Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelroutes in Zeeland: 7x7 tips

Wandelen in zonnig Zeeland betekent lekker uitwaaien op randje zee en land. Maar er zijn ook oeroude dorpen die je kunt invlechten op je wandelroute. Wandel.nl geeft tips.

Header | Wandelroutes in Zeeland: 7x7 tips
Zeeuws strand (Foto: Shutterstock).

Van alle provincies heeft Zeeland de meeste uren zon. Althans, dat wordt weleens beweerd. Het lijkt ons genoeg reden om naar de Zeeuwse eilanden af te reizen. Lekker uitwaaien op randje zee en land, al zijn er ook prachtige oeroude dorpen die je kunt invlechten op je route.

Zeeland geeft haar geheimen online niet makkelijk prijs (veel info is afgeschermd en alleen tegen betaling verkrijgbaar), zelfs de wandelnetwerken staan niet online (zie punt 1). Toch vonden wij per eiland gelukkig heel veel mooie routes. Van noord naar zuid komen Schouwen-Duiveland, Sint-Philipsland en Tholen, Noord-Beveland, Zuid-Beveland, Walcheren en Zeeuws-Vlaanderen aan bod, zeven eilanden, 7x7 tips.

Tip: Het Oosterscheldepad (SP15) is een gemarkeerde meerdaagse wandeling die in 13 etappes Sint-Philipsland, Schouwen-Duiveland, Noord-Beveland en  Zuid-Beveland aaneen rijgt. Lekker lang wandelen, met veel zee, kust, en (beschermde) natuur aan je voeten!

Afbeelding 1 | Wandelroutes in Zeeland: 7x7 tips
Foto: Ad Snelderwaard.
Afbeelding 1 | Wandelroutes in Zeeland: 7x7 tips (1)
De vuurtoren van Haamstede (Foto: Shutterstock/Sara Winter).

De Zeeuwse wandelnetwerken

Het Wandelnetwerk Zeeland beslaat in totaal ongeveer 1500 kilometer aan wandelpaden en wandelroutes. Het is opgedeeld in meerdere kleine wandelnetwerken, waarvan dit tot nu toe de belangrijkste zijn. Ongeacht welk netwerk je aanklikt op Wandelnetwerken Zeeland je komt altijd uit op Zeelands webwinkel waar je tegen betaling een kaart van het betreffenden netwerk kunt kopen.

Afbeelding 3 | Wandelroutes in Zeeland: 7x7 tips
Natuurgebied Koudekerkse Inlage, Zuidkust Schouwen (Foto: Shutterstock/Roel Meijer).

Wandelen op Schouwen-Duiveland

Schouwen Duiveland heeft een fijn breed strand om te wandelen. Maar ook bos, polder en akkers. Boswachterij Westenschouwen is een prima uitwaaigebied. Stedelijke hoogtepunten zijn Zierikzee, Brouwershaven, Burgh Haamstede en Renesse.

Wandelroutes Schouwen-Duiveland

Wandelen op Noord-Beveland

Noord Beveland is omringd door de Noordzee, De Oosterschelde en Het Veerse Meer. Het eiland heeft 50 kilometer kustlijn, en de uitzichten zijn hier en daar spectaculair. Aan de noordzijde grenst Noord-Beveland aan Nationaal Park Oosterschelde waar getijdestromen hebben gezorgd voor bijzondere natuur met veel variatie in plant- en diersoorten.

Mooi wandelen is het op Noord-Beveland o.a. bij Neeltje Jans (op de overgang Schouwen-Duiveland en Noord-Beveland), Colijnsplaat (vissersdorp aan de Oosterschelde)en Kamperland (het grootste dorp van het eiland)

Wandelroutes Noord-Beveland

Afbeelding 4 | Wandelroutes in Zeeland: 7x7 tips
Veerse Meer, Noord-Beveland (Foto: Shutterstock/Jacco Vasseur).

