Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

In deze gebieden kun je heerlijk struinen

Van Schiermonnikoog in de Waddenzee tot de Kwade Hoek op Goeree-Overflakkee: in Nederland zijn veel mooie struingebieden. Wandel.nl zet de mooiste gebieden voor een mooie struintocht voor je op een rij.

Schiermonnikoog

Wandelen zonder route en zonder pad geeft een ultiem gevoel van vrijheid. Dus trek stevige (en waterdichte) wandelschoenen of laarzen aan, zorg dat je een (digitale) wandelkaart bij de hand hebt en ga eropuit. Wij hebben hieronder de mooiste gebieden in Nederland voor je op een rij gezet waar je lekker kunt struinen.

1. De Klompenwaard

De Klompenwaard ligt op de splitsing van de Rijn en Waal, niet ver van Nijmegen, en maakt deel uit van Nationaal Landschap de Gelderse Poort. Na de hoogwaterstanden van 1993 en 1995 veranderde de Klompenwaard van een landbouwgebied in een klein natuurgebied met een ruig, bloeiend rivierlandschap waarop honderden soorten planten groeien. Al struinend kun je runderen, konikpaarden, bevers en ijsvogels tegenkomen. Het struinommetje (5 km) is alleen begaanbaar bij laagwater en komt onder andere langs Fort Pannerden, dat onderdeel is van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

De Gelderse Poort
Natuurgebied De Gelderse Poort
Afbeelding 2 | In deze gebieden kun je heerlijk struinen

2. De Loonse en Drunense Duinen

Dit nationaal park wordt ook wel de Brabantse Sahara genoemd. In deze oneindige zandvlakte mag je struinen. Geniet al struinend van de zandduinen, waaruit soms alleen nog de kruinen van ondergestoven vliegdennen steken.

Let in de zomer wel goed op, want doordat het een stuifzandvlakte is, wordt het hier al snel een graad of veertig. Smeer je dan goed in met zonnebrand en draag een pet of hoed.

3. Schiermonnikoog

Wandelen naar het oostpunt van Schiermonnikoog is één groot avontuur. Je hoeft er geen paden te volgen, maar mag gaan waar je wil. Dwars door de ruigte, waar lamsoor groeit en vogels als kieviten, scholeksters en lepelaars van zich laten horen.

Soms zul je ondiepe slenken moeten oversteken. In het broedseizoen (van 15 april tot en met 15 juli) is het gebied gedeeltelijk afgesloten.

4. De Kwade Hoek

Net buiten de Grevelingendam, op het eiland Goeree-Overflakkee, ligt natuurgebied de Kwade Hoek. In het oostelijk gebied kun je heerlijk struinen door een gebied vol zand, helm en slik. Dit kun je combineren met een van deze drie wandelroutes van Natuurmonumenten die in dit relatief onbekende natuurgebied zijn uitgestippeld.

 

Een paar regels als je gaat struinen

  • Je mag niet in ieder natuurgebied van de paden af om te struinen. Kijk op de aanwezige borden bij de toegang tot een gebied of je hier mag struinen.
  • Verstoor de natuur niet. Houd voldoende afstand tot dieren, zeker tot loslopende runderen. In dit artikel lees je meer over veilig wandelen in gebieden met grazers.