Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

7x De leukste blotevoetenpaden in Nederland

Wandelen doe je normaal gesproken op schoenen, maar ook op blote voeten kun je een mooie wandeling maken. Niet alleen op het strand. In heel Nederland liggen verschillende blotevoetenpaden; voor jong en oud een leuke beleving. Schoenen en sokken uit en lopen maar!

Blotevoetenpad

Kriebelende grassprieten, fluweelzacht zand en heerlijk vettige modder. Op blote voeten voel je precies op welke ondergrond je loopt en sta je letterlijk in contact met de natuur. In principe kun je natuurlijk overal op blote voeten lopen, maar niet alle wandelroutes zijn hiervoor geschikt. Er kunnen scherpe stenen, afval of zelfs glas op de grond liggen en daar wil je natuurlijk niet met je blote voeten op gaan staan. Gelukkig zijn er speciale wandelpaden waar je met blote voeten op kunt lopen. Ze liggen vaak in natuurgebieden en zijn enkele kilometers lang. Wij tippen je een aantal leuke blotevoetenpaden die je niet wilt missen!

Bevrijd je voetendag

Eerst even dit... op 24 mei is het Bevrijd je voetendag, een initiatief van Voetentraining.nl. Dit is natuurlijk hét moment om extra aandacht aan je voeten te besteden. Door het hele land worden blotevoetenacties georganiseerd, waaronder begeleide wandelingen, workshops om je voeten te trainen en spelactiviteiten. Kijk op de onderstaande site voor meer informatie.

Bevrijd je voeten!
Blote voeten op het gras.
(Foto: © Jborsboom, Flickr)

Blotevoetenpad Opende (Groningen)

In het Groningse Westerkwartier vind je het Blotevoetenpad Opende. Het pad heeft een lange (3,4 kilometer) en korte (1,6 kilometer) variant. Je loopt door het gras, door water en door de modder (zeker als het heeft geregend). Voor kinderen zijn er diverse speeltoestellen langs de route. En handig: na afloop kun je je voeten afspoelen. Het Blotevoetenpad is het hele jaar door gratis toegankelijk. Goed startpunt voor je blote voeten-wandeling is Theetuin Blotevoetenhof aan Peebos 1a in Opende.

Meer info over dit pad

Blotevoetenpad Drents-Friese Wold (Friesland)

Het Drents-Friese Wold is een uitgestrekt natuurgebied met heidevelden, vennen, zandverstuivingen en bossen. Er liggen vele kilometers aan wandelpaden die je met wandelschoenen kunt belopen, maar er is ook een blotevoetenpad. Wandel over een deken van dennennaalden en zand. Het pad is twee kilometer lang en start bij Buitencentrum Drents-Friese Wold in Appelscha. Aan het eind van de route is er een wasplaats voor je voeten. Je kunt de route dagelijks tot 15.45 uur starten (toegang kost 3 euro per persoon)

Meer info over dit pad
Drents-Friese Wold. (Foto: © Larsjuh, Flickr)
Drents-Friese Wold. (Foto: © Larsjuh, Flickr)
Blotevoetenpad Bovenkarspel

Blotevoetenpad Gouwe Voeten Bovenkarspel (Noord-Holland)

Het Blotevoetenpad Gouwe Voeten bij het Noord-Hollandse Bovenkarspel voert je langs een kruiden- en fruittuin en bloeiende planten. Je loopt over bruggetjes, boomstammen en door het water. Wil je liever geen natte voeten? Geen probleem, je kunt overal om het water heen lopen. Je bent ongeveer 1,5 tot 2 uur bezig met het pad. Informeer naar de actuele openingsdagen en -tijden van april tot en met oktober. Bestel je ticket online, dan kost het 5,25 euro (6 euro aan de kassa). Houd ook rekening met 3 euro parkeerkosten. Je vindt het Blotevoetenpad aan De Gouw 11 in Bovenkarspel.

