Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Veilig wandelen in gebieden met grote grazers: 5 adviezen

In diverse natuurgebieden in Nederland kun je grote grazers als taurossen en Schotse hooglanders tegenkomen. Een indrukwekkend en mooi gezicht, maar houd je wel aan een aantal regels. We vertellen je op deze pagina waar je op moet letten als je gaat wandelen in een gebied met grote grazers.

Tips als je gaat wandelen in gebieden met grote grazers

1. Blijf altijd op afstand

De gouden regel als je runderen ziet staan: houd altijd afstand. Kom je te dichtbij, dan kunnen de dieren zich bedreigd voelen en zichzelf verdedigen. Volgens de berichten over de aangevallen wandelaar in de Maashorst zou de man te dicht bij de tauros gekomen zijn, waarschijnlijk om een foto te maken.

Zeker als er kalfjes in de buurt zijn, moet je uit de buurt blijven. Houd altijd minimaal 25 meter afstand van de dieren. Loop met een ruime boog om de grazers heen. Is dit niet mogelijk, dan kan het verstandig zijn om een andere route te nemen.

2. Raak de dieren niet aan

Vooral Schotse hooglanders zien er met hun woeste haardos aaibaar uit, maar dit zijn ze niet. Aai nooit runderen die je tegenkomt. Ook geen kalfjes, want de moeder zal deze beschermen.

3. Laat de dieren niet schrikken

Maak geen harde geluiden of wilde bewegingen in de buurt van de dieren. Hier kunnen ze van schrikken en in de aanval gaan. Beweeg je rustig en ga stil (en dus met voldoende afstand) langs grote grazers.

/veilig-wandelen-in-gebieden-met-grote-grazers1
Wisenten
Houd je in gebieden met grote grazers altijd aan de regels

4. Houd honden aangelijnd

Grote grazers voelen zich bedreigd door honden. Wandel je met een hond, houd deze dan altijd aangelijnd in een gebied met loslopende grazers. Er zijn gebieden met grazers waar honden zelfs helemaal niet zijn toegestaan. Bekijk voordat je in een natuurgebied gaat wandelen daarom altijd even of je hond mee mag.

5. Voer de dieren niet

Geef grote grazers nooit voer, strooi het ook niet op afstand voor ze neer. Door de dieren te voeren, zullen ze op den duur meer op mensen afkomen.

Hoe gevaarlijk zijn ze?

Af en toe komt er een incident met grote grazers in het nieuws. Betekent dit dat wandelen in gebieden met grazers gevaarlijk is? Stichting Ark Natuurontwikkeling onderzocht in 2017 de risico’s in deze gebieden. De conclusie was dat incidenten met grote grazers relatief weinig voorkomen, gezien de vele gebieden in Nederland waar de dieren leven en de vele mensen die in deze gebieden komen. Van de vijftien incidenten met grazers in tien jaar tijd waren in elf gevallen de getroffen personen te dicht bij de dieren in de buurt gekomen (minder dan 25 meter).

De functie van grote grazers

Grote grazers zorgen ervoor dat natuurgebieden niet volledig begroeid raken. Ze eten planten en struiken weg, waardoor er open gebieden blijven bestaan. Dit zorgt voor variatie in de natuur en daarmee voor meer biodiversiteit.