Wandelen op Zuid-Beveland

Zuid Beveland is geen eiland, maar vormt samen met Walcheren een schiereiland. Een schiereiland met een Nationaal Landschap: de Zak van Zuid-Beveland. Kenmerkend voor het gebied zijn de fraaie polderlandschappen bezaaid met dijken en dijkjes. Er zijn meerdere netwerken aangelegd:

  • Netwerk Het Kiekendiefpad (klik hier voor een gedateerd overzicht). Over dit netwerk is het 75 km lange Kiekendiefpad aangelegd dat deels langs de oevers van het Veerse Meer en Nationaal Park de Oosterschelde loopt. Veel polders en dijken en littekens van de strijd tegen het water.
  • Netwerk Sporen in de Zak. Nationaal Landschap De Zak van Zuid Beveland bestaat uit kleine polders en talloze binnendijken en - dijkjes tjokvol wilde bloemen in voorjaar en zomer.
  • Wandelnetwerk Hart van Zeeland, Goes-Kapelle. Sluit aan op Wandelnetwerk Sporen in de zak. Een groot deel van het netwerk gaat over boerenland.

Mooie plaatsen met wandelroutes in Zuid-Beveland zijn o.a. Goes, Wolphaartsdijk en Nisse: een prachtig dorp (beschermd dorpsgezicht) omgeven door meidoornheggen en gaarden met fruitbomen.

Wandelroutes Zuid-Beveland

Afbeelding 5 | Wandelroutes in Zeeland: 7x7 tips
Walcheren, Domburg (Foto: Shutterstock/Edwin Butter).

Wandelen op Walcheren

Walcheren heeft veel kust en water, natuurlijk, maar meer dan dat. Bij De Manteling (noordoost van Domburg) kun je ook wandelen door een prachtig eikenbos. Verder heeft ook Walcheren veel mooie en levendige historische steden en dorpen, je ziet ze vaak van verre liggen (kerktorens!) Middelburg, Veere,  Vlissingen, Zoutelande, Westkapelle, Domburg en Vrouwenpolder. En waar de bus stopt, kun je zo een van de vele Groene Wissels oppikken en je wandeling beginnen.

Wandelroutes Walcheren

Wandelen op Tholen en St. Philipsland

Er is een wandelnetwerk aangelegd op Tholen en St. Philipsland, maar veel informatie is er (nog) niet te vinden, laat staan veel concrete wandeltips. Het heet 'Wandelnetwerk Eiland Tholen, Het best bewaarde geheim van Zeeland - Tholen en St. Philipsland' en omvat de dorpen Stavenisse, St. Annaland, Oud-Vossemeer, St. Philipsland en Anna Jacobapolder. Er zijn verschillende, korte ommetjes gerealiseerd.

Wandelroutes Tholen en St. Philipsland

Wandelen in Zeeuws-Vlaanderen

Er is een Zeeuws-Vlaanderen oost en een Zeeuws-Vlaanderen west, althans, dat is de indeling van de twee wandelnetwerken op het eiland. De hoogtepunten? In west Zeeuws-Vlaanderen (Wandelnetwerk 'Grenzeloos wandelen in West Zeeuws-Vlaanderen') vind je overal nog sporen van overstromingen. Veel dijken, prachtige polders, vele kilometers kust (Noordzee en Westerschelde), brede stranden aan de westkust en vooral: het fraaie natuurgebied Het Zwin, een voormalige zeearm waar de zee nog steeds vrij spel heeft en de lamsoor uitbundig kan bloeien. Oost Zeeuws-Vlaanderen (Wandelnetwerk 'Langs linies en kreken in Zeeuws-Vlaanderen') heeft akkers, bossen en pittoreske dorpen. In het noordoosten vind je Het Verdronken Land van Saeftinghe, het grootste brakwaterschor van Europa waar wandelen vooral struinen is. Hou de getijden goed in de gaten.

Mooie uitvalsbases voor wandelingen op Zeeuws-Vlaanderen zijn o.a. Aardenburg (de oudste stad van Zeeland), Cadzand (populaire badplaats) en Hulst (meest Vlaamse stad van Zeeland).

Wandelroutes Zeeuws-Vlaanderen