Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Leuke wandelroutes voor mensen met reuma (en mooi voor iedereen)

Voor mensen met een vorm van reuma is het vaak lastig om vooraf te bepalen of een wandelroute geschikt is om te lopen. Wandel.nl heeft daarom 6 routes uitgezocht waar (bijna) alle wandelaars van kunnen genieten.

Wandelen

Gelderland is misschien wel een van de mooiste wandelprovincies in Nederland. Wist je dat er in de provincie ook verschillende wandelpaden zijn aangelegd speciaal voor mensen die minder goed ter been zijn? Zo kunnen ook zij wandelend genieten van de prachtige natuur in Gelderland, maar ook in andere provincies vind je aangepaste wandelroutes.

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende aandoeningen van je ‘bewegingsapparaat’ die niet door een ongeval zijn veroorzaakt. Je ‘bewegingsapparaat’ bestaat uit je gewrichten, spieren, pezen en botten. Het zorgt ervoor dat je je lichaam kunt bewegen. Eén op de negen mensen in Nederland heeft een vorm van reuma en elke dag komen er nog 700 mensen bij. Dagelijks hebben deze mensen te maken met pijn, stijfheid in de gewrichten en vermoeidheid. Deze symptomen zorgen ervoor dat wandelen niet vanzelfsprekend is. En dat terwijl bewegen juist erg belangrijk is voor mensen met een vorm van reuma.

Waar moet een wandelroute minimaal aan voldoen?

Omdat er veel verschillende soorten van reuma bestaan is het lastig om wandelroutes te vinden die aan ieders behoeftes voldoet. Wandel.nl heeft samen met ReumaNederland een aantal voorwaarden vastgesteld waar een wandelroute minimaal aan moet voldoen. Onderstaande wandelroutes zijn uitgekozen op hun afstand, ondergrond, tussentijdse zitmogelijkheden, parkeergelegenheden, rolstoeltoegankelijkheid en de mogelijkheid om naar de wc te kunnen. Per wandelroute worden deze onderdelen beschreven, zo kan je zelf beoordelen of jij de wandelroute kunt lopen. En -ook belangrijk- de wandelroutes zijn stuk voor stuk de moeite waard!

Bergherbos

Wandelroutes in Gelderland

’t Ommetje Bergherbos (Gelderland)

Nabij Montferland vind je het Ommetje Bergherbos, hier wandel je in 2 kilometer over halfverharde paden langs akkers en door bos. De route is ook toegankelijk met een rolstoel of rollator. De wandeling start bij Uitspanning ’t Peeske waar je kunt parkeren. Hier heb je ook de mogelijkheid om gebruik te maken van het toilet. Let wel op: i.v.m. de coronamaatregelen is ’t Peeske alleen in weekenden geopend van 10:00 tot 17:00 uur. Tijdens de wandeling kom je geen flinke klim tegen, maar het pad is op sommige stukken wel licht hellend. Onderweg passeer je meerdere bankjes waar je even kunt uitrusten en genieten van de natuur. De route is gemarkeerd met lichtgroene pijlen.

Meer informatie

De Veluwe bij Nunspeet (Gelderland)

Geniet in 1,7 kilometer van boswachterij Nunspeet. Over verharde paden wandel je onder de sparren en eiken door. Omdat de wandelroute verhard is, kan je hier ook met een rolstoel of rollator terecht. De route start bij Bezoekerscentrum Nunspeet, hier is tevens genoeg ruimte om gratis te parkeren. Volg gemakkelijk de witte paaltjes en wandel door het afwisselende bosgebied. Onderweg kom je vier bankjes tegen waar je even kunt genieten van de omgeving. Bij de parkeerplaats vind je brasserie Het Stationshuisje (beperkt geopend) en NS Station Nunspeet waar je gebruik kunt maken van het toilet. 

