Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelroutes in Gelderland geschikt voor mensen met Reuma

Ontdek het variërende landschap van Gelderland, een waar paradijs voor wandelliefhebbers. Maar wist je dat deze provincie ook speciale wandelpaden biedt voor mensen die wat minder goed ter been zijn? Hierdoor kan (bijna) iedereen genieten van de natuur die Gelderland te bieden heeft

In de Veluwe-Rand zijn wandelaars te gast bij de dieren
Uiterwaarden Nederrijn. (Foto: © Marjolein den Hartog, Kissmyarts)

Gelderland wordt vaak beschouwd als een van de mooiste wandelprovincies in Nederland, en het is dan ook de favoriete provincie van lezers van Wandel.nl. Om ervoor te zorgen dat iedereen kan genieten van het gevarieerde landschap in Gelderland, hebben we in samenwerking met ReumaNederland een lijstje samengesteld met reumavriendelijke wandelroutes. 

Deze routes voldoen aan vooraf gestelde criteria die zijn afgestemd op de diverse behoeften van wandelaars met reuma. Voor elke route wordt beschreven aan welke criteria de wandeling voldoet.

Hier lees je meer over de criteria

Bergherbos

Reumavriendelijke wandelroute 1: ’t Ommetje Bergherbos

Nabij Montferland vind je het ‘Ommetje Bergerbos’, hier wandel je in 2 kilometer het bos met zijn glooiende heuvels. In de zomer bewonder je de kleurrijke akkers met graansoort, korenbloemen en klaprozen. Het terrein is heeft lichte hellingen en dalen omdat het landschap 200.000 jaar geleden is opgestuwd door een gletsjer. Extra leuk voor de kids, achter ’t Peeske vind je speelnatuur van OERRR.

Parkeren: Parkeerplaats ’t Peeske - Peeskesweg 12, Beek.
Ondergrond: Halfverharde paden met soms een lichte helling, rolstoel en rollator vriendelijk.
Lengte wandeling: 2 kilometer, gemarkeerd met lichtgroene pijlen.
Faciliteiten: bij Uitspanning t’ Peeske kun je naar het toilet, langs de route staan veel bankjes.
Horeca: Uitspanning t’ Peeske, bij het startpunt.

Meer informatie

Reumavriendelijke wandelroute 2: De Veluwe bij Nunspeet

In boswachterij Nunspeet wandel je over halfverharde paden tussen de sparren en eiken door. Lukt het je om een stukje over onverhard pad te lopen, met op sommige stukken los zand, dan geniet je hier ook van de heide, vennen en stuifzanden. Het rolstoelpad van 1,7 kilometer is goed toegankelijk, loop je zonder hulp dan kun je ook het natuurpad van 2,2 kilometer bewandelen. Kun je stukjes over onverhard pad lopen dan is de Zandenboswandeling van 7 kilometer een aanrader.

De Veluwe bij Nunspeet (Gelderland)

Parkeren: Gratis bij bezoekerscentrum Nunspeet – Plesmanlaan 2

Ondergrond: afhankelijk van gekozen route halfverhard toegankelijk voor rolstoel of rollator, halfverhard te smal voor rolstoel of rollator en combinatie halfverhard en onverhard.


Lengte wandeling:

  • 1,7 kilometer (gemarkeerd met witte rolstoel)
  • 2,2 kilometer (gemarkeerd met oranje schildjes)
  • 7 km (gemarkeerd met blauwe schildjes).

Faciliteiten: Brasserie Het Stationshuisje (beperkt geopend) en NS Station Nunspeet waar je gebruik kunt maken het toilet. Onderweg staan er bankjes langs de route.

Horeca: Brasserie Het Stationshuisje, bij het startpunt.

Meer informatie
Sayaquesa-runderen
Sayaquesa-runderen (Afbeelding: Wikimedia WeeJeeVee)

Reumavriendelijke wandelroute 3: Wandelen langs de akkers van Oud-Reemst

In het bos van Otterlo geniet je van het uitzicht over het uitgestrekte heideveld tijdens een ommetje van 1 kilometer. Vanaf het uitzichtpunt heb je zicht op de pony’s en Spaanse Sayaquesa-runderen die op de vlakte grazen. Ook spot je er misschien wel wilde zwijnen, de vroetsporen zijn in ieder geval volop aanwezig.

Parkeren: Parkeerplaats Oud-Reemst bij Planken Wambuis (Harderwijkerweg 1A). Hier vind je ook een bushalte, helaas is deze niet geschikt voor een rolstoel.
Ondergrond: Halfverhard geschikt voor rollator en rolstoel, richting het uitzichtpunt een helling van ongeveer 5%.
Faciliteiten: Bij het startpunt en halverwege bij het uitzichtpunt staan bankjes. Er is geen mogelijkheid om naar het toilet te gaan.
Horeca: Niet aanwezig

Meer informatie

Help ons dit overzicht verder aan te vullen

Ken je een reumavriendelijke route? Stuur ons dan een e-mail met jouw tip naar redactie@wandel.nl  onder vermelding van 'Reumavriendelijke wandelroute'. We waarderen het enorm als je ons helpt om het overzicht aan te vullen om zo meer mensen te kunnen laten genieten van een fijne wandeling.

Zwin

Ontdek reumavriendelijke wandelroutes in andere provincies

Lees verder