Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer

Mirjam wandelt met artrose: “Kom in beweging”

Begin september doet wandelblogger Mirjam Klever voor de vijfde keer mee met de Reuma Walk. Ze heeft zelf reuma, maar blijft zoveel mogelijk aan de wandel. “Onderzoek is hard nodig. Hopelijk kan ik mensen inspireren om in beweging te komen!”

ReumaNederland en KWBN brengen mensen met reuma in beweging

In samenwerking met ReumaNederland

Mirjam heeft er zo’n slordige 7.000 kilometer op zitten. Van de 4Daagse Nijmegen en de Walk of Wisdom tot het Pieterpad, street art-wandelingen door grote steden en vele Trage Tochten en Groene Wissels. Verzin een route in Nederland, verhard of onverhard, en grote kans dat zij 'm in de afgelopen jaren heeft gelopen met haar partner John. Op 9 september trekt ze voor de vijfde keer haar wandelschoenen aan voor de Reuma Walk. “Ik heb zelf artrose in beide knieën en in mijn linker hand. Dus ik weet: onderzoek is zó nodig!”

Doe mee met de Reuma Walk

Blijven bewegen

Zo’n dertien jaar geleden werd artrose vastgesteld bij Mirjam. Ze was toen begin veertig. “Ik weet nog dat ik met een beduusd gevoel terugkwam van de arts. Er kan namelijk weinig gedaan worden aan deze aandoening. Je kunt pijnstillers gebruiken als je erg veel klachten ervaart, zei hij, en verder kreeg ik het advies om wel te blijven bewegen”, vertelt de 56-jarige bloemiste uit Benschop.

Mirjam Klever wandelt in de natuur.
Mirjam Klever. (Foto: © wij-wandelen.nl)

Klachten de baas

Mirjam kreeg de smaak te pakken met het wandelen en ze startte zelfs een eigen wandelblog: wij-wandelen.nl. “Het is een laagdrempelige manier om te bewegen, je kunt je afstand en tempo aanpassen aan je eigen kunnen, je hebt geen tegenstander en je bent lekker buiten. Dat doet mij altijd enorm goed. En het wandelen houdt me letterlijk op de been. Het is mijn manier om de artroseklachten de baas te blijven. Daarnaast doe ik ook wekelijks bij de fysio krachttraining om mijn spieren sterk en soepel te houden.”

Mirjam Klever wandelt met een wandelstok in de natuur.
Mirjam Klever met haar wandelstok. (Foto: © wij-wandelen.nl)

Stijve gewrichten

“Ik sta er letterlijk elke dag mee op. Dan zijn al mijn gewrichten stijf en voel ik pijn. In de loop van de dag gaat bewegen beter en kan ik erop uit.” Haar klachten houden Mirjam niet tegen om op pad te gaan met haar camper en wandelschoenen, maar het lukt minder vaak en minder lang dan ze zou willen. “Ik ga helaas achteruit. Onder de tien kilometer kan ik nog samen wandelen met mijn partner, maar dan moet hij wel vaak op me wachten. Er zijn ook dagen waarop ik na 3 kilometer al moet omkeren, dan willen mijn benen niet meer. Ik gebruik tegenwoordig ook een wandelstok.”

Knieprotheses

“Tja, soms zit het mee, soms zit het tegen”, klinkt het nuchter. Ze denkt de laatste tijd weleens na over knieprotheses. “Uiteindelijk zal zo’n ingreep misschien onvermijdelijk zijn, maar zolang ik nog kan werken en wandelen, stel ik dat uit”, vertelt ze.

Haar werk is inmiddels aangepast. “Normaal sta je als bloemist de hele dag op je benen. Voor het maken van boeketten moet ik mijn linkerhand gespreid kunnen houden en een knijpbeweging maken om de bos vast te houden. Dat gaat inmiddels minder soepel. Ik doe nu daarom meer zittend en administratief werk. En ik draag ook silversplints.” Ze kan naar eigen zeggen alleen maar hopen dat dat er uiteindelijk een goede behandeling mogelijk zal zijn.

Bewegen helpt als je reuma hebt

Iedere meter telt

Mirjam draagt het initiatief van de Reuma Walk een warm hart toe. “Ik hoop dat ik mensen met mijn verhaal kan inspireren om ook in beweging te komen. En niet alleen voor deze actie, maar sowieso. Bewegen helpt als je reuma hebt. Probeer het, iedere meter is goed.

Mensen vinden wandelen soms maar saai, een activiteit voor ouderen of iets voor de zondagmiddag. Zo bekeek ik dat vroeger ook. Maar het is niet saai, het is zo fijn om te doen. Voor je geest en voor je lijf. Nederland is prachtig, je komt op plekken waar je normaal nooit komt. Als ik een dagje buiten ben, heb ik altijd een beetje een vakantiegevoel. Daarvoor hoef ik geen verre vliegreis te maken of in de file te staan!”

wandelaars tijdens de Reuma Walk.
Tijdens de Reuma Walk.
groep wandelaars tijdens de Reuma Walk.

Doe jij ook mee met de Reuma Walk?

Voor bijna 2 miljoen Nederlanders is wandelen en bewegen niet zo vanzelfsprekend. Zij gaan dagelijks de strijd aan met reuma. Daarom wordt vanuit Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug de 9e Reuma Walk georganiseerd in samenwerking met ReumaNederland. Kom op zaterdag 9 september samen in beweging op een route van 5, 10 of 20 kilometer!

Schrijf je in