Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelroutes bij steden: Middelburg

Wandel.nl geeft je iedere week een overzicht van wandelroutes in de buurt van een stad. Geniet van middeleeuwse sferen en de frisse zeelucht bij de hoofdstad van Zeeland: Middelburg.

Stadhuis Middelburg
Stadhuis Middelburg

Middelburg is als centraal punt van het eiland Walcheren een ideale plek om meer van de Zeeuwse pracht te ontdekken. Combineer wandelen bijvoorbeeld met een stukje fietsen om nog meer van het eiland te zien.

Het middeleeuwse centrum

Een korte rondwandeling van 4,3 kilometer brengt je door het middeleeuwse centrum van Middelburg. Omdat de historische gebouwen zo dicht bij elkaar liggen kom je ze allemaal tegen tijdens deze stadswandeling. Tijdens de bombardementen van het Duitse leger op 1 mei 1940 zijn veel panden beschadigt maar het is prachtig om te zien hoe men bij de reconstructie is geslaagd om Middelburg toch weer in het middeleeuwse jasje te hijsen. De route start bij Stationsgebouw Middelburg en is te lopen doormiddel van een online kaart en een GPS track.

Boswachterspad Veerse Bos

Vanaf Middelburg ben je op de fiets in een half uurtje in Veere. Hier vind je het boswachterspad Veerse bos, een wandelroute van 6 kilometer over water, langs kreken, rietland en door het rijke oude Veerse Bos met al zijn bewoners. Ontdek damherten, konijnen en verstopt op de dode bomen zitten spechten, vleermuizen en aalscholvers en in de lente kun je de wielewaal zijn lied horen zingen. Het startpunt van de route is natuurcamping Het Veerse Gat in Veere. Bij de parkeerplaats van de camping staat een informatiepaneel. De route is te volgen doormiddel van de donkerblauwe markering, maar je kunt ook een GPS track downloaden.

Meer informatie
Vleermuizen, spechten en aalscholvers
In en op dode bomen leven vleermuizen, spechten en ook de aalscholvers
Wandelroutes bij steden: Middelburg

OV-stapper Kaapduinen

Geniet van kust en duinen tijdens deze flinke OV-Stapper van 19 kilometer (De route is ook verkort te lopen). Over de boulevard van Vlissingen loop je naar het Nollestrand via beschutte stranden en over hoge duintoppen van wel 45 meter hoog met schitterende vergezichten over de drukbevaren Westerschelde. In Zoutelande kun je de bus naar Middelburg nemen of de route voortzetten naar Westkapelle. De route is te lopen doormiddel van een routebeschrijving, GPS track en wit-rode markering.

Weids buitengebied en fraaie landgoederen

In 14 kilometer ontdek je de stad, het buitengebied en verschillende landgoederen van Middelburg. Na een korte wandeling door de historische binnenstad verlaat je de stad langs de Domburgse Watergang. Dwalend door weilanden steek je waterlopen over met trekpontjes. Je wandelt door de koeienstallen van kaasboerderij Pitteperk en doorkruist de landgoederen Ter Hooge en Toorenvliedt langs oude bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Je loopt de route doormiddel van een routebeschrijving of GPS track.

Huis ter Hooge te Middelburg
Huis ter Hooge te Middelburg (Wikimedia: Kasteelbeheer)

Oproep

Ken jij nog andere wandelroutes in de omgeving van Middelburg? Mail je tips dan naar redactie@wandel.nl, zodat we deze kunnen toevoegen aan het lijstje.