Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Vogels kijken tijdens je winterwandeling

Elk jaar komen er miljoenen vogels uit Scandinavië en Rusland naar ons land gevlogen om hier te overwinteren. Wandel.nl vertelt je meer over tien opvallende wintergasten die jij kunt tegenkomen tijdens je wandeling

Smient

Trekvogels overwinteren in Nederland omdat het hier minder koud is en hier nog genoeg voedsel te vinden is. In dit artikel ontdek je waar je tien opvallende trekvogels kunt tegenkomen. In maart vertrekken ze alweer terug naar hun broedplekken in het noorden. Pak dus snel je verrekijker, ga eropuit en geniet.

Drieteenstrandlopers

Drieteenstrandlopers

In het najaar landen de drieteenstrandlopers op de Nederlandse zandstranden. Daar dribbelen ze in groepjes met de golven heen en weer, alsof ze het water uitdagen maar geen natte poten willen krijgen. Wat ze eigenlijk aan het doen zijn, is zoeken naar wormpjes, die ze makkelijk uit het doorweekte zand kunnen trekken. De drieteenstrandlopers hebben hun naam te danken aan het ontbreken van een achterteen, ze hebben dus drie tenen in plaats van vier.

Koperwiek

De koperwiek is een lijsterachtige met een opvallende koperrode oksel. Van september tot mei strijken deze vogels neer in Nederland om zich vol te eten met onze suikerrijke bessen. Dankzij de suikers zitten de bessen vol met energie, erg belangrijk voor de lijsterachtigen die hier ’s winters verblijven. In de duinen heb je een grote kans om de koperwiek te spotten. Maar je vindt ze ook gewoon in je tuin of in het park.  

Koperwiek
Kramsvogel

Kramsvogel

De kramsvogel lijkt een beetje op de koperwiek. Beide soorten hebben een gestipte borst. Bij de koperwiek heeft deze een oranjegele tint. Deze vogels hebben een bruine mantel en een overwegend grijze kop. De vogel is dol op bessen en fruit en is daarom goed in fruitteeltgebieden te zien. Maar ze zoeken ook voedsel op weilanden. Misschien hoor je deze vogel eerder dan dat je hem ziet met zijn karakteristieke ‘tsjak-tjsak-tjsak’ roep.

Keep

Deze vinken uit Scandinavië komen vanaf oktober/november naar ons land. Ze vallen vooral op door de combinatie van witte buik, oranje borst en zwart-oranje vleugels. Vinken en kepen houden zich ’s winters op in gemengde groepen. Je vindt ze vaak in beukenbossen, waar ze de afgevallen beukennootjes eten.

Keep
Keep (Afbeelding: Wikimedia Pierre Dalous)
Klapekster
Klapekster (Afbeelding: Wikimedia Marek Szczepanek)

Klapekster

De klapekster is een opvallende vogel. Deze soort spiest zijn prooien aan stekels en aan prikkeldraad. Op deze wijze wordt een voedselvoorraad aangelegd. Ze eten voornamelijk woelmuizen en kevers, en in de winter zelfs zangvogels. Hun uiterlijk maakt de vogel helemaal af, met hun zwart-witte maskers lijken het net boeven. Je vindt de vogels op heide, hoogveen, duinen en in open moerasgebieden.

Blauwe kiekendief

Blauwe kiekendieven leven in open, vochtige gebieden: duinen, moerassen, akkers en graslanden. Ze eten voornamelijk kleine zoogdieren en konijnen, maar ook kleine vogels staan op het menu. Mannetjes zijn opvallend licht van kleur met zwarte vleugelpunten. Vrouwtjes zijn bruin van kleur met zwarte banden over de staart en ondervleugels.

Blauwe kiekendief
Smient

Smient

De smient vind je in grote groepen op plassen en meren. Soms wel met duizenden bij elkaar. Als ze op het water dobberen, slapen ze meestal. De mannetjes zijn in de winter felgekleurd, met een kastanjebruine kop met roomgele streep op het voorhoofd. ’s Avonds trekken de eenden naar de graslanden om te eten.

Wintertaling

Wintertalingen zijn een van de kleinste eenden in Nederland. Je vindt ze vooral in open gebieden met een moerassig karakter. Zoals natuurgebied Tiengemeten. Met hun kop onder water verzamelen ze kleine waterdieren en plantaardig materiaal. Het mannetje valt op door de kastanjebruine kop en donkergroene vlek rond het oog.

Wintertaling
Grote zaagbek

Grote zaagbek

De grote zaagbek is een grote langwerpige eend met een opvallend lange, dunne snavel. Ze hebben iets weg van een fuut. De eend eet vooral vis, je vindt hem daarom op grote niet-bevroren meren en rivieren waar veel vis te vinden is. Om vis te vangen, kan deze vogel tot wel 10 meter diepte duiken. De mannetjes zijn grotendeels wit met een zwart-groene kop. Vrouwtjes zijn grijs van kleur met een roodbruine kop.

Rotgangs

De rotgans dankt zijn naam aan het geluid dat de vogel maakt, een laag "rrrò… rrrò" gekwaak. De ganzen vliegen helemaal vanuit de Siberische toendra’s naar Nederland om te overwinteren. Je herkent de rotgans aan de zwarte kop en hals, donkergrijs lichaam en witte bil. Je kunt ze onder meer spotten in de graslanden van het Waddengebied en in de Zeeuwse Delta.

Rotgans
Rotgans (Afbeelding: Wikimedia Hobbyfotowiki)

Heb jij ze gespot?

Ben jij een van deze vogels tegengekomen tijdens je wandeling? Deel je foto’s en bevindingen dan met ons via Instagram of Facebook. Dan weten andere wandelaars waar zij de vogels kunnen bekijken én wij vinden het natuurlijk ook gewoon mooi om deze foto's te zien!