Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelroutes in de Zeeuwse zilte lucht geschikt voor mensen met reuma

Bewegen is voor iedereen belangrijk, ook voor mensen met reuma. Reuma is er in veel verschillende vormen en kan voor een ieder andere klachten en beperkingen met zich meebrengen. Het uitzoeken van een geschikte wandeling kan lastig zijn. Wandel.nl heeft daarom 5 routes uitgezocht waar (bijna) alle wandelaars van kunnen genieten.

Duinen

Deze wandelroutes in Zeeland zijn maximaal drie kilometer lang, (overwegend) vlak en variëren in ondergrond, van verhard tot volledig onverhard terrein. Bovendien begint de wandeling direct vanaf de parkeerplaats en zijn er faciliteiten als (openbaar) toilet of horeca aanwezig. Maar ook op de route zelf zijn er mogelijkheden om even een momentje rust te pakken op een bankje met bij voorkeur een mooi uitzicht.

Route 1: De Manteling in Oostkapelle

De Manteling van Walcheren is een bijzondere plek, waar je in een korte wandeling heel veel ziet. Deze buitenplaats kenmerkt zich door kaarsrechte lanen en slingerpaadjes van het aangelegde park rondom het 13e-eeuwse kasteel Westhove. Iets verder tref je het bijzondere eikenwoud met eeuwenoude bomen, die door invloed van de zilte lucht en wind klein zijn gebleven en vreemd zijn gevormd. Laat je verrassen door het landschap en geniet van de frisse zeelucht. Staatsbosbeheer heeft hier een aantal korte wandelingen uitgezet, maar je kunt ook lekker struinen.

Oostkapelle

Parkeren: Domburgseweg 59, Oostkapelle
Ondergrond: onverhard (gravel)
Lengte wandeling: wandelroute wit 2,4 kilometer en familiewandelroute welke rolstoeltoegankelijk is van 2,2 kilometer.
Faciliteiten: op de parkeerplaats is een openbaar toilet aanwezig dat goed wordt onderhouden.
Horeca: café in kasteel Westhove, Duinvlietweg 8, Oostkapelle

Meer informatie over de wandelroute
Renesse

Route 2: Rondje strand bij Renesse

Even heerlijk uitwaaien op het strand kan op veel plekken in Zeeland. Deze wandeling is een rondwandeling via het strand, zodat je niet dezelfde weg terug hoeft te lopen. De duinopgang kan een uitdaging zijn, aan één zijde wandel je het duin over via een trap en aan de andere zijde via een licht hellende heuvel. Maar op het strand aangekomen biedt één van de strandtenten een moment van rust. En een kopje koffie. Wie de tijd neemt om over de zee te turen heeft kans om zeehonden te spotten!

Parkeren: parkeerplaats Rampweg – Loane, Laone 32A, Renesse.
Ondergrond: verhard/onverhard. Deels over het strand.
Lengte wandeling: 1,7 kilometer.
Faciliteiten: Meerdere bankjes langs de route, niet op het strand. 
Horeca: diverse strandtenten en horecagelegenheden op de route en in de directe omgeving.

Bekijk de route

Route 3: Bezoek Neeltje Jans

Zeeland staat bekend om haar eeuwige strijd tegen de zee. De Deltawerken zijn een waar kunststukje in deze strijd. Op de Neeltje Jans neemt de natuur nu langzaamaan het werkeiland over. In dit jonge natuurgebied zie je hoe duinen groeien door de wind, die vrij spel heeft. Aan de Oosterscheldekant ligt een slikkengebied met een vogeleiland. Aan de Noordzeezijde ligt een slufter: een zandvlakte achter de duinen waar regelmatig zeewater binnenstroomt, waardoor een soortenrijke vegetatie kan ontstaan. Combineer je wandeling met een bezoekje aan het Deltapark Neeltje Jans of het informatiecentrum in het Topshuis.

