Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

De Kwade Hoek: overwinteraars spotten

In natuurgebied de Kwade Hoek op Goeree-Overflakkee kun je in deze maanden veel overwinterende vogels zien. Hoog tijd om dit bijzondere gebied te gaan verkennen! We zochten drie wandelroutes voor je uit.

afbeelding van het waterrijke landschap in de Kwade Hoek.
(Foto: © Ben Hell, via Flickr)

De Kwade Hoek is een uniek stukje Nederlandse kust. Als je vanuit Rotterdam de Haringvlietdam bent overgestoken naar Goeree-Overflakkee, het schiereiland van de provincie Zuid-Holland, kun je het karakteristieke van dit gebied al zien. De sterke stroming en de getijden hebben hier voor een breed en grillig strand gezorgd.

Pleisterplaats voor trekvogels

Wat dit natuurgebied echt bijzonder maakt, is de invloed van zowel zout als zoet water. De zee stroomt hier bij hoogtij door tot diep in het gebied. Hoe meer landinwaarts je komt hoe zoeter het water. Die combinatie trekt allerlei flora en fauna aan die vergelijkbaar is met het waddengebied. Voor trekvogels als de Koperwiek en Kramsvogels zijn de bessenstruiken in de Kwade Hoek bijvoorbeeld een belangrijk bevoorradingsstation voor hun reis naar het zuiden. In de winter blijven nog genoeg vogels over die De Kwade Hoek een waar paradijs vinden. Zo kun je de ijsgors, sneeuwgors, slechtvalk, strandleeuwerik, de lepelaar, de scholekster en andere steltlopers spotten.

Bij het wandelen is het goed om te weten dat het buitendijkse natuurgebied in de herfst en winter nogal drassig kan zijn. Waterdichte wandelschoenen of laarzen zijn dus geen overbodige luxe!

afbeelding van een man met verrekijker in de Kwade Hoek.
(Foto: © Shutterstock)
afbeelding van het landschap in de Kwade Hoek.
(Foto: © Shutterstock)

1. Wandelroute De koploper (20 km)

Op deze wandelroute kun je dit bijzondere gebied vanuit alle hoeken ontdekken. De route met blauwe paaltjes bestaat uit twee delen van 10,8 en 8,2 km. Als je van plan bent beide lussen te doen, kun je het beste bij parkeerplaats Kwade Hoek starten, want daar sta je precies tussen de twee routes in. Bij het eerste deel loop je een heel stuk over het strand tot een duinopening. Daar ga je de Kwade Hoek in, waar een paar keer per jaar door een slufter zout zeewater naar binnenstroomt. Dit moerasachtige gebied met kreken is bijzonder door de overgang van zout naar zoet water. In het tweede deel van de route word je getrakteerd op een weids uitzicht op de Kwade Hoek. In deze lus van 8 km zit ook veel afwisseling met stukken bos, een stukje strand tegen de Haringvlietdam en zelfs nog vlak polderland. Vergeet zeker ook niet even te stoppen bij het uitkijkpunt waar je heel goed vogels kunt spotten en vooral ook naar ze kunt luisteren, want ze zorgen hier voor een eigen concert.

Meer informatie over de route in twee delen vind op deze en op deze pagina.

2. Wandelroute De ruige rand van Nederland (13,8 km)

Deze route lijkt op de Koploper, maar is net iets korter. Je begint ook op parkeerplaats De Kwade Hoek en wandelt dan in een soort achtje, waardoor je eveneens de grote diversiteit van dit gebied kunt ervaren. Dat begint bij de Duinen van Goeree en een stukje strand. Daarna volgt eenzelfde soort lus door het bos- en poldergebied richting de Haringvlietdam. Als je een kortere wandeling wilt maken, dan kun je ook alleen het eerste lusje van ongeveer 5 kilometer doen of juist het tweede deel van het achtje.

Meer informatie over deze route
afbeelding van het polderlandschap in de Kwade Hoek.
(Foto: © Shutterstock)
afbeelding van het waterrijke landschap in de Kwade Hoek.
(Foto: © Shutterstock)

3. Wandelroute Door de Kwade Hoek (4 km)

Korter wandelen is hier zeker geen schande, want het mulle zand en het drassige land maken het best zwaar lopen. De route ‘Door de Kwade Hoek’ voert je met 4,27 km door de natste delen van het gebied. Sommige lagere delen staan altijd onder water, daar zijn vlonders neergelegd zodat je niet hoeft te waden. Anders zou je ook heel wat natuur verstoren, want hier leggen rugstreeppadden, kikkers en libellen hun eitjes. Ook de kreekloop staat het hele jaar gedeeltelijk vol water. Verderop kom je over een duinenrij, waar je kunt zien dat het zeewater ’s winters diep het gebied binnenkomt. Vanaf een duintop heb je goed zicht op het karakteristieke van De Kwade Hoek, want door de wind en de zee verandert het landschap hier voortdurend.

Meer informatie over deze route