Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelen en roofvogels spotten in de Oostvaardersplassen

De konikpaarden en edelherten in de Oostvaardersplassen zijn geregeld in het nieuws. Veel minder aandacht is er voor de grote populatie roofvogels. Wandel.nl hield de verrekijker in de aanslag tijdens een roofvogelexcursie in dit beschermde natuurgebied tussen Lelystad en Almere.

De Oostvaardersplassen
De Oostvaardersplassen, foto: Ruben Smit

Haviken, torenvalken, buizerds, kiekendieven, slechtvalken en zelfs de majestueuze zeearend: ze vliegen allemaal rond in de Oostvaardersplassen. Met vogelkenner Michiel Babeliowsky van Staatsbosbeheer gingen we op excursie om voor eens en altijd het verschil tussen een havik, buizerd en kiekendief te weten.

De Oostvaardersplassen staan bekend als een vogelparadijs. Met de vestiging van ganzen in het gebied kwamen er met de mest algen en kleine waterdiertjes in het water. Die vormden het begin van de voedselketen in poelen, waarin ook kikkers en vissen gingen leven. Vogels ontdekten deze overdaad aan voedsel en kwamen massaal naar het natuurgebied.

Buitencentrum Oostvaardersplassen
Buitencentrum Oostvaardersplassen in Lelystad, foto: Jaap Lotstra

Op roofvogelexcursie

Iedere eerste zaterdag en zondag van de maand is er een roofvogelexcursie in de Oostvaardersplassen onder leiding van een gids van Staatsbosbeheer. De zaterdagexcursie start in Buitencentrum Oostvaardersplassen (Kitsweg 1, Lelystad). Op zondag begint men aan de ‘Almeerse kant’ van de Oostvaardersplassen, bij Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders (Oostvaardersbosplaats 1, Almere). Meer info en de data van de excursies vind je hier.

Zelf roofvogels spotten

Natuurlijk kun je ook zelf op zoek gaan naar roofvogels in de Oostvaardersplassen. Neem altijd een verrekijker mee. Bij het Buitencentrum Oostvaardersplassen kun je een wandelkaart en een roofvogelherkenningskaart kopen.

Wandelen kan aan de randen van het natuurgebied, volg bijvoorbeeld het Frans Vera pad (groen gemarkeerd, 3 km) door het Oostvaardersbos en met mooie uitzichten over de Oostvaardersplassen. Of de wandelroute Wielewaal (4 km, rood gemarkeerd) door Hollandse Hout; grote kans dat je hier haviken en buizerds spot!

Op deze site van Staatsbosbeheer vind je beschrijvingen van de wandelroutes en een overzicht van de verschillende vogelkijkhutten in de Oostvaardersplassen.

Konikpaarden
Konikpaarden, foto: Staatsbosbeheer

Deze roofvogels kun je onderweg tegenkomen…

Buizerd

Ook wel bekend als de luiaard onder de roofvogels. Rust graag uit op een paal of zweeft in de lucht door gebruik te maken van de thermiek (opstijgende lucht). Maakt een miauwend geluid en is te herkennen aan zijn ‘burgemeestersketting’ rond zijn hals.

Zeearend
Zeearend, foto: Staatsbosbeheer

Zeearend

Met vleugels die een spanwijdte hebben van meer dan twee meter is de zeearend de koning onder de roofvogels. Sinds 2006 broedt in de Oostvaardersplassen een zeearendpaar. Het gebied is voor de zeearenden de ideale rustplaats. Hun enorme nest van wel 1.70 meter doorsnede bevindt zich in een boom in een voor mensen verboden gedeelte. Ná 1 mei 2019 is de wandelroute Zeearend (groen, 5 km) naar observatiehut De Zeearend geopend.

Torenvalk

Kleine roodbruine valk. In de lucht herken je hem vooral aan het zogenaamde ‘bidden’, waarbij hij stil in de lucht hangt en klapwiekt met zijn vleugels, op zoek naar een prooi in het open veld, vooral muizen.

Havik

Krachtige roofvogel, die als een ware stuntvlieger tussen de boomtoppen door scheert. Gespecialiseerd in het overrompelen van middelgrote vogels. Te herkennen aan zijn stevige gele poten en brede ronde vleugels en lange staart. Vliegt afwisselend met enkele vleugelslagen en dan een glijvlucht.

Slechtvalk

De bodybuilder onder de roofvogels. Kan snelheden van driehonderd kilometer per uur halen tijdens duikvluchten, waarbij hij zelfs prooien als ganzen en reigers kan pakken. Vliegt met een constante vleugelslag.