Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer

Wandelen met reuma

Wandelen en andere vormen van beweging zijn voor iedereen belangrijk, ook voor mensen met reuma. Sterker nog, 'juist' voor mensen met reuma. Beweging houdt de spieren sterk en de gewrichten soepel. Op deze pagina vind je meer informatie en inspiratie over wandelen met reuma.

afbeelding van de benen van sportieve wandelaars op straat.

In samenwerking met ReumaNederland

Eén op de negen mensen in Nederland heeft een vorm van reuma en elke dag komen er nog 700 mensen bij. Dagelijks hebben deze mensen te maken met pijn, stijfheid in de gewrichten en vermoeidheid. Deze symptomen zorgen ervoor dat wandelen niet vanzelfsprekend is. En dat terwijl bewegen juist erg belangrijk is voor mensen met een vorm van reuma. Waar kun je dan toch op pad? Onderaan op deze pagina vind je tips in samenwerking met ReumaNederland. En we leggen graag uit waarom wandelen zoveel voordelen heeft.

afbeelding van een stel dat wandelt in de natuur.
(Foto: © Shutterstock)

Minder moe en stijf

Wandelen is bij uitstek geschikt voor mensen met reumatische klachten. Er is een verband tussen het (beginnen met) wandelen en het ervaren van minder vermoeidheid, pijn en stijfheid. Wandelen is juist een activiteit waarmee je gemakkelijk kunt starten. En als je rustig opbouwt en goed naar je lichaam luistert, worden klachten door wandelen niet verergerd.

Spieren beschermen gewrichten

Wandelen zorgt voor sterkere spieren. En dat is weer fijn voor je gewrichten. Sterkere spieren zorgen voor een betere schokdemping en vergroten de belastbaarheid van je gewrichten.

afbeelding van sterke benen.
(Foto: © Shutterstock)

Fitter en blijer

En wist je dat wandelen een positieve uitwerking heeft op je geest? Je voelt je fitter, ervaart minder depressieve gevoelens, hebt meer vertrouwen in het eigen lichaam en ervaart minder beperkingen in het dagelijks leven. Je kwaliteit van leven neemt toe en dat over het algemeen zonder negatieve effecten op de klachten van reuma.

afbeelding van een stel dat samen wandelt in de natuur.
(Foto: © Shutterstock)

Beginnen is moeilijk

Juist door klachten van reuma kunnen mensen het moeilijk vinden om te beginnen met bewegen. Dit zorgt voor een vicieuze cirkel. Want door minder te bewegen, worden klachten niet minder.

Samen lopen helpt

Je hoeft niet meteen kilometers te gaan lopen. Begin gewoon rustig. Het kan ook helpen om samen met anderen te gaan wandelen, voor de gezelligheid, een stok achter de deur of juist om met lotgenoten in contact te zijn.

afbeelding van benen van meerdere wandelaars die samen lopen.
(Foto: © Shutterstock)

Wandelen helpen bij reuma, omdat het:

  • Botontkalking tegengaat
  • Gewrichten soepel houdt
  • Spieren sterker maakt
  • Goed is voor je conditie
  • Hart en longen sterker maakt
  • Het vetpercentage vermindert
  • Cholesterol verlaagt

Over ReumaNederland

Een betere kwaliteit van leven voor de meer dan 2 miljoen mensen met reuma. Aan dat doel werkt ReumaNederland samen met mensen met reuma, artsen en onderzoekers, en daarvoor brengt Reuma Nederland politiek, zorg en bedrijfsleven in beweging. ReumaNederland gaat voor de beste kennis en oplossingen. Met betrouwbare informatie, belangenbehartiging en financiering van wetenschappelijk onderzoek.

Heb je reuma? Kijk dan op de site van ReumaNederland voor meer informatie over waarom bewegen goed voor je is.

Ga naar Reuma Nederland
afbeelding van twee wandelaars op een bomenlaan.
(Foto: © Lizanne Croonen)