Meer info over dit pad

Blote Voetenpad Brabantse Wal (Noord-Brabant)

Dit blotevoetenpad van 2,5 kilometer gaat dwars door Landgoed Lievensberg bij Bergen op Zoom. Je loopt over zompige bospaden, zachte zandpaden en fluweelzacht mos. Op een boomstammetjespad kun je jouw evenwichtsgevoel aan het werk zetten. Behalve een blotevoetenpad vind je op Landgoed Lievensberg ook een heidetuin, een klimbos en twee ‘gewone’ wandelroutes van 5 en 7 kilometer. Startpunt van het blotevoetenpad is Balsedreef 5 in Bergen op Zoom. De toegang is gratis.

Meer info over dit pad

Blote Voetenpad Engbergen (Gelderland)

Zand, gras, grind, modder, houtsnippers, mos… Op landgoed Engbergen in de Achterhoek ligt een avontuurlijk blotevoetenpad. De route van 1,5 kilometer heeft heel veel verschillende ondergronden. Van houtsnippers naar mos, van grind naar stuifzand, elke keer ervaar je een andere sensatie. Klauter over boomstammen en waad door de waterpoel. De route start vanaf restaurant Engbergen aan de Bosweg in Voorst Oude IJsselstreek. Volg de markeringen met de houten voetjes. Aan het einde van de route is er een gelegenheid om het zand van je voeten te spoelen.

Meer info over dit pad
Blotevoetenpad Engbergen

Blotevoetenpad Toon Kortoomspark, Deurne (Noord-Brabant)

In de Peel, in Noord-Brabant, ligt het Ton Kortoomspark. Het park is genoemd naar schrijver Ton Kortoom, die op deze locatie woonde. In het park is van alles te beleven, van een museum tot een proeflokaal. Op het terrein ligt een blotevoetenpad waar je met je voeten over allerlei ondergronden loopt en je zintuigen volop kunt laten werken. Je loopt langs uitkijktorens, hangmatten en tunnels. Ook is er een klankenpad waar je geluid en muziek kunt maken. Het park is het hele jaar van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur open. In de vakanties (regio zuid) is het park dagelijks geopend. De toegang tot het blotevoetenpad kost € 6,50 per persoon. Kinderen tot en met 3 jaar € 4,-.

Meer info over dit pad
7x de leukste Blotevoetenpaden; A.Vogel Tuinen blote voeten in wol
© A.Vogel

Blotevoetenpad in de tuinen van A.Vogel

Een bijzonder decor vormen de tuinen van A.Vogel. Hier worden de kruiden en planten gekweekt, verzorgd en geoogst, die vervolgens in de natuurlijke producten van A.Vogel verwerkt worden. Het blotevoetenpad voert je tussen de kruidenbedden en geurige bloemen door. Kriebelende grassprieten tussen de tenen, zuigende modder aan je voeten en rollend over de steentjes. Na afloop maak je je voeten schoon aan de waterpomp.
Dit blotevoetenpad laat zich uitstekend combineren met een picknick in de tuinen. Neem wel je eigen picknickspullen mee.
De tuinen zijn het hele jaar van zonsopkomst tot zonsondergang toegankelijk.

Meer info over dit pad

Om aan te denken tijdens een wandeling op een blotevoetenpad

  • Neem altijd een handdoek mee. Hier kun je na afloop je voeten mee afdrogen.
  • Op veel blotevoetenpaden kun je na afloop je voeten afspoelen. Kan dit niet, neem dan zelf een flesje water mee.
  • Honden zijn op de meeste blote voetenpaden niet toegestaan.
  • Last van muggen? Smeer je in met DEET.
  • Controleer je na afloop van je wandeling (zeker als je in gras hebt gelopen) goed op teken. Bekijk vooral goed je voeten en benen. Hier lees je wat je moet doen als je bent gebeten door een teek.