Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelroutes bij steden: Lelystad

Wandel.nl geeft je iedere week een overzicht van wandelroutes in de buurt van een stad. Deze week is Lelystad, de hoofdstad van Flevoland aan de beurt. Een bijzondere stad in een provincie opgebouwd uit het niets, vier meter onder zeeniveau beschermd door kilometers dijk.

Replica de Batavia
Replica de Batavia

Lelystad is een stad met een natuurlijk karakter. Van meerdere ontspannen stadsbossen en parken tot de ruige natuur van de Oostvaardersplassen. De stad is een goede uitvalsbasis voor een wandeling door het groen.

Stadswandeling maar dan anders

Stadswandelingen lopen meestal over klinkerwegen, stoepen of fietspaden. Ze voeren je langs markante gebouwen en zijn per definitie stenig. Maar dat hoeft niet. Vooral moderne steden of stadsuitbreidingen kennen veel achterommetjes en uitlaatroutes door het groen. Zo ook Lelystad. De Buitenomwandeling Lelystadse Duinen van 12 kilometer voert langs de kust en langs de randen van enkele woonwijken. De rondwandeling start bij bushalte Bataviahaven en is te lopen via een routebeschrijving, kaart en GPS track.

Meer informatie

Boswachterspad 't Lange pad

Een wandeling door de Oostvaardersplassen mag natuurlijk niet ontbreken in dit route overzicht. Geniet tijdens een wandeling van 7 kilometer over het Boswachterspad ’t Lange pad van weids uitzicht, grazende konikpaarden en misschien kom je het ijsvogeltje, de zeearend of de visarend wel tegen. Zowel in de winter als de zomer is er veel te zien langs de route en vanuit de vogelkijkhutten. Het startpunt van de wandelroute is Buitencentrum Oostvaardersplassen, vanaf hier volg je de paarse paaltjes.

Meer informatie
De visarend
De visarend
Het Zuigerplasbos

Het Zuigerplasbos

Tijdens deze rondwandeling van 13 kilometer wisselt stad en natuur zich af. De wandeling start op station Lelystad Centrum waarna je een stukje door het centrum en woonwijken loopt richting het Zuigerplasbos. Hier vind je ook de Zuigerplas ontstaan door de winning van zand. Het zand wat daar ooit lag is gebruikt voor de aanlag van de dijk langs het IJsselmeer. Let wel op, het bosgebied ligt op de vette klei van de voormalige Zuiderzee en op natte dagen kan het modderig worden. De route is te lopen doormiddel van een routebeschrijving en GPS track.

Meer informatie

Gelderse Hout

In het oosten van Lelystad vindt je het Gelderse Hout, net zoals het Zuigerplasbos is dit bos een van de stadsbossen van Lelystad. Staatsbosbeheer heeft hier in samenwerking met IVN een wandelroute van 3 kilometer uitgezet. De wandelroute is gemarkeerd met gele paaltjes met IVN-plaatjes erop. Via de folder van IVN kan je tijdens je wandeling lezen wat er allemaal te beleven en te ontdekken is rondom de paaltjes. De route start op parkeerplaats Oostranddreef.

Meer informatie
Paddenstoel

Routetip van Dick

Mari Smits is Lelystedeling en wandelenthousiast. Hij heeft op zijn website vele wandelroutes in Lelystad en in Flevoland beschreven. Ook IVN Lelystad heeft diverse ommetjes in Lelystad ontwikkeld. De routes zijn niet gemarkeerd en te downloaden van internet.

Oproep

Ken jij nog andere wandelroutes in de omgeving van Lelystad? Mail je tips dan naar redactie@wandel.nl, zodat we deze kunnen toevoegen aan het lijstje.