem ziet met zijn karakteristieke ‘tsjak-tjsak-tjsak’ roep.

Wandeltip: Wandelroute Stuifzandroute Strabrechtse Heide in Mierlo – 7 kilometer

Kramsvogel
Kramsvogel. (Foto: © Shutterstock)
Keep
Keep. (Foto: © Wikimedia, Pierre Dalous)

Keep

Deze vinken uit Scandinavië komen vanaf oktober/november naar ons land. Ze vallen vooral op door de combinatie van witte buik, oranje borst en zwart-oranje vleugels. Vinken en kepen houden zich ’s winters op in gemengde groepen. Je vindt ze vaak in beukenbossen, waar ze de afgevallen beukennootjes eten.

Wandeltip: Wandelroute Heidestein in Zeist – 4,5 kilometer

Klapekster

De klapekster is een opvallende vogel. Deze soort spietst zijn prooien aan stekels en aan prikkeldraad. Op deze wijze wordt een voedselvoorraad aangelegd. Ze eten voornamelijk woelmuizen en kevers en in de winter zelfs zangvogels. Hun uiterlijk maakt de vogel helemaal af, met hun zwart-witte maskers lijken het net boeven. Je vindt de vogels op heide, hoogveen, duinen en in open moerasgebieden.

Wandeltip: Wandelroute Leersumse Veld in Leersum – 6 kilometer
Wandelroute Natuur zonder drempels – 3 kilometer, alternatief voor mindervaliden

Klapekster
Klapekster. (Foto: © Wikimedia, Marek Szczepanek)
Blauwe kiekendief
Blauwe kiekendief. (Foto: © Shutterstock)

Blauwe kiekendief

Blauwe kiekendieven leven in open, vochtige gebieden: duinen, moerassen, akkers en graslanden. Ze eten voornamelijk kleine zoogdieren en konijnen, maar ook kleine vogels staan op het menu. Mannetjes zijn opvallend licht van kleur met zwarte vleugelpunten. Vrouwtjes zijn bruin van kleur met zwarte banden over de staart en ondervleugels.

Wandeltip: Landgoedwandeling Oranjewoud in Heerenveen – 12,5 kilometer

Smient

De smient vind je in grote groepen op plassen en meren. Soms wel met duizenden bij elkaar. Als ze op het water dobberen, slapen ze meestal. De mannetjes zijn in de winter felgekleurd, met een kastanjebruine kop met roomgele streep op het voorhoofd. ’s Avonds trekken de eenden naar de graslanden om te eten.

Wandeltip: Klompenpad Leuvenschepad in Leuvenheim– 14 kilometer

Smient
Smient. (Foto: © Shutterstock)
Wintertaling
Wintertaling. (Foto: © Shutterstock)

Wintertaling

Wintertalingen zijn een van de kleinste eenden in Nederland. Je vindt ze vooral in open gebieden met een moerassig karakter. Met hun kop onder water verzamelen ze kleine waterdieren en plantaardig materiaal. Het mannetje valt op door de kastanjebruine kop en donkergroene vlek rond het oog.

Wandeltip: De Kwade Hoek – diverse wandelroutes en afstanden

Grote zaagbek

De grote zaagbek is een grote langwerpige eend met een opvallend lange, dunne snavel. Ze hebben iets weg van een fuut. De eend eet vooral vis, je vindt hem daarom op grote niet-bevroren meren en rivieren waar veel vis te vinden is. Om vis te vangen, kan deze vogel tot wel 10 meter diepte duiken. De mannetjes zijn grotendeels wit met een zwart-groene kop. Vrouwtjes zijn grijs van kleur met een roodbruine kop.

Wandeltip: Biesboschpad – rondwandeling Jantjesplaat – 16,9 kilometer

Grote zaagbek
Grote zaagbek. (Foto: © Shutterstock)
Rotgans
Rotgans. (Foto: © Wikimedia, Hobbyfotowiki)

Rotgans

De rotgans dankt zijn naam aan het geluid dat de vogel maakt, een laag "rrrò… rrrò" gekwaak. De ganzen vliegen helemaal vanuit de Siberische toendra’s naar Nederland om te overwinteren. Je herkent de rotgans aan de zwarte kop en hals, donkergrijs lichaam en witte bil. Je kunt ze onder meer spotten in de graslanden van het Waddengebied en in de Zeeuwse Delta.

Wandeltip: Wandelroute Fort Rammekenshoek in Ritthem – 2,3 kilometer

Grutto

Eind februari komen de eerste grutto's, die in het warmere zuiden hebben overwinterd, terug naar Nederland. In de 20e eeuw was de grutto een veel geziene weidevogel en broedde de vogel vrijwel alleen in Nederland. Maar sinds de eeuwwisseling gaat de populatie sterk achteruit door habitatverlies en wijken de vogels uit naar andere gebieden om te broeden. Toch weten ook paartjes ons land nog te waarderen en keren ze terug naar de weidegronden, waar ze op hun lange stelten zoeken naar wormen en insecten.

Wandeltip: Wijde Aa route in Hoogmade – 19,2 kilometer

vogels kijken tijdens je winterwandeling; grutto
Grutto. (Foto: © Shutterstock)
Vogels kijken tijdens je wandeling in de winter; Lepelaar
Lepelaar. (Foto: © Shutterstock)

Lepelaar

In tegenstelling tot de grutto komen er steeds meer broedparen lepelaars in ons land gedurende het voorjaar. Met hun opvallende breed uitlopende snavel is de lepelaar een makkelijk te herkennen vogel die vanaf eind februari zijn plekje in het Nederlandse landschap weer inneemt.

Wandeltip: Wandelroute De Muy en De Slufter op Texel – 11 kilometer

Heb jij ze gespot?

Ben jij een van deze vogels tegengekomen tijdens je wandeling? Deel je foto’s en bevindingen dan met ons via Instagram of Facebook. Dan weten andere wandelaars waar zij de vogels kunnen bekijken én wij vinden het natuurlijk ook gewoon mooi om deze foto's te zien!