Neeltje Jans

Parkeren:

  • parkeerplaats Topshuis, Dijkgraaf A.M. Gelukweg 1, Vrouwenpolder
  • parkeerplaats Hooghe Plaetweg, Vrouwenpolder
  • parkeerplaats Werkeiland Neeltje Jans, Faelweg 5, Vrouwenpolder
  • parkeerplaats Proef Zeeland, Faelweg 1, Vrouwenpolder

Ondergrond: verhard/onverhard
Lengte wandeling:

Faciliteiten: op de parkeerplaats van Proef Zeeland staat een openbaar toilet, de parkeerplaats Werkeiland Neeltje Jans geeft toegang tot het Deltapark (betaalde toegang) of bezoek het Informatiecentrum in het Topshuis.
Horeca: Proef Zeeland en diverse horecavoorzieningen in het Deltapark (betaalde toegang).

Meer info over het parelpad
Zwin

Route 4: Het Zwin op de grens met België

Natuurgebied Het Zwin ligt op de grens van Nederland en België en is een bijzonder landschap. Vroeger drong de zee ver het land binnen met stelsels van kreken en geulen en was het Zwin een open verbinding tussen de zee en de handelssteden Sluis en Brugge. Door verzanding werd Het Zwin onbevaarbaar en na inpoldering is er een gevarieerd natuurgebied ontstaan. Er is een gemarkeerde wandelroute van drie kilometer, die op de parkeerplaats start en langs het strandpaviljoen loopt. Maar wie slecht ter been is, kan de auto ook bij het paviljoen parkeren en vanaf daar de route inkorten, lekker zelf struinen of vanaf de parkeerplaats heen en weer naar het paviljoen (ongeveer 500 meter) lopen.

Parkeren: parkeerplaats Strand, kruising Kanaalweg/Gerrit van Hoekestraat in Retranchement
Ondergrond: verhard/onverhard, niet overal gelijk. In de herfst en de winter kan het nat en slikkerig zijn, dus houd hier rekening mee met je schoeisel. Het pad is vanaf de parkeerplaats tot het strandpaviljoen verhard. 
Lengte wandeling: 3 kilometer vanaf de parkeerplaats
Faciliteiten: niet van toepassing
Horeca: Strandpaviljoen De Zeemeeuw,  Gerrit van Hoekestraat 2, Retranchement . Check de site voor de openingstijden.

Bekijk de wandelroute

Route 5: Watersnoodramp in Ouwekerk

De watersnoodramp van 1953 heeft sporen in het Zeeuwse landschap achtergelaten. Bij Ouwekerk herinneren de kreken en de caissons aan één van de vele de dijkdoorbraken. Het is een bijzondere plek om rond te struinen. Zo kun je een stuk langs de kreek wandelen of een rondje rondom de indrukwekkende caissons. Als de dijkopgang geen obstakel is kun je ook richting de Oosterschelde wandelen en via het beleefpad door het bos weer terug. Vergeet niet het indrukwekkende Watersnoodmuseum te bezoeken in de caissons.

Parkeren: parkeerplaats bij de brasserie, Weg van de Buitenlandse Pers 3, Ouwerkerk.
Ondergrond: verhard/onverhard. 
Lengte wandeling: niet van toepassing.
Faciliteiten: Watersnoodmuseum, Weg van de Buitenlandse Pers 5, Ouwerkerk
Horeca: Museumbrasserie Het Vijfde Caisson, Weg van de Buitenlandse Pers 3, Ouwerkerk

Meer informatie over het gebied
Ouwerkerk, Watersnoodmuseum
Ouwerkerk, Watersnoodmuseum (Afbeelding Wikimedia Davidh820)

Help ons dit overzicht verder aan te vullen

Ken je een reumavriendelijke route? Stuur ons dan een e-mail met jouw tip naar redactie@wandel.nl  onder vermelding van 'Reumavriendelijke wandelroute'. We waarderen het enorm als je ons helpt om het overzicht aan te vullen om zo meer mensen te kunnen laten genieten van een fijne wandeling.

Zwin

Ontdek reumavriendelijke wandelroutes in andere provincies

Lees verder