Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelroutes in Friesland geschikt voor mensen met reuma

Bewegen is voor iedereen belangrijk, ook voor mensen met reuma. Reuma is er in veel verschillende vormen en kan voor een ieder andere klachten en beperkingen met zich meebrengen. Het uitzoeken van een geschikte wandeling kan lastig zijn. Wandel.nl heeft daarom een aantal routes in Friesland uitgezocht waar (bijna) alle wandelaars van kunnen genieten.

Drenthe Wandelroute Met Reuma
Wandelroutes in Friesland geschikt voor mensen met reuma (Foto: © Ria, Pixabay)

Deze wandelroutes in Friesland zijn maximaal 10 kilometer lang, (overwegend) vlak en variëren in ondergrond, van verhard tot volledig onverhard terrein. Bovendien begint de wandeling direct vanaf de parkeerplaats en zijn er faciliteiten als (openbaar) toilet of horeca aanwezig. Maar ook op de route zelf zijn er mogelijkheden om even een momentje rust te pakken op een bankje met bij voorkeur een mooi uitzicht.

Wandeling Blesdijkerheide, Friesland
Wandeling Blesdijkerheide, Friesland (Foto: © Detty Zwaneveld)

Weg van Blesdijke

Een afwisselende wandeling in de landelijke omgeving rondom de dorpen Blesdijke en Paasloo. Je wandelt over kronkelpaadjes door dichte bossen, heideveld en langs het kasteel Stoutenburght.  

Parkeren: P-plaats Friese Veldweg, 8398 ET Blesdijke
Ondergrond: Draag goede waterdichte schoenen, het kan er nat en modderig zijn. De route gaat over bospaadjes, hier kunnen boomstronken en/of boomwortels op het pad liggen. Deze zijn niet altijd even goed zichtbaar.
Lengte wandeling: 6,1 km
Faciliteiten: Toilet mogelijkheid bij Rustpunt Camperplaats Stoutenburght, Markeweg 35, 8398 GK Blesdijke
Horeca: Rustpunt Camperplaats Stoutenburght

Meer informatie over deze route

Weg van Oudehorne

Een mooie wandelroute door een gevarieerd landschap rondom Oudehorne, door de bewoners aangeduid met ‘Tusken Feart en Tsjonger”. Enerzijds is de invloed van de mens duidelijk zichtbaar en anderzijds heeft de natuur een plek veroverd. Onderweg kom je over open graslanden, langs bosperceeltjes, houtwallen, vaarten en heideveldjes.

Parkeren: P-plaats Kleine Kiekenberg, Buitenweg, Oudehorne
Ondergrond: Draag goede waterdichte schoenen, het kan er nat en modderig zijn. Veelal over zeer smalle wandelpaadjes. Soms door het bos en een andere keer langs een sloot door weilanden. Deze zijn niet altijd even goed zichtbaar.
Lengte wandeling: 9,8 km
Faciliteiten: Toilet mogelijkheid bij Plaza Nieuwehorne. Er zijn bankjes onderweg. Zie hiervoor de Alle bankjes app. 
Horeca: Plaza Nieuwehorne

Meer informatie over deze route
Wandelroute Weg Van Oudehorne, Friesland
Weg Van Oudehorne (Foto: © Detty Zwaneveld)
Wandelroute Veenklooster, Friesland (1)
Wandelroute Veenklooster (Foto: © Detty Zwaneveld)

Weg van Veenklooster 

Deze wandeling gaat door landerijen rondom Veenklooster en over het oude parkachtig landgoed Fogelsanghstate. Verscholen in het bos ligt een idyllisch ven.
Voor het park van Fogelsanghstate geldt een entree van € 1.

Parkeren: P-plaats achter Café De Swaen, Nonnewei, Veenklooster
Ondergrond: De route gaat veelal over asfalt. Maar op de overige paden kan het nat en modderig zijn. Draag goede waterdichte schoenen.
Lengte wandeling: 10 km
Faciliteiten: Toilet mogelijkheid bij In De Knipe (iets van de route). Er zijn bankjes onderweg onder andere bij het ven.
Horeca: Plaza Nieuwehorne

Meer informatie over deze route

Help ons dit overzicht verder aan te vullen

Ken je een reumavriendelijke route? Stuur ons dan een e-mail met jouw tip naar redactie@wandel.nl  onder vermelding van 'Reumavriendelijke wandelroute'. We waarderen het enorm als je ons helpt om het overzicht aan te vullen om zo meer mensen te kunnen laten genieten van een fijne wandeling.

Zwin

Ontdek reumavriendelijke wandelroutes in andere provincies

Lees verder