Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer

Wandelen met reuma: tips en adviezen

Wandelen en andere vormen van bewegen, zijn voor iedereen belangrijk. Ook voor mensen met reuma. Sterker nog, 'juist' voor mensen met reuma. Beweging houdt de spieren sterk en de gewrichten soepel. Op deze pagina vind je meer informatie en inspiratie over wandelen met reuma.

afbeelding van de benen van sportieve wandelaars op straat.

Eén op de negen mensen in Nederland heeft een vorm van reuma. Elke dag komen er 700 mensen bij. Zij hebben te maken met pijn, stijve gewrichten en vermoeidheid. Deze symptomen zorgen ervoor dat wandelen lastig kan zijn. En dat terwijl bewegen juist belangrijk is voor mensen met reuma. We leggen uit welke voordelen wandelen heeft.

Spieren beschermen gewrichten

Wandelen zorgt voor sterkere spieren. Dat is fijn voor je gewrichten. Want sterkere spieren helpen schokken op te vangen en ondersteunen je gewrichten.

afbeelding van sterke benen.
(Foto: © Shutterstock)

Fitter en blijer

Wist je dat wandelen een positieve invloed heeft op je geest? Je voelt je fitter, hebt minder depressieve gevoelens, vertrouwt meer in je lichaam, en ervaart minder beperkingen in het dagelijks leven. Je kwaliteit van leven neemt toe. En dat meestal zonder negatieve gevolgen voor je reumaklachten.

afbeelding van een stel dat samen wandelt in de natuur.
(Foto: © Shutterstock)

Samen lopen helpt

Je hoeft niet meteen kilometers te lopen. Begin gewoon rustig. Het kan ook helpen om samen met anderen te wandelen. Voor de gezelligheid of een stok achter de deur. Of om mensen te ontmoeten die in dezelfde situatie zitten.

Wandelen helpen bij reuma, omdat het:

  • Botontkalking tegengaat
  • Gewrichten soepel houdt
  • Spieren sterker maakt
  • Goed is voor je conditie
  • Hart en longen sterker maakt
  • Het vetpercentage vermindert
  • Cholesterol verlaagt

Over ReumaNederland

Ruim twee miljoen mensen in Nederland leven met reuma. Daarom werkt ReumaNederland elke dag aan een betere kwaliteit van leven met reuma. Dat doen ze door het financieren van onderzoek naar betere behandelingen. Ze komen ook op voor de belangen van mensen met reuma. En ze geven betrouwbare informatie, zoals over bewegen met reuma.

Lees meer over bewegen op reuma.nl
afbeelding van twee wandelaars op een bomenlaan.
(Foto: © Lizanne Croonen)
Zwin

Ontdek reumavriendelijke wandelroutes

Voor mensen met een vorm van reuma is het vaak lastig om vooraf te bepalen of een wandelroute geschikt is om te lopen. Wandel.nl heeft daarom routes uitgezocht waar (bijna) alle wandelaars van kunnen genieten.

Lees verder