Meer informatie
De Veluwe bij Nunspeet (Gelderland)
Sayaquesa-runderen
Sayaquesa-runderen (Afbeelding: Wikimedia WeeJeeVee)

Wandelen langs de akkers van Oud-Reemst (Gelderland)

Ontdek het bos bij Otterlo en geniet van het uitzicht over het uitgestrekte heideveld tijdens deze rondwandeling van 1 kilometer. Vanaf het uitzichtpunt heb je zicht op de pony’s en Spaanse Sayaquesa-runderen die op de vlakte grazen. Het pad bestaat uit halfverhard materiaal en is daardoor ook geschikt voor een rolstoel of rollator. Aan het begin van de route en halverwege bij het uitzichtpunt staan bankjes om even te kunnen zitten. De route is gemarkeerd met bruine pijlen en grotendeels vlak, maar richting het uitzichtpunt heeft het een helling van ongeveer 5%. Iets om rekening mee te houden wil je de route gaan lopen. Let op: er is geen mogelijkheid om naar het toilet te gaan in de buurt van deze route.

Meer informatie

Wandelroutes in andere provincies

Rondje Helenaheuvel in de Kaapse Bossen (Utrecht)

Ontdek de Kaapse Bossen midden in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, een heuvelachtig bosgebied vol natuurschoon. Het wandelpad van 1,8 kilometer is halfverhard zonder obstakels wat het ook toegankelijk maakt voor rolstoelen en wandelwagens. Je merkt wel dat je op de heuvelrug bent, want onderweg kom je een aantal pittige hellingen tegen, zeker iets om rekening mee te houden. Halverwege en aan het einde van het pad staan bankjes om even uit te rusten. Natuurmonumenten is bezig het pad toegankelijker aan het maken en plaatst binnenkort ook bankjes aan het begin van de route. De wandelroute start bij Theehuis Helenaheuvel, geopend van dinsdag tot en met zondag tussen 10:00 en 16:00 uur. Hier kan je parkeren en gebruik maken van het toilet. De route is gemarkeerd met gele pijlen.

Meer informatie
Theehuis Helenaheuvel
Theehuis Helenaheuvel (Afbeelding: Wikimedia HendrikHeuvelrug)
Noordenveld

Familiepad Noordenveld (Drenthe)

Het familiepad Noordenveld is een rondwandeling van 1,5 of 2,5 kilometer over betonnen paden en af en toe vlonders over het water. Je wandelt door bos en over natte heide. Langs de route vind je meerdere picknicktafels, ook wandel je langs de schaapskooi Achter ’t Zaand en als je geluk hebt kom je de kudde onderweg tegen. De route ligt op vlak terrein en je zult alleen een lichte helling tegenkomen bij het naderen van een vlonder. Let wel op: het buiten toilet bij de schaapskooi is vanwege coronamaatregelen gesloten. Parkeren kan op parkeerplaats Achter het Zand, vanaf hier start de wandelroute. De route is niet gemarkeerd, maar gemakkelijk te lopen door het betonpad te volgen.

Meer informatie

Wandelroute voormalige kampen Oranje en Ybenheer (Friesland)

Beleef historie tijdens de wandelroute langs voormalig barakkenkampen Oranje en Ybenheer bij Fochteloo. Tijdens de wandelroute van 2,5 kilometer leer je meer over de geschiedenis van het gebied via de informatieborden langs het pad. Langs de halfverharde paden vind je meerdere bankjes waar je even kunt uitrusten en genieten van de natuur. Bij de ingang van kamp Oranje vind je een kleine parkeerplaats. Houd er rekening mee dat er in de buurt van de wandelroute geen toilet is, je kunt eventueel naar het toilet bij Zorgboerderij De Geitenmeijerij. Het pad is niet gemarkeerd, via de website en de informatieborden vind je de route.

Meer informatie
Joods herrineringsmonument
Joods herrineringsmonument (Afbeelding: Wikimedia Mejala)

Routetip van Diny

Natuurmonumenten heeft in Oisterwijk meerdere toegankelijke routes uitgezet met verschillende afstanden. Tijdens deze wandelingen kan je heerlijk lopen langs de vennen en door de bossen. Echt een aanrader!

Wij zijn benieuwd naar jouw mening

Heb je één van deze routes gelopen en heb je aanvullende informatie of tips voor ons? Laat het ons weten door een mail te sturen naar redactie@wandel.nl. Wij willen wandelaars zo goed mogelijk informeren over de routes, jullie hulp is dus zeer welkom. Ken jij nog andere routes die toegankelijk zijn voor mensen met een vorm van reuma? Dan horen wij het ook graag! Wij kunnen het routeoverzicht dan verder uitbreiden.